witanus Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Dzień dobry Paniom, Panom, Pacjent Nissan Cabstar Rok 2008 Diesel 2,5 YD25. Silnik tracił bardzo tracił moc jak i olej , iż konieczne było podjąć jakieś poważniejsze ruchy. Na początek poszła regeneracja turbiny - jako że tracił się olej ale to na nie wiele pomogło. Zdecydowałem się na otwarcie silnika - sprawdzenie szczelności głowicy itd. Na pierwszy ogień poszła właśnie głowica - dobry strzał bo ile okazała się szczelna to okazało się również że 2 zawory wydechowe na 4 cylindrze były lekko krzywe.W konsekwencji auto nie miało kompresji przez co silnik pracował nierówno, tracąc moc. Równocześnie podjąłem decyzję o wymianie panewek na korbach i pierścieniach. I tu zaczyna się schody bo trzeba zrzucić miskę olejową. Wykręciłem 13 śrub mocujących i wydaje mi się ( na 95%) ale nie mam pewności iż 2 śruby w tylnej części miski olejowej są schowane pod skrzynią biegów. Prosżę tych co mieli już doświadczenie o potwierdzenie / zaprzeczenie że tak jest. Jest to jednak trochę pracy z wyciągnięciem skrzyni biegów dziękuję Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witanus Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2024 (edytowane) Witam, Cóż nikt nie udzielił odpowiedzi więc musiałem ją sobie sam 'namierzyć'. Tak w tym silniku aby wymontować miskę olejową należy odsunąć / wymontować skrzynię biegów. Bez tego zabiegu nie uda się odkręcić 2 śrub fi 6 na klucz 10. Była również obawa, iż konieczne będzie usunięcie sprzęgła ale na szczęście NIE jest na tyle miejsca że długim wąskim kluczem udaje się to wykręcić. Gratulacje dla konstruktorów z Japonii..... Wszyscy krzyczą że w Audi np A4/ A5 trzeba kołyskę popuścić by wymontować miskę a tu proszę !!! skrzynia biegów...... P.S. Wieloklin skrzyni jest tak długi (a chyba z 8 cm) - iż mam wrażenie iż 'wystarczyłoby' tylko odsunąć skrzynie na ok 1,0 cm - 1,5 cm i juz udało by się odkręcić wspomniane 2 sztuki fi 6. Piszę tego posta by inni, którzy w desperacji szukali odpowiedzi na moje pytanie nie musieli dzwonić po ASO - gdzie też odpowiedzi NIE MA e Panie no możliwe, skąd to wiedzieć itd pozdrawiam Darek Edytowane 22 Kwietnia 2024 przez witanus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi