Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zapocenie silnika 1.3 DIG-T/TCe - ubytek oleju

aquariusmax
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, thekyle napisał:

Wyciek był niewielki, ale tam gdzie zaznaczyłem czerwonymi strzałkami zbierał się olej. Ta widoczna z frontu pokrywa silnika była zawilgocona od oleju, do której lepił się brud.

Chyba jednak wyciek u Ciebie nie był taki niewielki (lub występował długo), bo u mnie przód pokrywy jest suchy, ale mam przejechane jedynie 6,5 tys. km (nieszczelność jest od nowości).

Mi olej spływa na tył silnika, do gniazd wtrysków.
Zapewne to zasługa tego, że trzymam raczej niski stan oleju (przez 5 tys. km oleju zeszło z 65% do 30% stanu) i wtedy oleju nie wychlapuje tak dużo.

Edytowane przez aquariusmax

21 godzin temu, aquariusmax napisał:

Chyba jednak wyciek u Ciebie nie był taki niewielki (lub występował długo), bo u mnie przód pokrywy jest suchy, ale mam przejechane jedynie 6,5 tys. km (nieszczelność jest od nowości).

Mi olej spływa na tył silnika, do gniazd wtrysków.
Zapewne to zasługa tego, że trzymam raczej niski stan oleju (przez 5 tys. km oleju zeszło z 65% do 30% stanu) i wtedy oleju nie wychlapuje tak dużo.

Wyciek był niewielki i ok. lipca w stopniu zauważalnym zaczął zbierać się olej w tych dolnych zakamarkach. Poziom oleju na bagnecie nie zmniejszał się w tym czasie aby ktokolwiek się tym przejmował. Zaczekałem do przeglądu terminowego w ASO na wrzesień i po temacie.

W dniu 23.09.2024 o 19:00, thekyle napisał:

Właśnie odebrałem auto po uszczelnieniu silnika. Przebieg 30 tys. km i ponad miesiąc temu zauważyłem minibulgotki na tej szarej silikonowej uszczalce. Do tego ślady oleju na pokrywie silnika i olej w zakamarkach.

ASO w Lublinie po zgłoszeniu podczas przeglądu 2 letniego bez problemu zajęło się tematem. Nissan zaleca wymianę uszczelnienia.

Tak więc drodzy użytkownicy Nissana, jak zauważycie olej na pokrywie to nie ma co czekać, tak nie może się dziać w całkiem nowym aucie.

Jedyny problem to czas oczekiwania na zestaw naprawczy. Jak jest w Polsce to tydzień i mamy po robocie. Jak w Holandii lub dalej to oczekiwanie znacznie się przedłuży.

Widzę ,że jesteś już po uszczelnieniu silnika. Interesuje mnie czy rzeczywiście trzeba było wyciągać silnik ,skrzynie biegów itd, jak pisał tu jeden z kolegów przy uszczelnienia pokrywy ,która jest na górze silnika

22 minuty temu, Olo napisał:

Widzę ,że jesteś już po uszczelnieniu silnika. Interesuje mnie czy rzeczywiście trzeba było wyciągać silnik ,skrzynie biegów itd, jak pisał tu jeden z kolegów przy uszczelnienia pokrywy ,która jest na górze silnika

No foto widać silnik po uszczelnieniu w ASO. Z tego co widzę zdemontowali tylko tą wyczyszczoną pokrywę z przodu silnika no i wiadomo te duperele co im przeszkadzały w dojściu. Reszty nie dotykali co widać po zabrudzeniach innych części silnika. Robota zrobiona w piątek i auto stygło do poniedziałku.

Edytowane przez thekyle

8 minut temu, thekyle napisał:

No foto widać silnik po uszczelnieniu w ASO. Z tego co widzę zdemontowali tylko tą wyczyszczoną pokrywę z przodu silnika no i wiadomo te duperele co im przeszkadzały w dojściu. Reszty nie dotykali co widać po zabrudzeniach innych części silnika. Robota zrobiona w jeden dzień i auto stygło do poniedziałku.

To mnie uspokoiłeś. A tak na marginesie pokazywałem o co chodzi z ewentualnym wyciekiem oleju znajomemu mechanikowi i on twierdzi ,że to standardowe uszczelnianie pokrywy i z tym wyciąganiem silnika i skrzyni to musi być fejk ,no ale lepiej pytać u źródła

Może nie fejk, ale jak rozszczelnieniu ulegnie tylna, trudnodostępna część silnika to jak to ASO naprawi?

Edytowane przez thekyle

3 godziny temu, thekyle napisał:

No foto widać silnik po uszczelnieniu w ASO. Z tego co widzę zdemontowali tylko tą wyczyszczoną pokrywę z przodu silnika no i wiadomo te duperele co im przeszkadzały w dojściu. Reszty nie dotykali co widać po zabrudzeniach innych części silnika. Robota zrobiona w piątek i auto stygło do poniedziałku.

Byś się zdziwił, ile rzeczy musieli zdemontować.

Z tego co wiem,
silnik i skrzynia muszą być odkręcone, bo łapa silnika przeszkadza w zdjęciu pokrywy. Wyjmować silnika nie trzeba, ale musi on być luźny (odkręcony), aby dało się go podnieść (podwiesić), aby zdjąć łapę silnika.
Trzeba zdjąć rurę intercoolera, wszystkie drobne rurki i przewody z góry, listę wtryskową z pompką paliwa, kolektor, itd.
A wymieniany jest pasek klinowy (stary jest gumowy, jednorazowy), uszczelniacz wału, zestaw uszczelek kolektora, zaworów i przepustnicy, śruba wałka rozrządu, no i oczywiście dużo silikonu.
Nissan przewiduje też kontrolę geometrii.
Olej wraca stary (pewnie trochę się wybrudził będąc poza autem kilka dni), filtr oleju też zostaje, wiec chyba lepiej robić uszczelnienie tuż przed wymianą oleju z filtrem.

PS: Ciekawe, że masz ponownie szary silikon, bo zazwyczaj dają czarny (czy lepszy?).
PS2: Dzięki, że dałeś znać co i jak.

• 3 tygodnie później...

Hej, u mnie tez jest zapocenie. Obserwuję to od około 250 km przebiegu. Dzisiaj (przebieg 1700 km) zobaczyłem, że normalnie stoi tam strużka oleju. Póki co powycierałem i zobaczę w tygodniu, czy podczas jazdy się to zmieni. Jak to u Was teraz wygląda ? Ktoś "walczył" z serwisem ?

https://drive.google.com/file/d/1O_SJNgQ5qMcX5HrO1uqgZe7xXIh2axix/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1v_ue4vQV9ImfbhCqi2p6z8tVohgLNyII/view?usp=sharing

To już nie jest zapocenie, ale wyciek.

Jak najszybciej do ASO i uszczelnienie.

Zobacz jeszcze co się dzieje od razu po rozruchu zimnego silnika (szukaj bąbelków na silikonie).

I kontroluj stan oleju. Ubyło coś od nowości?

PS: Niczego się nie nauczyli przez 6 lat produkcji tego silnika. Jest tak samo, a może i gorzej z wyciekami. Silnik jest uważany za trudny i drugi w naprawie.