draft3 Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Witam Forumowiczów! Zaobserwowałem w swoim samochodzie dość irytujący dźwięk niskiej częstotliwości (buczenie i wrażenie, że elementy z tyłu pojazdu wchodzą w rezonans) podczas jazdy z niską prędkością. Słychać to przy poruszaniu się około 10 km/h i pojawia się po około 30 minutach jazdy. Jest to dość głośne i nieprzyjemne. Nie słychać po zatrzymaniu pojazdu (gdy silnik wciąż pracuje) i po przekroczeniu prędkości 20 km/h. Myślałem początkowo, że to półka przy tylnej szybie, ale ją zdemontowałem, tak samo zresztą jak wyciągnąłem półki z bagażnika, ale nic to nie dało. Poproszę serwis, żeby rzucił na to okiem, ale ponieważ reprodukuje się to po przejechaniu pewnego dystansu, bardzo prawdopodobne, że nic nie znajdą. Wydaje mi się, że może być coś związanego z napędem hybrydowym, ale ciężko powiedzieć co. Dajcie znać, jeśli ktoś się spotkał z podobnym problemem. Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia przez draft3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Jeśli dźwięk pochodzi z wnętrza, to dokręć koło dojazdowe jeśli masz, a najlepiej wyjmij wszystko z bagażnika i zrób test. Jeśli na zewnątrz, to sprawdź osłony pod samochodem, jest ich tam kilka oraz wieszaki wydechu. Pod tylnym zderzakiem są też cienkie blachy, może są luźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draft3 Opublikowano 31 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Powyciągałem wszystkie ruchome graty z bagażnika, ale nie pomogło. Natomiast serwis zdiagnozował przyczynę - podwinęła się osłona w nadkolu i to ona haczyła o oponę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 31 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Rozumiem, że udało się znaleźć i usunąć usterkę? Niestety jakość montażu pozostawia wiele do życzenia, bo chyba sama osłona się nie podwinęła? U mnie musiałem sam poprawnie założyć zewnętrzną uszczelkę tylnych drzwi, bo przez to listwa ozdobna była krzywo i nie do końca założona. Edytowane 31 Sierpnia przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draft3 Opublikowano 3 Września Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września Usterka jeszcze nie jest usunięta, czekam na zamówiony element. W tym przypadku ciężko stwierdzić, czy to faktycznie problem montażu w fabryce, czy może wada samego elementu, który się zdeformował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi