exopel Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca (edytowane) ciekawostki z kraju i ze świata . wg książki serwisowej nadszedł czas dorocznego przeglądu/wymiany filtrów, oleju itd. poprzedni zagraniczny właściciel zlecał wymianę autoryzowanemu serwisowi. no ale jako syn tej ziemi, oczywiście taką drobnostkę jak filtr kabinowy mogę wymienić sam. no i wymieniłem, choć ten który wyjąłem z samochodu mocną mną wstrząsnął bez mieszania to ze brudny, to jego prawo, od tego jest, ale że mokry i tak na bezczela upchany, to "autoryzowanemu zagranicznemu serwisowi" raczej nie wypada. tak się strzyże jeleni i wcale nie w Polsce! Edytowane 21 Czerwca przez exopel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca No widzisz. Ale faktem jest że jest tam w środku jakiś wystający plastyk i trzeba dobrze trafić w szynę do filtra. NIe mogę powiedzieć że się męczyłem ale z 8 prób podjąłem, ale chyba rzeczywiście tak może wyglądać filtr przy upachaniu a nie włożeniu. ` W aso to musi być za 1 razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 21 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca (edytowane) 50 minut temu, Brzyk napisał: No widzisz. Ale faktem jest że jest tam w środku jakiś wystający plastyk i trzeba dobrze trafić w szynę do filtra. NIe mogę powiedzieć że się męczyłem ale z 8 prób podjąłem, ale chyba rzeczywiście tak może wyglądać filtr przy upachaniu a nie włożeniu. ` W aso to musi być za 1 razem no widzisz, a wystarczy kupić filtr pewnej firmy, która oferuje filtr z harmonijką wzdłuż i wówczas wkładasz a nie upychasz widziałem też tutka z metodą na blaszkę, dobrze sie sprawdza z harmonijką w poprzek. gość pod filtr wsadził sprężystą blaszkę tej samej szerokości i jednym płynnym ruchem wsunął filtr do komory. jak to działa w rzeczywistości nie wiem. Edytowane 21 Czerwca przez exopel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bilunia Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 11 godzin temu, exopel napisał: no widzisz, a wystarczy kupić filtr pewnej firmy, która oferuje filtr z harmonijką wzdłuż i wówczas wkładasz a nie upychasz Gdybyś jeszcze dał namiar na ten filtr, to ta informacja byłaby coś warta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 22 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca po prostu nie chciałem być posądzony o kryptoreklamę produktu. z drugiej strony, nikt mi nie płaci za polecanie czegokolwiek, a po trzecie, dla ciebie chyba najważniejsze - gdyby nie być leniwym, bez problemu można by znaleźć wszystkie informacje w sieci. jestem tego najlepszym przykładem. chciałem - znalazłem no ale żeby nie było, żem buc ... bardzo trafna jest opinia jednego z klientów, którzy kilka lat temu nabyli i zamontowali ten filtr. absolutnie potwierdzam tą opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca Akurat kupiłem ten model miesiąc temu ale jeszcze mie miałem natchnienia na wymianę.Sprawdzę jutro ro zobaczę czy wejdzie a raczej wiedzie. Nie patrzyłem na kalsztalt , wsuwki itp rzeczy. Nie mam zastrzeżeń do filtrona. Ale do tej pory wkładałem mana.Bo był tańszy w zestawie z innym osprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bilunia Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 6 godzin temu, exopel napisał: po prostu nie chciałem być posądzony o kryptoreklamę produktu Tu nie chodzi o kryptoreklamę, ale jeżeli już coś polecamy, to piszmy o konkretach. Filtry Filtrona kupuję od lat zarówno p.pyłkowy, jak i 2 pozostałe. Do leniwców raczej się nie zaliczam, ale byłem ciekaw, czy nie odkryłeś czegoś nowego. Sorry za nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 22 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 1 godzinę temu, Bilunia napisał: Tu nie chodzi o kryptoreklamę, ale jeżeli już coś polecamy, to piszmy o konkretach. Filtry Filtrona kupuję od lat zarówno p.pyłkowy, jak i 2 pozostałe. Do leniwców raczej się nie zaliczam, ale byłem ciekaw, czy nie odkryłeś czegoś nowego. Sorry za nieporozumienie. luzik, nic się nie dzieje. osobiście nim w coś wsadzę ręcę, lubię się dowiedzieć co i jak. wyszło na to, że filtron będzie w sam raz, no i pykło pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) W dniu 21.06.2024 o 21:40, exopel napisał: wg książki serwisowej nadszedł czas dorocznego przeglądu/wymiany filtrów, oleju itd. poprzedni zagraniczny właściciel zlecał wymianę autoryzowanemu serwisowi. no ale jako syn tej ziemi, oczywiście taką drobnostkę jak filtr kabinowy mogę wymienić sam. no i wymieniłem, choć ten który wyjąłem z samochodu mocną mną wstrząsnął bez mieszania to ze brudny, to jego prawo, od tego jest, ale że mokry i tak na bezczela upchany, to "autoryzowanemu zagranicznemu serwisowi" raczej nie wypada. tak się strzyże jeleni i wcale nie w Polsce! 