calypso83 Opublikowano 11 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2024 Witajcie orientuje się ktoś gdzie ma być tuleja z gumką ,na górze czy na dole?Chodzi o hamulce przednie .Zmieniałem tarcze plus klocki i w jednym kole była na górze a w drugim na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruno Opublikowano 11 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2024 Normalnie tulejka z gumką na zaciskach jest na dole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 12 Czerwca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2024 Dzięki bardzo więc tak zakładam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruno Opublikowano 12 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2024 (edytowane) Kolego dodam jeszcze abyś do przesmarowania nie używał zwyklego smaru typu towot czy miedzianego ale specjalnego do zacisków np Textara lub podobnego bo inaczej zapieką ci się zaciski i nie będzie samoregulacji luzu ja tak miałem wcześniej. Pzdr. Edytowane 12 Czerwca 2024 przez bruno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 To spoko wiem nawet w zestawie naprawczym była saszetka ze smarem .Akurat wcześniej nie wiem czy było smarowane bo tak zardzewiało że nie dało się tego ruszyć nawet młotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r5k4 Opublikowano 29 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2024 czy ktoś może mi wyjaśnić do czego służą te gumki? amortyzatory, tłumiki drgań, hałasu. u mnie po rozebraniu trudno je wcisnąć, bo są "spuchnięte". może był zastosowany jakiś nieprawidłowy smar? choć tam nie widać znaków po smarowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruno Opublikowano 30 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2024 Gumki na prowadnicach zacisku hamulcowego pełnią kluczową rolę w prawidłowym działaniu układu hamulcowego samochodu. Zapobiegają zacinaniu się zacisku, redukują hałas podczas hamowania oraz zapewniają równomierne zużycie klocków hamulcowych. Dlatego też, regularna kontrola i konserwacja gumek na prowadnicach zacisku hamulcowego są niezbędne dla utrzymania bezpieczeństwa jazdy i skutecznego hamowania. Jeżeli kolego masz spuchnięte gumki to musisz je wymienić na nowe i posmarować smarem ceramicznym do zacisków hamulcowych, żadnych miedzianych bo jak widzisz gumki puchną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 26 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2024 W dniu 30.06.2024 o 19:24, bruno napisał: posmarować smarem ceramicznym do zacisków hamulcowych, żadnych miedzianych bo jak widzisz gumki puchną. Smar ceramiczny nie służy do smarowania gumek a do części narażonych na temperaturę, np. powierzchnia styku tłoczka z klockiem, klocka z jarzmem, klocka z zaciskiem. Do gumek najlepiej jakiś delikatny silikonowy. Niektóre systemy hamulcowe (np ATE) w ogóle zabraniają smarowania gumek na prowadnicach zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruno Opublikowano 28 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 TEXTAR Cera tec Ceramiczny smar do układów hamulcowych, tuba 75ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi