Quadro26 Opublikowano 28 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 Witam, dzisiaj postanowiłem przejrzeć silnik, sprawdzić czy nie ma zapoceń i innych zmian. W okolicy chłodnicy natknąłem się na takie (olejowe?) zapocenie. Coś z tym robić? Jest to jakiś niepokojący objaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 28 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 (edytowane) Wydaje mi się, że jest to olej z rury idącej od turbo. Trzeba wyjąć rurę (łatwy temat, dwie-trzy śruby i zapinki z obu stron rury), zobaczyć, czy jest jest bardzo dużo oleju z turbo i oczywiście wymienić uszczelkę od strony chłodnicy (koszt jakieś 30-50 zł za oryginał lub poszukać w hydraulicznym odpowiednik za kilka zł). Przy takim zapoceniu powinno być wyczuwalne pooszarpywanie przy przyspieszaniu, bo część pompowanego powietrza z turbo idzie bokiem. Edytowane 28 Lipca 2024 przez aquariusmax 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quadro26 Opublikowano 5 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Uszczelka wymieniona, bardzo ciężko było ją znaleźć, ale na allegro sprzedawca "turborury" mi pomógł i okazuje się, że ta pasuje jak ulał: https://allegro.pl/oferta/uszczelka-oring-pierscien-bmw-mini-do-zlaczki-henn-hc55-11618506786-12435994558 Dodatkowo przy wymianie uszczelki wyczyszczony został intercooler z użyciem benzyny ekstrakcyjnej + wyczyszczone rury dolna i górna. Było trochę czarnego osadu olejowego, auto mniej poszarpuje na obrotach ~ 2000. Pozdrawiam i dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 5 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 (edytowane) Intercooler wyczyszczony? Wlałeś tam benzynę? Lepiej było wyczyścić kolektor dolotowy i zawory, wtedy poszarpywanie w ogóle by ustąpiło (nie żartuję, u mnie tak 2 razy robili i zawsze działało, ale wracało - w sensie brud olejowy wracał, więc zainstalowałem łapacza oleju). Edytowane 5 Września 2024 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quadro26 Opublikowano 6 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2024 (edytowane) Za kolektor też się kiedyś wezmę, dzięki A jaką metodą czyściłeś zawory? Edytowane 6 Września 2024 przez Quadro26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 6 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2024 ASO robiło trocinami i chemią Tunup. Ale widziałem, że inne serwisy robią łupinami orzechów i naftą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi