Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Olej przekładniowy w skrzyni biegów

Gość saki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

auto ma 180 tysięcy przebiegu i zimą rano skrzynia ciężko chodzi, bo olej gęstnieje. Nie wiem co było wcześniej wlane. Mógłby mi ktoś powiedzieć jaki konkretnie!!! olej wlać teraz?

Gość krawczynski Marcin

Jesli mówimy o skrzyni manualnej to wlej sobie syntetyk 80w90 taką lepkośc zaleca producent do N15 a jakie fir,y bedzie ten olej to juz zależy od ciebie

Jesli mówimy o skrzyni manualnej to wlej sobie syntetyk 80w90 taką lepkośc zaleca producent do N15 a jakie fir,y bedzie ten olej to juz zależy od ciebie

tak ale jesli wlejesz syntetyk to trzeba sie liczyc z tym ze moga wystapic wycieki bo jednak 180kkm swoje robi! chyba ze wczesniej zalany byl syntetyk.

Jeszcze raz przytoczę tutaj moją dawniejszą odpowiedź: Znalazłem ciekawy artykuł na temat olejów do skrzyń biegów. Zwróćcie uwagę na różnicę między Gl4 iGl5, bo ten drugi może rozpuszczać np. synchronizatory, a niektórzy podchodzą do tego tematu dość swobodnie. Artykuł na stronie www.off-road.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=237&Itemid=2

To, o czym pisze wyżej Zielony dotyczy oleju silnikowego i silnika.

Artykuł bardzo ciekawy i właśnie się zastanawiam czy nie wymienić oliwy u siebie - 140 kkm przebiegu. Niby nic sie nie dzieje ale ... po co kusić licho.

Pytanie: ile oleju do skrzynki trzeba ?

NALEJ TEN Z SHELLA Z BIAŁYM OPAKOWANIU I BEDZIE OKA, JA TAKI MAM I JEST 8)

myślisz o tym tanim czymś 15w40?

to jest silnikowy a nie do skrzyni!a pisałem o tranxene, tak sie chyba nazywa :roll:

Gre 13 napisał:

to jest silnikowy a nie do skrzyni!a pisałem o tranxene, tak sie chyba nazywa

Tranxene = clorazepate dipotassium = lek przeciwlękowy. Chyba nie o to ci chodziło :lol::lol:

Olej nazywa się TRANSAXLE

Pozdro :lol:

Gre 13 napisał:

to jest silnikowy a nie do skrzyni!a pisałem o tranxene, tak sie chyba nazywa

Tranxene = clorazepate dipotassium = lek przeciwlękowy. Chyba nie o to ci chodziło :lol::lol:

Olej nazywa się TRANSAXLE

Pozdro :lol:

HEHEHE za długo pracoewałem w hurtowni farmaceutycznej :lol:

masz racje transaxle

Witam !!!

Ja zalałem mobile 1 full syntetyk do mojej almy weszło 3 litry. Masz to napewno w instrukcji obsługi. Jak nie masz to jest ona zamieszczona na tym furum.

pozwodzenia

Nie popełniaj mojego błędu. Ja wymieniałem olej w Alerce i wlałem Mobila 1 mineralny. Nastęnego dnia o mało nie urwałem dźwigni zmiany biegów. Potem ustalełem, że absolutnie nie wlewa się mineralnego. Japońska precyzja i mineral jest zdecydowanie zbyt gęsty. Musiałem wymieniać raz jeszcze na syntetyk - wlałem FUCHS 80/90 i jest rewelka. Pamiętaj NIE MINERALNY - w przypadku skrzyni do Nismo.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

Panowie właśnie zbliża mi się przegląd i postanowiłem wymienić olej przekładniowy. Auto to almera 1.6 98r 124000 km. Zalecany olej to API GL-4 80W/90, nie wiem jaki wlany jest obecnie ale wlał bym syntetyk lecz nie wiem czy jak pisał Zielony czy nie będzie wycieków???. Jednak pytałem mechanika a on nie poleca wymiany oleju przekładniowego mówiąc ze to na razie zbędne przy przebiegu 124000km. W tą zime skrzynia chodziła dość ciężkawo i moje pytanie brzmi czy wymieniać olej czy nie, a jak wymieniać to na jaki?????

Panowie właśnie zbliża mi się przegląd i postanowiłem wymienić olej przekładniowy. Auto to almera 1.6 98r 124000 km. Zalecany olej to API GL-4 80W/90, nie wiem jaki wlany jest obecnie ale wlał bym syntetyk lecz nie wiem czy jak pisał Zielony czy nie będzie wycieków???. Jednak pytałem mechanika a on nie poleca wymiany oleju przekładniowego mówiąc ze to na razie zbędne przy przebiegu 124000km. W tą zime skrzynia chodziła dość ciężkawo i moje pytanie brzmi czy wymieniać olej czy nie, a jak wymieniać to na jaki?????

olej wymienia się co 60 tysięcy kilometrów. Teksty z opakowań, że olej syntetyczny nie zmienia swoich właściwości w trakcie eksploatacji, możesz włożyć między bajki. Ciężko chodząca skrzynia to właśnie olej. Zalej pełny syntetyk. Przy takim przebiegu nie ma prawa nic cieknąć.

• 5 miesięcy temu...

ja tez mysle nad wymiana oleju w skrzyni mam przejechane 180 tys i jeszcze chyba nie byla wymieniana a co powiecie na to co jest napisane w instrukcji

Olej do skrzynki przekładniowej RS5F31A

Ilość: 2,9 do 3,2 dm3.

Poziom (poniżej krawędzi otworu kontrolnego):

i-silnik benzynowy 1,6: 57 do 66 mm;

1-silnik wysokoprężny 2,0: 54 do 61 mm;

1 Rodzaj: olej przekładniowy o jakości wg API GL4

lepkości wg SAE 80W90.

Częstość obsługi:

w normalnych warunkach eksploatacji: sprawdzanie

poziomu co 30 000 km lub co 1 rok (nie

i wymaga się okresowej wymiany oleju);

— w trudnych warunkach eksploatacji: sprawdzanie

poziomu co 30 000 km lub co 1 rok,

wymiana oleju co 60 000 km lub co 2 lata.

Wlałem mineralny , Gl 4, 80W90, polski, 10zł/l, nazwy hmm.... nie pamiętam. Żadnej różnicy w pracy skrzyni nie zauważyłem. Klega jeździ Toyotą Avensis, też leje mineralny. Pewnie posypią się teraz głosy krytyczne. No cóż... poczekam do zimy, zawsze mogę sobie wlać syntetyk za 50 zł/l. Najważniejsze w skrzyni to odpowiedni poziom oleju i zalecana przez producenta jego klasa. Pozdrawiam.

www.off-road.pl/index.php?option=com_xfaq&task=answer&Itemid=42&catid=18&aid=39

a mi w aso powiedzieli ze 75W80....

jak to jest naprawde?