Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Hałasująca półka

Robcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się. Od kilku dni jestem ...........no właśnie użytkownikiem Nissana.Od razu doświadczyłem dwóch problemów. Pierwszy ,piszczenie klocków hamulców , drugi ....koszmarne dudnienie przedniej konsoli(kokpitu) po prawej stronie w czasie jazdy na kostce.

Piszczenie klocków przy wolnej jeździe, po ok. 2 latach (20 tys. km) występuje już sporadycznie. 

Z tym hałasem na kostce różnie bywa. Mam kola 20". Na letnich oponach, zatrzymując się na kostce,  faktycznie powstaje rezonans (wibracja). Na zimowych 19" tego efektu brak. Kiedyś jechałem świeżą n-connecta 18" i na małych nierównościach coś głośno wibrowało w okolicy prawego słupka A lub podszybia. 

Zależy chyba od zmontowania danego egzemplarza. Z tym bywa różnie. Niektórzy piszą o hałasujące półce. U mnie jest ok.

• 3 tygodnie później...

W ASO stwierdzili że to wina poduszki pasażera. Niestety trzeba demontować cały przód ( podobno 11 miało taką wadę fabryczną).

@Robcio Zakładasz temat o hałasującej półce, a piszesz o piszczących hamulcach i dudniącej przedniej konsoli?
Chodziło Ci o półkę z przodu, czy z tyłu?

W J11 zdarzały się hałasujące półki tylne (ja tak miałem). W J12 temat chyba się nie powtarza.
Zaś w konsoli przedniej mam "świerszcza", ale konsola nie dudni, raczej trzeszczy przy poprzecznych przeszkodach.

Edytowane przez aquariusmax

Kłaniam się.Oczywiście aquariusmax masz rację z tymi tematami. Chodzi i konsolę przednią, prawa strona na wysokości poduszki powietrznej pasażera i nad schowkiem. 

Edytowane przez Robcio

Obawiam się, że trzaski mogą pochodzić ze środka, bo przyciskałem tu i tam z zewnątrz i to niczego nie zmieniało. Zostawiłem to, bo nie przeszkadza cały czas, więc da się zaakceptować.

Edytowane przez aquariusmax

• 2 miesiące temu...

Witam,

Miałem tylko problem z trzeszczącą deską po stronie pasażera.

Trzeszczenie deski zostało usunięte , okazało się że za trzeszczenie/stukanie/rezonans odpowiedzialny był luźny koszyk mocowania poduszki powietrznej pasażera. Ponoć problem znany serwisom.

Obyło się bez demontażu deski .  Cisza od 3 tygodni 

Edytowane przez Raf_Wro