Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ładowanie akumulatora

robotek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie (juz pisalem) wymienili aku na gwarancji Warszawa Górczewska bez problemu i od kilku m-cy spokój. 

Wcześniej 2x zdechł po nocy w garażu. 

Wymienili mi akumulator - właśnie dzwonili, odbieram i zobaczę co będzie dalej. 

Dam znać.

Profilaktycznie można wymienić samemu na nowy i mieć spokój. Zakładając że to faktycznie jest wina akumulatora.

Dla T33 epower jest kampania na BCM , dotyczy problemu z rozladowaniem 12v bateryjki. 

Czyli stare-nowe problemy Nisana z akumulatorami.

59 minut temu, OsobaNN napisał:

Dla T33 epower jest kampania na BCM , dotyczy problemu z rozladowaniem 12v bateryjki. 

gdzie taką informację można znaleźć?

na stronie Nissana brak dla T33

jest, ale dla J12

Screenshot_20250410-124339_Chrome.thumb.jpg.ed204a5cadc6c8eb9f709167169c4791.jpg

Bylo u mnie 2 klientow na przegladzie serwisowy bo mzona poza ASO i jest taniej i opowiadali ze przed wyaniem im pojazdu robili kampanie na cos z rozladowujacymi sie bateryjkami 12v. Byc moze ze to kampania przedsprzedazowa byla... jak bede w ASO to sie zapytam jak nie zapomne.

W dniu 3.02.2025 o 16:56, Konskov napisał:

Cześć @Stas, u mnie po 3 tygodniach stania w garażu podziemnym (> 10 stopni) wszystko wskazuje na to, że również u mnie padł akumulator (samochód nie reaguje na kluczyk, totalnie nieresponsywny). W jaki sposób podładowałeś akumulator? Za pomocą prostownika czy użyłeś kabli rozruchowych?

@JackSet u Ciebie widzę podobna sytuacja, proszę podziel się jak rozwiązałeś problem przed wymianą akumulatora w ASO. I czy nadal wszystko w porządku z nowym akumulatorem?

Nie miałem wyjscia i wezwałem pomóc odpalił z urządzenia rozruchowego a docelowo lądowałem prostownikiem do całkowitego naładowania  i teraz jest wszystko ok

cos jednak musi byc nie tak z programowaniem ladowania

zrobilem trase 500 km i multimetr wskazywał prawie 12

jazda po miescie z rekuperacja ponad 30 km i tez niewiele lepiej

a aku mam po wymianie od 4 mcy

poczatkowo ładnie ladowal do 12.4 a teraz znowu czesto ok. 11.8 do 11.9V

N-connecta 2022/23 to samo na myjni z obsługą. Dużo otwierań drzwi i bagażnika, kluczyki cały czas w zasięgu, światła powitalne, i może radio - w serwisie powiedzieli, ze aku starcza na 15 min.

Dzis zrobiłem eksperymenta 😉 mianowicie krótki przejazd 10 km po mieście w trybie sport *z takąż jazdą 😁 bez e-pedal i sprawdzilem multimetrem napięcie.

Przed jazdą było 11.9 a po jezdzie 12.3V

I jeszcze małe odkrycie: po zimie, a jest teraz ciepło, zostało zbyt wysokie ciśnienie w kołach: 2.7 przód i 2.6 tyl.

Po przyjeździe nie wwyłączyłem power i zostawiłem widok ciśnienia na zegarach.

Upuszczałem ręcznie trochę a online wskaźnik pokazuje aktualne ciśnienie, więc teraz mam książkowe 2.5/2.3 😀

Wymieniono mi aku12V po półrocznej przepychance z gwarantem. Potrzebne były przedłużone testy ale w końcu Nissan wywiesił białą flagę, tak więc mam nowego EXIDE w miejsce VARTY, pożyjemy zobaczymy ale na razie wszystko jest OK, odpala i nie traci pojemności po kilkudniowym postoju. W UK i AU jest rzeczywiście akcja aktualizacji wadliwego oprogramowania w systemie zarządzania energią niektórych aut z 2023 roku, myślę że nasze podwórko też to czka...