Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

System rozpoznawania znaków drogowych (TSR)

JaroSz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Wam Panie i Panowie działa ten system ?

U mnie poza ograniczeniami prędkości nie pokazuje nic więcej.

A instrukcja mówi, że:

https://www.nissan.pl/dla-wlasciciela/instrukcje-obslugi/instruktionsboger/iom/qashqai/0j12/e0/2023/obsuga-systemu-13.shtml

Mam nconnecte i u mnie tylko ograniczenia prędkości i warunkowe ograniczenia prędkości czasami ten dolny kwadrat jest pusty, zakazów wyprzedzania nie wyświetla.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

w sumie ja nawet nie zwróciłem uwagi czy pokazuje zakazy wyprzedzania czy nie. Sam system działa w miarę OK, na pewno lepiej niż w moim drugim aucie, Oplu Astra K. Czasem się gubi na autostradach łapiąc ograniczenia ze znaków na drogach równoległych, rozjazdach, ale to problem większości aut. Ale i tak użyteczność tego systemu w każdym aucie rozwala polskie prawo, gdzie skrzyżowanie znosi ograczenie prędkości

Edytowane przez maro_t

U mnie w N-connecta też nie wyświetla zakazów wyprzedzania. Na graniczenia prędkości też raczej nie patrzę, bo system nie uwzględnia np. skrzyżowań kasujących ograniczenie. Jadąc do Wiednia system nie widział warunkowego ograniczenia prędkości, a tam to jest często na autostradzie. Przez dwa lata użytkowania tylko parę razy mi się wyświetliło.

Reszta znaków (zakaz wyprzedzania itd) wyświetlane sa jak ustawimy znaki na środku w desce rozdzielczej. 

Na HUD jak i koło prędkościomierza wyświetla wyłącznie ograniczenia prędkości. Trochę głupie ale tak jest

W J12, przy wersji bez nawigacji, ten system nie ma żadnego istotnego sensu, bo w mieście niczego nie pokazuje (brak przecież znaków z ograniczeniem 50 km/h), a na ekspresówce/autostradzie też nie ma znaków z ograniczeniem 120/140 km/h.

U mnie przez 95% czasu widzę kreski, dlatego przestałem na to zwracać uwagę.
Gdy już pojawi się jakaś prędkość, to czasem miga, czasem nie, czasem krócej, czasem cały czas, bez jasnego związku z prędkością bieżącą.

Jednak wystarczy włączyć np. Google Maps i prędkość jest praktycznie zawsze poprawna (na ekranie multimediów).

Edytowane przez aquariusmax