Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przegląd a własny towar

kostykiewicz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam dostep do cen hurtowych bardzo hurtowych prosze mi powiedziec czy podczas przeglądu mogę się zjawić ze swoim olejem, filtrami i innymi rzeczami które sa niezbedne do podbicia przegladu? jesli tak to ile kosztuje sam serwis?

Powinineś spytać w konkretnym serwisie, gdzie chcesz wykonać przegląd, bo są rózne warunki w każdym serwisie i dla różnych klientów.

Edytowane przez aquariusmax

Zgodnie z polityka Nissana naprawy gwarancyje jak i przeglądy okresowe należy wykonać na orginalnych częściach, totyczy również płynów ustrojowych. Tak samo jeśli robisz przegląd poza ASO to mają być użyte orginalne części. 

Do mnie jak się umawiają na przegląd w okresie gwarancji to też używam orginalnych części i płynów aby potem nie było problemu jak silnika padnie czy coś w tym stylu.

Nissan nie ma oleju, który wg instrukcji jest zalecany do 1.3, czyli 5W30 C3 RN17, więc nie może być wszystko na oryginalnych materiałach.

2 godziny temu, OsobaNN napisał:

Zgodnie z polityka Nissana naprawy gwarancyje jak i przeglądy okresowe należy wykonać na orginalnych częściach, totyczy również płynów ustrojowych. Tak samo jeśli robisz przegląd poza ASO to mają być użyte orginalne części. 

Do mnie jak się umawiają na przegląd w okresie gwarancji to też używam orginalnych części i płynów aby potem nie było problemu jak silnika padnie czy coś w tym stylu.

Nie ma czegoś takiego jak oryginalny/nieoryginalny olej. Olej ma spełniać konkretne normy które są napisane w instrukcji do samochodu. Jak spełnia to jest dobry.

Np do ePowera zalecają olej 0W20 z normami API SN lub SP i Ilscac GF-5 lub GF-6. Oczywiscie piszą, że najlepiej jak to będzie olej marki "Nissan Motor Oil" ale nie musi. Kazdy producent "szczególnie poleca" olej jakieś marki, jak nie mają własnej to takiej z jaką podpisali umowy, ale liczą się normy, a nie marka.

Mnie na pierwszej wymianie oleju wlali Totala z beczki. Czy to jest jakkolwiek oryginalny olej? Takiego samego totala może każdy kupić w sklepie.

• Upvote 1

Przecież kupno oleju osobno i dostarczenie go do serwisu nie jest nic wielkim aby spełniał normy i mieć na to fakturę i tyle. 
ale zdarzają się kopie. 

• 2 tygodnie później...

Pytałem w ASO w Gdańsku to jak najbardziej można przywieźć własny olej.... a cena takiej wymiany to trzeba by było wiedzieć ile to zajmie w przeliczeniu na roboczogodziny. Cena  Rbh to 440PLN netto.  Pewnie około 300 wyjdzie ??? 

Mi powiedzieli, że w sumie wyjdzie ponad 600 zł wymiana z własnym olejem (założyłem ok. 200 zł za swój olej). Trzeba pamiętać o opłacie za własny olej 100 zł + VAT. Może gdzieś indziej nie pobierają jej lub ktoś ma zniżki, więc cena może być inna.

Czyli 300 zł by się zgadzało. Oczywiście plus/minus, bo jeszcze filtr i podkładka jest potrzebna.