gawep Opublikowano 29 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2024 Qashqai 1,6 dCi system start stop przestał działać, komunikat start stop default, akumulator w spoczynku 12,3V ,kod błędu U1042, spotkał się już ktoś z czymś takim,gdzie szukać usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 27 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2024 (edytowane) Działanie ss jest uzależnione od wielu czynników, np temperatury cieczy chłodzącej czy położenia pedałów sprzęgła lub gazu. Ale nie o tym chciałem pisać. 1,6 dci w qq nie jest przygotowany do ss, poza akumulatorem EFB. To był system zrobiony na siłę, bo takie były wymagania normy euro. Ale ja bym ci radził zrezygnować z systemu ss w tym aucie, bo to jest tylko źródło problemów. Przede wszystkim padnie ci szybko akumulator, bo będzie notorycznie niedoładowywany i pewnego poranka nie odpalisz. Rozwiązanie jest proste-odpinasz wtyczkę przy ujemnej klemie. Akumulator jest wtedy ładowany prawidłowo podczas jazdy a jedyną niedogodnością jest komunikat na desce i mrugająca kontrolka. Wiem to z własnego doświadczenia i nie piszę bzdur jak wiele osób na tym forum. Edytowane 27 Lipca 2024 przez cezzar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi