Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Błąd systemu e power !!!

Andi821
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Moze ktoś miał podobny problem . Od pewnego czasu co któryś raz przy uruchamianiu samochodu pojawia się ostrzeżenie że System e power został wyłączony zatrzymaj się bezpiecznie !!Nie ma możliwości ruszenia samochodem . Musze wtedy wyłączyć zapłon odczekać około 10 min i problem znika  i tak co któryś raz 

IMG_1331.png

Jak przy uruchamianiu to może jakiś problem z akumulatorem rozruchowym... za duży spadek napięcia lub coś podobnego ? Zakładam, że jest tam jakiś 12V i może trzeba go podładować albo wymienić ?? Zapewne bez wizyty w serwisie się nie obędzie bo inaczej tego nie da się zdiagnozować.

50 minut temu, ARobert napisał:

Jak przy uruchamianiu to może jakiś problem z akumulatorem rozruchowym... za duży spadek napięcia lub coś podobnego ? Zakładam, że jest tam jakiś 12V i może trzeba go podładować albo wymienić ?? Zapewne bez wizyty w serwisie się nie obędzie bo inaczej tego nie da się zdiagnozować.

Raczej nie jest to problem aku 12v. Permanentnie mam poniżej tj. ok. 11.7 do 12v i żadnych problemów ze startem nie ma.

Samochód zapewne na gwarancji, więc serwis i niech sprawdzają.

Może ktoś miał podobny problem dlatego jestem ciekaw a że błąd wyskakuje od czasu do czasu i po paru minutach znika więc jeżdżę nadal a serwis pewnie mnie nie ominie 

34 minuty temu, Andi821 napisał:

Może ktoś miał podobny problem dlatego jestem ciekaw a że błąd wyskakuje od czasu do czasu i po paru minutach znika więc jeżdżę nadal a serwis pewnie mnie nie ominie 

niestety jak patrzę na zagraniczne fora to takich błędów ludzie mają sporo w ePowerze. Przyczyny mogą być bardzo różne. To skomplikowany samochód z napędem opartym na instalacji elektrycznej. Wystarczy że są jakieś delikatne skoki napięcia, gdzieś jakaś kostka nie styka, jakaś masa się poluzowała, albo faktycznie akumulator 12V nie wydala, albo bateria litowo-jonowa pada, albo popularny problem z generatorem. Przyczyn może być mnóstwo. Oby serwis był na tyle kompetenty żeby to poprawnie zdiagnozować

Mimo że nie mam takiego samochodu proponuje robić zdjęcia i filmiki.
Mi powiedzieli że komp nie widzi żadnych błędów obecnych i z historii...

Temat do zamknięcia . Dzięki wszystkim za porady  .Problemem okazał się akumulator 12v  który nie trzymał swoich wartości poszedł do wymiany i problem znikł 

• 4 tygodnie później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo właśnie wstawiłem swojego Q na serwis z takim samym komunikatem.

@Andi821 jak długo Ci trzymali auto na diagnostyce? Zakładałeś ten wątek 10 września i zamknąłeś 18 września, czyli te 7 dni trzeba liczyć?

I z ciekawości, zaproponowano Ci auto zastępcze na czas usunięcia usterki?

Po uproszeniu kierownika serwisu zdiagnozowano tego samego dnia ,rano wstawiłem popołudniu odebrałem ale według ich procedur powinno pozostać na 3 dni testowania 

• Like 1