1. Filtr jest brudny, bo może był wymieniany co dwa lata, a czasem powinien być co pół roku (przy częstej jeździe po drogach nieutwardzonych). 2. Jeśli filtr jest mokry, to wina użytkownika, bo kilka minut przed zakończeniem jazdy należy wyłączyć A/C i pozostawić nawiew celem osuszenia układu. 3. Ja używam filtrów VALEO i MAN z polifenolem, są skuteczne i sztywne, więc założenie jest łatwiejsze (także dla ASO). FILTRON to budżetowa seria MANNA, nie polecam. Edytowane 24 Czerwca przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) 4 godziny temu, aquariusmax napisał: 1. Filtr jest brudny, bo może był wymieniany co dwa lata, a czasem powinien być co pół roku (przy częstej jeździe po drogach nieutwardzonych). 2. Jeśli filtr jest mokry, to wina użytkownika, bo kilka minut przed zakończeniem jazdy należy wyłączyć A/C i pozostawić nawiew celem osuszenia układu. 3. Ja używam filtrów VALEO i MAN z polifenolem, są skuteczne i sztywne, więc założenie jest łatwiejsze (także dla ASO). FILTRON to budżetowa seria MANNA, nie polecam. a czy montowałeś filtrona i przeprowadzałeś jakieś testy jego działania? jak widać na zdjęciu w ASO (austriackim) mieli w serdecznym poważaniu filtry mann'a i valeo, wcisnęli jakąś egzotyczną nazwę, dosłownie wcisnęli. osobiście również jestem zwolennikiem częstszej wymiany filtra kabinowego niż raz do roku, w poprzednim autku robiłem to 2 razy na rok, przed i po zimie. aa i pokaż mi czysty filtr kabinowy, który jeździ choćby przez pół roku i jest czysty. chyba cię poniosło ... Edytowane 24 Czerwca przez exopel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Mój jest po roku względnie czysty (nie jest zapchany), bo jeżdżę po mieście i mało zakurzonych/liściastych drogach. FILTRONA widziałem i nawet w dotyku czuć było taniość, to przecież najniższa liga niemieckiego producenta (tylko budynek centrali jest jest w Polsce, produkcja i magazyny w Ukrainie). Pisałem np. o VALEO i MANN FreciousPlus w racji tego, że występują w wersji z polifenolem, o właściwościach bakterio i biobójczych oraz z wyłapują sadzę z diesli i kominów (mniejsze cząstki stałe). Nie oszczędzam kilkudziesięciu złotych rocznie na swoim i rodziny zdrowiu. Jednak nie mam zamiaru nikogo przekonywać, tylko piszę jak można zniwelować pewne skutki, a to że serwis ma w poważaniu zdrowie klientów, to się wcale nie dziwię, ale użytkownikom już tak. Edytowane 24 Czerwca przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 25 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 17 godzin temu, aquariusmax napisał: Mój jest po roku względnie czysty (nie jest zapchany), bo jeżdżę po mieście i mało zakurzonych/liściastych drogach. FILTRONA widziałem i nawet w dotyku czuć było taniość, to przecież najniższa liga niemieckiego producenta (tylko budynek centrali jest jest w Polsce, produkcja i magazyny w Ukrainie). Pisałem np. o VALEO i MANN FreciousPlus w racji tego, że występują w wersji z polifenolem, o właściwościach bakterio i biobójczych oraz z wyłapują sadzę z diesli i kominów (mniejsze cząstki stałe). Nie oszczędzam kilkudziesięciu złotych rocznie na swoim i rodziny zdrowiu. Jednak nie mam zamiaru nikogo przekonywać, tylko piszę jak można zniwelować pewne skutki, a to że serwis ma w poważaniu zdrowie klientów, to się wcale nie dziwię, ale użytkownikom już tak. czyli ogólniki, widzimisizm i brak konkretów. oczywiście masz prawo kupować i montować w samochodzie cokolwiek zechcesz, ale fajnie by było abyś nie stawiał pewników, tylko dlatego, ze coś ci w ręce nie pasowało. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Exolel, na marginesie jakoś drażliwy jesteś. Do kolegi aqua_maxa musiałbyś przez Pan mówić po 12 lata na forum a nie po 2 mcach....A do tematu.Filtr to filtr . Jeżeli wymieniam co pół roku mogę sobie pozwolić na wersję eko. W drugim wozie jade do aso i skąd mam wiedzieć co włażą? ( oczywiście należę do tych że sprawdzę... ). