Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

X-Trail 2.0 dCi 177km + CVT + 4x4 czujnik poziomu oleju gdzie się znajduje.

Piowi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o pomoc być może ktoś spotkał się z takim problemem. Auto użytkuję od lutego tego roku X-Trail 2.0 dCi 177km + CVT  4x4   Pod koniec marca wymieniłem olej silnikowy oraz filtr oleju, po 2 tygodniach błąd czujnika oleju? Dziwna troszkę sprawa bo 2 tygodnie było wszystko ok. Stan oleju  jest w połowie bagnetu. Stan oleju kontroluje . Byłem na dwu warsztatach, błąd czujnika kasowany kilku krotnie po kilku minutach się pojawia.Pytanie czy ktoś może mi wskazać gdzie znajduje się czujnik poziomu oleju ? jeden z panów mechaników stwierdził że tylko wyciągając silnik jest możliwość wymiany czujnika poziomu oleju. Czujnik dostępny w serwisie( nr .1114500Q2B ) cena też słuszna około 480 zł z przesyłką, czas oczekiwania 14 dni. Byś może ktoś spotkał się z taką sytuacją lub podpowie gdzie się znajduje konkretnie ten czujnik.

20240422_063003.jpg

Edytowane przez Piowi

Bardzo dziękuję za fotkę. Czujnik zamówiony. Poszukam jeszcze zdjęcia silnika  np. na portalu aukcyjnym żeby zobrazować sobie gdzie zainstalowany.

Może i głupie pytanie i nie ma tu znaczenia ale czy skasowałeś inspekcję olejową po wymianie oleju ? 

Tak, inspekcję skasowałem. Byłem w trzech warsztatach mówili że  to wina czujnika poziomu oleju. Pierwszy z nich niby z nich mówił że po wymianie oleju skasował, chyba że czegoś nie wiem. Kolejnych dwu mechaników z kompem nic nie wspominali  o kasowaniu inspekcji olejowej. Pierwszy raz w życiu przydarzyła mi się taka historia z takim błędem . Bardzo dziękuję za te pytanie.Jeśli macie jakieś podpowiedzi to bardzo proszę.

6 godzin temu, Prezes napisał:

Może i głupie pytanie i nie ma tu znaczenia ale czy skasowałeś inspekcję olejową po wymianie oleju ? 

W dniu 14.05.2024 o 10:46, OsobaNN napisał:

Nr3 na zdjeciu to czujnik oleju w M9R.

M9R öil zen.PNG

Według tego rysunku to czujnik poziomu oleju znajduje się z tyłu silnika.Na fotkach z portalu aukcyjnego ja za  grom go nie widzę.(a zdjęcia są bardzo dobrej jakości) proszę o podpowiedz.