Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Buczenie dochodzące z tyłu podczas jazdy z niską prędkością

draft3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów!

Zaobserwowałem w swoim samochodzie dość irytujący dźwięk niskiej częstotliwości (buczenie i wrażenie, że elementy z tyłu pojazdu wchodzą w rezonans) podczas jazdy z niską prędkością.

Słychać to przy poruszaniu się około 10 km/h i pojawia się po około 30 minutach jazdy. Jest to dość głośne i nieprzyjemne.

Nie słychać po zatrzymaniu pojazdu (gdy silnik wciąż pracuje) i po przekroczeniu prędkości 20 km/h.

Myślałem początkowo, że to półka przy tylnej szybie, ale ją zdemontowałem, tak samo zresztą jak wyciągnąłem półki z bagażnika, ale nic to nie dało.

Poproszę serwis, żeby rzucił na to okiem, ale ponieważ reprodukuje się to po przejechaniu pewnego dystansu, bardzo prawdopodobne, że nic nie znajdą.

Wydaje mi się, że może być coś związanego z napędem hybrydowym, ale ciężko powiedzieć co.

Dajcie znać, jeśli ktoś się spotkał z podobnym problemem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez draft3

Jeśli dźwięk pochodzi z wnętrza, to dokręć koło dojazdowe jeśli masz, a najlepiej wyjmij wszystko z bagażnika i zrób test.

Jeśli na zewnątrz, to sprawdź osłony pod samochodem, jest ich tam kilka oraz wieszaki wydechu. Pod tylnym zderzakiem są też cienkie blachy, może są luźne.

Powyciągałem wszystkie ruchome graty z bagażnika, ale nie pomogło.

Natomiast serwis zdiagnozował przyczynę - podwinęła się osłona w nadkolu i to ona haczyła o oponę.

Rozumiem, że udało się znaleźć i usunąć usterkę?

Niestety jakość montażu pozostawia wiele do życzenia, bo chyba sama osłona się nie podwinęła?
U mnie musiałem sam poprawnie założyć zewnętrzną uszczelkę tylnych drzwi, bo przez to listwa ozdobna była krzywo i nie do końca założona.

Edytowane przez aquariusmax

Usterka jeszcze nie jest usunięta, czekam na zamówiony element.

W tym przypadku ciężko stwierdzić,  czy to faktycznie problem montażu w fabryce, czy może wada samego elementu, który się zdeformował.