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 25 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2 godziny temu, Brzyk napisał: Exolel, na marginesie jakoś drażliwy jesteś. Do kolegi aqua_maxa musiałbyś przez Pan mówić po 12 lata na forum a nie po 2 mcach.... A do tematu. Filtr to filtr . Jeżeli wymieniam co pół roku mogę sobie pozwolić na wersję eko. W drugim wozie jade do aso i skąd mam wiedzieć co włażą? ( oczywiście należę do tych że sprawdzę... ). aha, czyli jak ktoś jest na forum 2 lata, to wszystko co pisze, choćby to był widzimisizm i skrajny subiektywizm, z automatu jest prawdą najprawdziwszą. gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) ASO wkłada zazwyczaj filtr kabinowy taki sam jak na pierwszy montaż, czyli węglowy MANN lub Corteco z napisem NISSAN (tak wynika z moich obserwacji, ale to jedynie 12 przeglądów w Nissanie, więc co ja tam wiem). PS: Ja jestem pragmatykiem, więc wolę dać filtr najlepszy z możliwych ludziom, a przyoszczędzić na filtrze do silnika (takie mam dziwne priorytety). Edytowane 25 Czerwca przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca więc z moich obserwacji. W dotyku nie widzę różnicy pomiędzy zeszłorocznym manem a dzisiejszym filtronem. Jak na zdjęciu - różnią się twardością brzegu. Tzn w anie jest na dłuższym brzegu , w filtronie na krótszym. Może to powoduje rożnicę we wkładaniu. i tak trzeba nurkować pod schowek. Ale teraz pytanie : dla mnie chyba zagwozdka. Czy ma znaczenie ( pewnie tak skoro to zaznaczono ) - jak zamontujemy filtr? góra - dół ? Na filtrze miałem strzałkę przepływu powietrza . Czy w qq11 ma być w dól czy do góry? ( albo do nieba albo do piekła - po skosie ) Silnik wentylatora chyba jest za radiem - czyli chyba do góry. W sx4 mam w dół . Aso w zeszłym roku też założyło w dół. zagwozdka. ( nie chce mi się schodzić i nurkować - ale chyba założyłem do góry _). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca (edytowane) Z tego co pamiętam, to w J11 filtr jest przed parownikiem, wiec przód->tył (kierunek strzałki do tyłu). W J12 jest do góry. Edytowane 16 Lipca przez aquariusmax 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano Niedziela o 12:15 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:15 Witam, mam pytanie, a gdzie znajduje sie ten filtr? Mam podejrzenie, ze przy przeglądzie nie wymieniono tego filtru a powiedzieli, ze wymieniali. Szukałem informacji i znalazłem, ze po stronie kierowcy na prawo od pedałów. Rozebrałem plastyki i nic tam nie znalazłem. Być moze nie ta wersja. Nie chce dalej rozbierać samochodu, są ponoć warianty z filtrem po stronie pasażera. Moze ktoś podpowiedzieć gdzie szukać, a zdjęcie to by mnie już zupełnie uszczęśliwiło. Wariant samochodu QQ J11 z roku 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano Niedziela o 14:24 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:24 Filtr kabinowy? Może i jest po prawej od pedałów;) ale z tej strony jest ścianka tylnąJest Symetrycznie po drugiej stronie. Taka wąska zaślepka szerokości ok 20 cm . Trzeba nurkować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano Poniedziałek o 07:54 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 07:54 19 godzin temu, karoln napisał: Witam, mam pytanie, a gdzie znajduje sie ten filtr? Mam podejrzenie, ze przy przeglądzie nie wymieniono tego filtru a powiedzieli, ze wymieniali. Szukałem informacji i znalazłem, ze po stronie kierowcy na prawo od pedałów. Rozebrałem plastyki i nic tam nie znalazłem. Być moze nie ta wersja. Nie chce dalej rozbierać samochodu, są ponoć warianty z filtrem po stronie pasażera. Moze ktoś podpowiedzieć gdzie szukać, a zdjęcie to by mnie już zupełnie uszczęśliwiło. Wariant samochodu QQ J11 z roku 2020. Trzeba nurkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano wczoraj o 17:03 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 17:03 W dniu 18.11.2024 o 08:54, JACKO29 napisał: Trzeba nurkować. Dziękuje, chyba znalazlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Dzięki temu filmikowi zauważyłem, że od nowości nie mam tego plastiku pod schowkiem, który gościu ściąga na początku. Widocznie w serwisie przy wymianie "zapomnieli" założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Dzięki temu masz klimatyzację na nogi pasażera, zamiast do kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi