igan Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września Czy w skrzyniach DCT stosowanych w Qashqaiu 1.3Dig-T 2019 wymienia się olej? A jeśli tak to jaki interwał należy przyjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września 60 tys pisze w instrukcji chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_B Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września Niby się nie wymienia. Ale ja w okolicy 60 tyś. wymieniłem w ASO olej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września 36 minut temu, Robert_B napisał: Niby się nie wymienia. Ale ja w okolicy 60 tyś. wymieniłem w ASO olej. ASO chyba ma w rozpisce/zaleca taką wymianę. Nie ma czegoś takiego jak "nie wymienia się oleju w skrzyni automatycznej". Jakość oleju wprost przekłada się na jej działanie (albo nie działanie i kosztowną naprawę), nie to co w manualu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września (edytowane) Godzinę temu, Robert_B napisał: Niby się nie wymienia. Ale ja w okolicy 60 tyś. wymieniłem w ASO olej. wybacz, ale czy ty jesteś świadomy tego co napisałeś? "niby się nie wymienia"? masz "niby" bezobsługową olejowo skrzynie biegów? Edytowane 22 Września przez exopel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_B Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września Nie znalazłem w instrukcji interwału wymiany oleju w skrzyni DCT. Stąd skrót myślowy, że jest to "niby" skrzynia bezobsługowa. Ale oczywiście dla mnie jasne jest, że olej po 60 tyś. wypada wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igan Opublikowano 26 Września Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września Jaki jest koszt takiej wymiany? Na jaką mniej więcej kwotę trzeba się przygotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igan Opublikowano 28 Września Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września Czy przy okazji wymiany oleju w skrzyni, coś jeszcze warto profilaktycznie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października (edytowane) Mam wkrótce przegląd okresowy. Z mojego zeszytu serwisowego (niemiecki) wynika, ze wymiana oleju w skrzyni DCT powinna być wykonana po 120 tys. km albo po 4 latach. W zależności co wystąpi pierwsze. Chciałem sie dowiedzieć cene wymiany i jedna z sieci dystrybucji Nissan w Niemczech odpowiedziała mi, ze nie ma potrzeby wymiany.😲 Napisałem do centrali Nissana aby sie upewnić i tutaj to już w ogóle tragedia, bo pani oddzwoniła i zaczęła mówić o silnikowym oleju. Jak ja wyprostowałem, to niby potwierdziła 120 000km albo 4 lata. Została niepewność wiec zwróciłem sie do Nissana w Polsce. Pan potwierdził, ale tylko kryterium 120tys a o czterech latach nic nie wiedział. Zalecał prywatnie jednak 60 tys km. Wymiana oleju powyżej 2300zl z olejem, który jest ponoć bardzo drogi Pozostaje sposób wymiany, ponoć jest statyczny i dynamiczny, czyli z płukaniem skrzyni lub bez. Nissan w Polsce podał ze wymiana polega tylko na spuszczeniu starego oleju i wlaniu nowego. Czyli statyczna. Jeden z warsztatów (nie ASO) zaproponował cene około 800zl, tez mówili, ze w QQ wystarczy zrobić wymianę statyczna. Nissan w instrukcji ostrzega wyraźnie przed mieszaniem różnych olei i oczywiście poleca a jakże inaczej, swój olej, który jest bardzo drogi, dlatego taka cena w ASO. Z tym olejem, ze musi być Nissana to zapewne ściema, ale mieszanie to moze już być problem. Przy spuszczeniu oleju ze skrzyni na pewno nie wszystko wycieknie i dolewka moze mieć negatywny wpływ. Słowem, to jakiś chaos. Edytowane 20 Października przez karoln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Ciekawe bo w PL po 4 roku jakoś nic nie mówili o wymianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igan Opublikowano 20 Października Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października Byłem ostatnio w ASO na wymianie. Powiedzieli, że do niedawna nie przewidywano wymiany, ale Nissan zmienił zalecenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października (edytowane) 23 godziny temu, Smakor napisał: Ciekawe bo w PL po 4 roku jakoś nic nie mówili o wymianie Nie rozumie tego, raczej byłbym skłonny twierdzić, ze w Nissanie panuje chaos. Wyciąg z zeszytu serwisowego (patrz wiersz DCT Oil): Edytowane 21 Października przez karoln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Może w gebelsowie maja inne zasady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Dla HR13 z DCT dla J11 przy 120 000 km jest zapisana wymiana płynu w przekładni. Wszedzie nie tylko w Rzeszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igan Opublikowano 22 Października Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października Znalazłem książkę do mojego (z Danii). Rzeczywiście jest 120.000km lub 4 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października 12 minut temu, igan napisał: Znalazłem książkę do mojego (z Danii). Rzeczywiście jest 120.000km lub 4 lata W nawiasie jest adnotacja ze dotyczy przebiegu, a nie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igan Opublikowano 22 Października Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października Nie jestem aż tak biegły w duńskim 🙂 Mam 95000km auto 5 lat więc wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października 7 godzin temu, OsobaNN napisał: W nawiasie jest adnotacja ze dotyczy przebiegu, a nie czasu. Nic takiego nie pisze. Pisze natomiast 48 miesięcy /120000 km * W odsyłaczu (gwiazdka) jest napisane " W zależności od tego, co nastąpi jako pierwsze." A z tą "Rzeszą" to o co chodzi? Proponuje przejrzeć jakiś aktualny podręcznik historii , to powinno pewne sprawy wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 23 Października Udostępnij Opublikowano 23 Października 9 godzin temu, karoln napisał: Nic takiego nie pisze. Pisze natomiast 48 miesięcy /120000 km * W odsyłaczu (gwiazdka) jest napisane " W zależności od tego, co nastąpi jako pierwsze." A z tą "Rzeszą" to o co chodzi? Proponuje przejrzeć jakiś aktualny podręcznik historii , to powinno pewne sprawy wyjaśnić. Czytaj to co w nawiasie jest ( ( patrz załącznik - to ten obrazek na dole.. jak byś nie wiedział ), jak nie znasz języka to zapytaj kogoś co zna. I czytaj ze zrozumieniem to co napisałem, nawias tak wygląda ( ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano 23 Października Udostępnij Opublikowano 23 Października 14 godzin temu, OsobaNN napisał: Czytaj to co w nawiasie jest ( ( patrz załącznik - to ten obrazek na dole.. jak byś nie wiedział ), jak nie znasz języka to zapytaj kogoś co zna. I czytaj ze zrozumieniem to co napisałem, nawias tak wygląda ( ). No cóż, jak to tak rozumiesz, no to Twoja sprawa. Myślę, ze inni wezmą pod uwagę nie tylko to co w nawiasie ale również odsyłacz *. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi