Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Hak / bagażnik rowerowy i problem z czujnikami parkowania przód.

Pabi84
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to u Was wygląda jeśli chodzi o jazdę z hakiem i bagażnikiem rowerowym podpiętym do gniazda 13 pinowego? Bo u mnie naturalnie podpięcie bagażnika odłączą tylne czujniki parkowania, przestaje działać martwe pole i to jest jak najbardziej to czego się spodziewam :) 

To co trzeba pamiętać to żeby przy wstecznym zawsze przycisnąć "OK" żeby wyłączyć asystenta parkowania, bo inaczej czeka nas awaryjne hamowanie w trakcie cofania - to też jest ok.

Natomiast zrobiłem z bagażnikiem okolo 3500km i jak tylko mam podpiętą wtyczkę, to co jakiś czas pokazuje mi się błąd czujników parkowania przód, co ciekawe one działają, ale błąd pojawia się podczas ruszania, albo dojeżdżania do innego auta. 

Czasami (dużo rzadziej) pojawia się też błąd systemu wykrywania nadjeżdżających aut z tyłu (to troche dziwne bo czujniki są odłączone).

Zastanawiam się czy coś u mnie popierniczyli podpinając instalację, czy "ten typ tak ma". Bo poza tymi błędami, wszystko działa jak należy. A nie chce mi się tego do ASO zgłaszać jeśli to powszechne, bo hak zakładałem podczas zakupu auta 300km od miejsca zamieszkania :D

10 godzin temu, Pabi84 napisał:

A nie chce mi się tego do ASO zgłaszać jeśli to powszechne, bo hak zakładałem podczas zakupu auta 300km od miejsca zamieszkania :D

Mam nadzieję, że ten hak zakładałeś w ASO, bo w przeciwnym razie możesz mieć problem z gwarancją.

5 godzin temu, Bilunia napisał:

Mam nadzieję, że ten hak zakładałeś w ASO, bo w przeciwnym razie możesz mieć problem z gwarancją.

Oczywiście że w ASO, jak był montowany do auta przed odbiorem. Dlatego nie uśmiecha mi się jechać do ASO w którym montowali bo to 300km. 

Swoją drogą, to nie do końca prawda co piszesz. Problem z gwarancją jest w momencie jak zamontujesz coś co nie spełnia norm producenta w sposób niezgodny z instrukcją. Nie masz obowiązku montować w ASO haka. 

No w każdy razie jestem ciekawy obserwacji innych użytkowników "haka" czy pojawia Wam się błąd czujników parkowania przód czy zupełnie nigdy. W najgorszym wypadku pojadę z tym gwarancyjnie do Wrocławia gdzie montowali hak, bo czuje ze Krakowskie ASO się na to wypnie ;)

Ja na razie z hakiem i bagażnikiem rowerowym przejeździłem ok. 300 km, więc mało. Żadnych problemów o których piszesz z czujnikami parkowania nie zaobserwowałem.

Ja przejechałem ok 800 km z platformą rowerową na haku i również nie zauważyłem żadnych problemów. 

Dzięki to będę to zgłaszał u siebie w ASO, a w ostateczności pojadę do Wrocławia gdzie montowali hak i wiązkę. 

Zauważyłem, że jadąc powoli ok 3 km/h można wyjechać. Przy większej prędkości jadąc do tyłu  gwałtownie hamuje.

Mimo, że czytałem powyższe posty to to hamowanie mnie zaskoczyło i jest upierdliwe. Jutro sprawdzę czy można wyłączyć tego asystenta.

Edytowane przez WojtekPt

Godzinę temu, WojtekPt napisał:

Jutro sprawdzę czy można wyłączyć wyłączyć tego asystenta

Można. Jak włączasz wsteczny to od razu naciśnij “ok” i wyłączasz go na czas tego konkretnego cofania.