Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Niskie ciśnienie oleju silnika na jałowym

Biskup
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam J11 z 2014 roku, wersja silnika 1.2 w benzynie. Ostatnio podczas jazdy w korku kilka razy mignął komunikat o niskim poziomie ciśnienia oleju + zatrzymaj pojazd. Po ruszeniu komunikat zniknął. Mechanik zalecił, żeby obserwować. Obserwowałem przez kilka dni - komunikat się nie pojawił, ale dla spokoju oddałem auto "na warsztat" żeby sprawdzili jeszcze czujnik ciśnienia oleju. 

W Warsztacie podpięli swój czujnik i stwierdzili, że podczas testu po ok. 1h na biegu jałowym ciśnienie oleju nadal było bardzo niskie (0.2 bara, gdzie - jak mi mówiono - powinno być 1.5). Po wprowadzeniu silnika na obroty ciśnienie rośnie. W serwisie mi powiedziano, że silnik jest do wymiany. Czy znajdę tu fachowców, którzy potwierdzą, że to prawda? A może to z jakiegoś powodu normalne w tym modelu? Pomijając te parę mignięć kontrolki to wszystko wygląda, brzmi i jeździ ok.

Edytowane przez Biskup

Może co do wymiany ,byłbym ostrożny.Jednak na pewno miska do zdjęcia,trzeba wymienić pompę oleju,to na bank.Trzeba sprawdzić wał pod kątem zużycia panewek i powierzchni ślizgowych wału.Powiem tak...z mojego punktu widzenia gdyby mnie to dopadło ,to jeżeli są dostępne panewki na wał,nominały to bym je kupił ,wymienił i wymienił  bym  pompę oleju na nową.Jeżeli silnik nie bierze oleju,to nie ruszałbym góry.

Dodam tylko,że popma oleu została zastąpiona nową wersją - numer częsci 150007372R . Więc jak kupować to nie 1500000QAB tylko 150007372R .Ma podobno być lepsza. W ASO mają tylko tą nową, ale spotkałem się już z tym,że ktoś gdzieś kupił tą starą jeszcze. 

• 2 tygodnie później...

Na ten moment wymienili mi pompę oleju na 150007372R bo stara była już bardzo zużyta. Okazało się, że padł też wentylator chłodnicy co zdaniem mechanika mogło powodować spadek ciśnienia oleju bo po podgrzaniu olej był rozrzedzony. Obecnie na jałowym 1 bar. Póki co kontrolki ciśnienia już nie widziałem.

• Thanks 1

Mówiłem...pompa oleju na bank