Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1.2 TCe H5F zgasł

maniek 1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No i się stało w drodze na wakacje silnik odmówił posłuszeństwa. Powiedział że dalej nie będzie pracował. Na autostradzie ni z tego ni z owego przestał kręcić - laweta i powrót do domu.

Po podpięcie do kompa :

- P0300 - wykryto losowe wypadanie zapłonu wielu cylindrach.

- P0302 - wypadanie zapłonu w cylindrze 2

- P0301 - wypadanie zapłonu w cylindrze 1

Silnik odpala ale samochód się trzęsie i po chwili gaśnie. Oddałem do mechanika, twierdzi że są rysy na cylindrze i pomoże tylko wymiana silnika.

Ma może ktoś jakieś doświadczenie z tym problrmem.

Sprawdzałeś i zmieniałeś regularnie olej? Jaki przebieg i olej? Rysy na cylindrze zazwyczaj powstają przez brak smarowania z tego co się orientuję. Ja za namową kolegi aquariusmax nalewam co 10 tysięcy shell helix ultra 5w40, robię co drugą wymianę płukankę tekiem + daję ceramizer. Silnik do dmuchania i chuchania...

• Haha 1

Propozycja wymiany silnika jest chyba podyktowane ekonomią, bo można wykonać remont silnika ze szlifem lub/i z wymianą uszkodzonych podzespołów i będzie śmigać dobrze albo i lepiej, ale pewnie będzie droższe.

Rysy cylindra są skutkiem, a nie przyczyną.
Może był nagar na pierścieniach albo gruby inny syf w układzie i się pod wpływem większego wysiłku na autostradzie rozpuścił się i przemieścił.

Może też turbina z siebie coś "oddała".

Zadzwoń do mechaników robiących często i znających ten silnik, może potwierdzą co wyjdzie taniej.

Edytowane przez aquariusmax

Mam podobny problem, auto w Serwisie Nissana w Szczecinie od 15.07... Z dwa razy diagnosta podpinał komputer... Nie mogą jednoznacznie określić co jest do naprawy. Ponoć straaasznie zapracowani. Kolejna przymiarka do diagnozy dopiero w kolejny poniedziałek 22.07. Zobaczymy... :(

W dniu 18.07.2024 o 17:27, Quadro26 napisał:

Sprawdzałeś i zmieniałeś regularnie olej? Jaki przebieg i olej? Rysy na cylindrze zazwyczaj powstają przez brak smarowania z tego co się orientuję. Ja za namową kolegi aquariusmax nalewam co 10 tysięcy shell helix ultra 5w40, robię co drugą wymianę płukankę tekiem + daję ceramizer. Silnik do dmuchania i chuchania...

Oczywiście dbałem o szelmę  olej co 10tysi lub co rok 5w30, żadnych oznak złego samopoczucia  i cóż.....

Silnik zamówiony  regenerowany w " KA PART SILNIKI" Rzeszów. Teraz czekam na transport i przekładkę. powinno być dobrze ale zobaczymy.

Edytowane przez maniek 1

Fajnie, że zrobią gotowe regenerowane silniki do swapa, podobnie do regenerowanych turbin.

Jeśli cena będzie rozsądna, to jest to optymistyczne dla użytkowników chcących długo użytkować to auto.

Edytowane przez aquariusmax