Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czyszczenie skórzanej tapicerki

WojtekPt
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wersje X-a z karmelową skórą oraz czarnym podszybiem. To moje pierwsze auto z taka tapicerką -  czy możecie się podzielić wiedzą jakich używanie kosmetyków do konserwacji oraz czyszczenia ?

Podbijam temat. W moim przypadku chodzi o czarną, ale myślę, że kolor nie ma tu znaczenia.

Jak ją pielęgnujecie w ogóle? Szczotką, gąbką? Jakie preparaty?

Ja nie mam skórzanej tapicerki w samochodzie, a jedynie skórzaną kierownicę i sofę w domu.
Co jakiś czas przecieram nasączonymi chusteczkami do pielęgnacji skóry (przynajmniej Autoland, tańsze są gorsze i mogą odbarwiać).

Edytowane przez aquariusmax

Ja używam takiego zestawu:
do czyszczenia: Shiny Garage Leather Cleaner
do pielęgnacji: Shiny Garage Leather Mousse
W sklepach z kosmetykami samochodowymi znajdziesz wiele dobrych kosmetyków do czyszczenia i pielęgnacji skóry zarówno tańszych jak i droższych o różnych stopniach intensywności. 
Wszelkiej maści kosmetyki marketowe (K2, Moje Auto, Autoland...) możesz pominąć na dłuższą metę - one nadają się jedynie do interwencyjnego użycia gdzieś w trasie, nagłym wypadku.

Trzeba ja nawilżać i te kosmetyki tez przy okazji czyszczą. Można zobaczyć w sklepach detalingowych. Można tez co jakiś czas tak raz na poł roku oddać do czyszczenia i zabezpieczania skory. Ja akurat ma ceratkę wiec mogę gąbka z mydłem umyć :)

Edytowane przez JJacek

• 4 miesiące temu...
W dniu 12.08.2024 o 18:49, gumimis napisał:

Ja używam takiego zestawu:
do czyszczenia: Shiny Garage Leather Cleaner
do pielęgnacji: Shiny Garage Leather Mousse

I jak oceniasz te produkty? Mam kremową skórę i muszę o nią dobrze zadbać.

Dąłączam się do pytania, bo z tego co widzę to w qq teknie+ to chyba nie ekoskóra tylko taka z grubsza prawdziwa (?). Nissan nazywa ją skórą premium, a dzieciak mi drugiego dnia ufajdał frytkami z solą i jeszcze wylał sok...jakoś wytarłem i odkurzyłem, ale na dłuższą metę kiepsko to widzę...

No i czy do alkantary ten Shiny Garagecteż może być czy raczej szukać co innego?

22 godziny temu, tomkek1912 napisał:

Dąłączam się do pytania, bo z tego co widzę to w qq teknie+ to chyba nie ekoskóra tylko taka z grubsza prawdziwa (?). Nissan nazywa ją skórą premium, a dzieciak mi drugiego dnia ufajdał frytkami z solą i jeszcze wylał sok...jakoś wytarłem i odkurzyłem, ale na dłuższą metę kiepsko to widzę...

No i czy do alkantary ten Shiny Garagecteż może być czy raczej szukać co innego?

Szkoda że kolega co polecił Shiny nie odpisuję, ale zamówiłem te dwa produkty z ich oficjalnej strony. Będę testował po nowym roku.

• 1 miesiąc temu...

w serwisie detalingowym przy okazji drobnej naprawy lakierniczej polecono mi produkt jak nizej. kupilem u nich w dobrej cenie 40 zl za 150 ml.

Stosuję co 3 mce i szczerze powiem, ze jest najlepszy z roznych siuwaxów, ktore stosowałam. pozostawia matowy efekt, a jednocześnie jest gładka (śliska), co zmniejsza osiadanie kurzu.

kierownica nie lepi sie po uzyciu, co nie zawsze bylo osiągalne różnymi specyfikami. jest wydajny, niewiele trzeba nałożyć. 

właściwie to kupilem, bo na skórze obok wyświetlacza przykleiłem bez sensu taki przylepiec na monety, ale po zdjęciu pozostał ślad i po kilku użyciach prawie zniknęło. 

w serwisie detalingowym przy okazji drobnej naprawy lakierniczej polecono mi produkt jak nizej. kupilem u nich w dobrej cenie 40 zl za 150 ml.

Stosuję co 3 mce i szczerze powiem, ze jest najlepszy z roznych siuwaxów, ktore stosowałam. pozostawia matowy efekt, a jednocześnie jest gładka (śliska), co zmniejsza osiadanie kurzu.

kierownica nie lepi sie po uzyciu, co nie zawsze bylo osiągalne różnymi specyfikami. jest wydajny, niewiele trzeba nałożyć. 

właściwie to kupilem, bo na skórze obok wyświetlacza przykleiłem bez sensu taki przylepiec na monety, ale po zdjęciu pozostał ślad i po kilku użyciach prawie zniknęło. 

20250131_171249.thumb.jpg.c86ba6b214a75d9d2c60a7ff1baba4a2.jpg20250131_171304.thumb.jpg.8247c4a5cbec979ff2545c13f559b027.jpg

Edytowane przez JackSet

A do czyszczenia co stosujesz? Czy to jest 2 w 1? Czym nanosisz, jakąś fibrą, gąbką czy jeszcze czymś innym?

Godzinę temu, tomkek1912 napisał:

A do czyszczenia co stosujesz? Czy to jest 2 w 1? Czym nanosisz, jakąś fibrą, gąbką czy jeszcze czymś innym?

Sa zestawy, ale stosuję do mycia zwykłą wodę z delikatnym płynem (żona stosuje do mycia wypoczynku) i ściereczki mikrofibry.

Screenshot_20250131-195001_Chrome.thumb.jpg.a8c311ee361b6e75bd63104955b7927a.jpg