Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Terkotanie na luzie i przy około 2 tysiącach obrotów

pawelj10
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam Qashqaj j10 1.6 benzyna, manual. Mam problem z terkotem w dwóch sytuacjach. Pierwsza to szczególnie na zimnym na luzie słychać terkot, po wciśnięciu sprzęgła cisza. Po puszczeniu ponownie słychać. Druga sytuacja to jadąc i przyspieszając przy około 2 tys obrotów słychać również terkot jest inny ale też coś słychać (szczególnie na 4 i 5 biegu). Przy 3 tyś ustępuje. Została wymienione sprzęgło z wysprzeglikiem bo ubywał płyn hamulcowy i rzeczywiście na sprzęgle było mokro. Niestety objawy o których pisze nadal są. Czy ktoś ma pomysł? Co mogę sprawdzić?

• 1 miesiąc temu...
W dniu 18.05.2024 o 20:21, pawelj10 napisał:

Pierwsza to szczególnie na zimnym na luzie słychać terkot, po wciśnięciu sprzęgła cisza. Po puszczeniu ponownie słychać.

Zapewne hałasuje łożysko w skrzyni. Z chwilą puszczenia sprzęgła skrzynia zaczyna pracować i to słychać. Po wciśnięciu sprzęgła odcinasz skrzynię i jest cisza.

Mam to samo w Note E12  1.2 z 2014 roku i mam zagadkę co z tym zrobić. Kupiłem ten samochód jak miał 6 lat, od początku na luzie po puszczeniu sprzęgła było coś słychać ale mam wrażenie, że ciszej niż obecnie. Kilka tygodni temu mocniej zwróciłem uwagę na ten dźwięk, irytuje dość mocno. Byłem nawet ostatnio przed większym wyjazdem u zaufanego mechanika, posłuchał tego, "obsłuchał" skrzynię słuchawkami lekarskimi z rurką na końcu i stwierdził, że będę tak jeździł jeszcze 10 lat i nic się nie stanie. Ponoć te skrzynie tak mają, po jakimś czasie zaczyna hałasować łożysko 5 biegu i to jest przyczyną. Jak się uprę to mi to wymieni ale powiedział, że koszt będzie rzędu kilku tysięcy złotych i on w swoim samochodzie by tego nie robił bo zyskam tylko brak tego dźwięku, nic więcej.

I sam nie wiem czy faktycznie ten dźwięk olać i jeździć dalej czy jednak zdecydować się na wymianę łożysk. Do samego dźwięku można się przyzwyczaić, bardziej jak to słyszę przypomina mi się że coś jest nie tak i zastanawiam się czy nie zostanę gdzieś z samochodem na drodze a jeżdżę sporo. 

Edytowane przez mingoPL

W dniu 20.06.2024 o 13:59, mingoPL napisał:

Zapewne hałasuje łożysko w skrzyni. Z chwilą puszczenia sprzęgła skrzynia zaczyna pracować i to słychać. Po wciśnięciu sprzęgła odcinasz skrzynię i jest cisza.

Mam to samo w Note E12  1.2 z 2014 roku i mam zagadkę co z tym zrobić. Kupiłem ten samochód jak miał 6 lat, od początku na luzie po puszczeniu sprzęgła było coś słychać ale mam wrażenie, że ciszej niż obecnie. Kilka tygodni temu mocniej zwróciłem uwagę na ten dźwięk, irytuje dość mocno. Byłem nawet ostatnio przed większym wyjazdem u zaufanego mechanika, posłuchał tego, "obsłuchał" skrzynię słuchawkami lekarskimi z rurką na końcu i stwierdził, że będę tak jeździł jeszcze 10 lat i nic się nie stanie. Ponoć te skrzynie tak mają, po jakimś czasie zaczyna hałasować łożysko 5 biegu i to jest przyczyną. Jak się uprę to mi to wymieni ale powiedział, że koszt będzie rzędu kilku tysięcy złotych i on w swoim samochodzie by tego nie robił bo zyskam tylko brak tego dźwięku, nic więcej.

I sam nie wiem czy faktycznie ten dźwięk olać i jeździć dalej czy jednak zdecydować się na wymianę łożysk. Do samego dźwięku można się przyzwyczaić, bardziej jak to słyszę przypomina mi się że coś jest nie tak i zastanawiam się czy nie zostanę gdzieś z samochodem na drodze a jeżdżę sporo. 

Może wymiana olej coś pomoże, ja rozmyślam nad tym.

• 3 tygodnie później...
W dniu 20.06.2024 o 13:59, mingoPL napisał:

Może ktoś ma/miał podobny problem i coś doradzi? Mam wrażenie że przy okazji upałów dźwięk się lekko nasilił, na pewno w ubiegłym roku podczas gorących dni nie był on aż tak słyszalny jak obecnie. Mechanik upiera się, że nic mi nie grozi, we francuskich skrzyniach to norma w starszych samochodach  i tak będę jeździł jeszcze kilka lat. Jednak jeśli będę chciał to wymieni mi komplet łożysk w skrzyni, koszt będzie spory (wspominał coś o 3-4 tys.) ale powinna być cisza. Co byście zrobili na moim miejscu? 

Załączam filmik, jaki wczoraj nagrałem. Różnicę słychać doskonale pomiędzy 2 a 3 sekundą i na końcu pomiędzy 14 a 15 sekundą, po puszczeniu sprzegla pojawia sie takie "rzężenie". To co słychać od 6 do 8 sekundy to poluzowany plastik od filtru powietrza.