Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Doposażenie w aktywny tempomat

KarolC
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,
Posiadam Nissana Qashqai rocznik 2019 w wersji N-connecta. Skrzynia manualna.
Chciałbym się zapytać, ponieważ samochód posiada tylko zwykły tempomat, czy jest możliwość doposażenia go w tempomat aktywny/system ProPilot? 

Pozdrawiam

Gdyby byłoby to drogie BMW albo Mercedes, pewnie tak. Opłaciłbyś dodatkowy abonament i by Ci zdalnie włączyli. W QQ niestety raczej nie bo to skomplikowany system składający się z wielu elementów. Auto którego go nie ma po prostu nie jest w nie wyposażone. Trzeba było szukać auta z taki wyposażeniem skoro to dla ciebie ważne.

No i pytanie czy skrzynia manualna i aktywny tempomat sie konweniują 🤔

W swoim założeniu działa przy zmiennej prędkości poprzedzajacego pojazdu, a to wymaga zmiany biegów.

• Like 1

Dzięki, pytam z czystej ciekawości bo często słyszałem że dołożenie czegoś do samochodu to nie jest problem bo często jest już tam wszystko przygotowane tylko jakby nie aktywne :) Ale  Jeżeli się nie da to trudno, przy zmianie samochodu już będę zwracał uwagę jakie posiada wyposażenie :) 

1 godzinę temu, KarolC napisał:

Dzięki, pytam z czystej ciekawości bo często słyszałem że dołożenie czegoś do samochodu to nie jest problem bo często jest już tam wszystko przygotowane tylko jakby nie aktywne :) Ale  Jeżeli się nie da to trudno, przy zmianie samochodu już będę zwracał uwagę jakie posiada wyposażenie :) 

Tak jest obecnie w markach premium jak pisałem, można wykupić "tempomat na godziny"... Czasem coś faktycznie w aucie jest ale nie włączone ale to są raczej rzeczy do odblokowania w sofce i badacze by to dawno znaleźli. A Twoja auto nie ma zdaje się nawet jeszcze AEB?

36 minut temu, Smakor napisał:

Tak jest obecnie w markach premium jak pisałem, można wykupić "tempomat na godziny"... Czasem coś faktycznie w aucie jest ale nie włączone ale to są raczej rzeczy do odblokowania w sofce i badacze by to dawno znaleźli. A Twoja auto nie ma zdaje się nawet jeszcze AEB?

Ma system awaryjnego hamowania z wykrywaniem pieszych :)  Więc radar tam jest

Edytowane przez KarolC
  • Like 1

Z tego co wiem, to aktywny tempomat i ProPILOT to nie to samo.
Ja mam J12 w prostej wersji Acenta z manualem i mam aktywny tempomat (działa tak sobie, ale działa).
ProPILOT występuje w wyższych wersjach (w standardzie od wersji Tekna) i zawiera pseudo autonomiczny tryb kierowania oraz wymaga skrzyni XTronic.
Przy manualu jest uproszczony system zwany Drive Assist).

Edytowane przez aquariusmax
  • Like 1