kamil.murano Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Witam Panowie, Zastanawiam się nad zakupem Nissan Murano z 2007 roku, przebieg potwierdzony 150 tys, km, auto zadbane od drugiego właściciela. Przed zakupem diagnostyka komputera wykazała błędy w skrzyni: U1000 - komunikacja z CAN, P0703 - jako błąd nieznany P0826 - jako błąd nieznany NA desce nie świeci się "check". Błędy zostały skasowane, za 2 tygodnie umówiłem się ze sprzedającym że podjedziemy ponownie do mechanika i zobaczymy czy błędy powrócą. Wiem że błędy związane są ze sterownikiem skrzyni, czy macie z tym tematem jakieś doświadczenia?, czy mogły te błędy pojawić się np. w wyniku słabego akumulatora ? Czy w takim wypadku odpuścić sobie zakup i szukać innego auta, Auto nie wykazuje oznak złej jazdy, skrzynia pracuje poprawienie. Z góry dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Rozumiem,że chesz kupić uszkodzony samochod po cenie złomu i się pobawić w mechanika w wolnym czasie... bo szczerze nie widzę sensu innego, ale to jest tylko moje zdanie oczywiście. Patrzeąc na rocznik to Z50 czyli pierwsze murano, czy przebieg jest orginalny to jak podasz VIN to się sprawdzi czy byly naprawy / kampanie i jak byly jakies naprawy lub kampanie to bedzie znany przebieg na dany czas. Moja corka dostała jakiś dawny czas temu moje Z51 z przebiegiegiem 200 k zmałym pliusem, i po jej meczeniu pojazdu poszło do Polski i magiczna granica zrobiła swoje.. i dziwne portale testowe za stówke pokazywały 170k przebiegu . Jesli bateryjka padla to trzeba nowa i skasowac bledy i sprawdzic czy dalej sie pojawiaja , jakis test drogowy itp i wtedy wyjdzie czyto bledy stale czy chwilowe. Ale blad na szynie i blady w CVT to śmierdzi padliną. P0703 to bład switcha od hamulców, P0826 nie działa tryb manualny na skrzyni U1000 to bład ogolny na szynie CAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.murano Opublikowano 5 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 16 godzin temu, OsobaNN napisał: Rozumiem,że chesz kupić uszkodzony samochod po cenie złomu i się pobawić w mechanika w wolnym czasie... bo szczerze nie widzę sensu innego, ale to jest tylko moje zdanie oczywiście. Patrzeąc na rocznik to Z50 czyli pierwsze murano, czy przebieg jest orginalny to jak podasz VIN to się sprawdzi czy byly naprawy / kampanie i jak byly jakies naprawy lub kampanie to bedzie znany przebieg na dany czas. Moja corka dostała jakiś dawny czas temu moje Z51 z przebiegiegiem 200 k zmałym pliusem, i po jej meczeniu pojazdu poszło do Polski i magiczna granica zrobiła swoje.. i dziwne portale testowe za stówke pokazywały 170k przebiegu . Jesli bateryjka padla to trzeba nowa i skasowac bledy i sprawdzic czy dalej sie pojawiaja , jakis test drogowy itp i wtedy wyjdzie czyto bledy stale czy chwilowe. Ale blad na szynie i blady w CVT to śmierdzi padliną. P0703 to bład switcha od hamulców, P0826 nie działa tryb manualny na skrzyni U1000 to bład ogolny na szynie CAN Samochód jest z salonu w poznaniu, tam do 80 tysięcy jest przebieg rejestrowany w ASO, nowy właściciel kupił auto w 2015 i tutaj wszystkie wpisy w CEPIKU potwierdzają ten przebieg. U1000 - błąd może być spowodowany np. pozostawieniem auta na światłach i niskie napięcie akumulatora potrafi wywalić błąd CAN. Tym raczej bym się nie przejmował. Pozostałe błędy P0703 nie wskazują moim zdaniem na usterkę mechaniczną skrzyni, tylko na problem "elektryczne" P0703 to najczęściej uszkodzony czujnik/wiązka/niskie napięcie akumulatora - generalnie po wymianie czujnika hamulca powinno (w razie konieczności - jeśli by błąd powrócił), temat moim zdaniem do ogarnięcia. P0826 - podczas jazdy nie wykazywał problemu z manualnym przełożeniem biegów. W aucie nie wywala "CHECK", możliwe że błędy były spowodowane niskim napięciem akumulatora, skrzynia podczas jazy płynie pracuje, nie ślizga się, motor wkręca się na obroty nie ma odcięcia. Tak jak pisałem, sprzedający ma pojeździć autem i podjedziemy zrobić ponowna diagnostyka. Chodzi mi tylko o informacje, czy któryś z użytkowników miał doświadczenia z tymi błędami, czy wymiana czujników błędów P0703 i P0826, rozwiązała problem czy ewentualnie naprawa wiżki, bo nie sądzę żeby uszkodzony był PCM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 6 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 2007 150 tys kilometrow, skrzynia powoli mowi papa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.murano Opublikowano 8 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 NO właśnie na rynku są MURANO z przebiegiem 350 tysięcy i jeżdżą, byłem w ten weekend raz jeszcze oglądać ten samochód. Auto jeździ poprawnie, nie sypie błędami, skrzynia pracuje poprawnie, nie ślizga się, silnik ładnie się wkręca. Po przełączeniu na manual, zmienia biegi w górę i w dół, jedzie popranie, nie szarpie nie sypie błędami, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 9 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2024 Jesli masz odpowiedz swoją na zadawane tutaj pytania dotyczące DTC to po co pytasz jak wiesz lepiej ?! Doświadcznie z DTC w Murano, tak jak te pojazdy miały jeszcze sensowe przebiegi i ktoś to chciał naprawiac to bywały. Czy naprawa wiązki i / lub wymiana czujnika rozwiąże problem... pytanie z tych retorycznych . Bez pojazdu w "ręku" nikt ci tego nie powie. To wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.murano Opublikowano 10 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2024 22 godziny temu, OsobaNN napisał: Jesli masz odpowiedz swoją na zadawane tutaj pytania dotyczące DTC to po co pytasz jak wiesz lepiej ?! Doświadcznie z DTC w Murano, tak jak te pojazdy miały jeszcze sensowe przebiegi i ktoś to chciał naprawiac to bywały. Czy naprawa wiązki i / lub wymiana czujnika rozwiąże problem... pytanie z tych retorycznych . Bez pojazdu w "ręku" nikt ci tego nie powie. To wróżenie z fusów. Chyba kolego nie zrozumiałeś mojego postu oraz pytania. ehhhhhhhhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 10 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2024 1 godzinę temu, kamil.murano napisał: Chyba kolego nie zrozumiałeś mojego postu oraz pytania. ehhhhhhhhhhh No racej odwrotnie ... ale niech bedzie twoja racja i mój spokój. Dla mnie temat jest zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi