PanR Opublikowano 26 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2024 Witam, mam pewien problem, i nie wiem do końca co o tym myśleć. Mój Qashqai ma już ponad 100 tys km, kupiłem go jak miał 66 tys km i do tych 100 tys km nie było żadnego problemu. Powyżej 100 tys km zaczęło mi pokazywać awarię start/stop ( w poprzednim Qashaiu j11 oznaczało jak dobrze pamiętam awarie sondy lambda). Zajechałem do mechanika, on podłączył komputer i taka oto litania się wyświetliła jak w załącznikach. Co ciekawe wszystko działa dobrze, sonar, ciśnienie w oponach, tempomat, spalanie, czujniki parkowania. Aktualnie mam już ok. 102 tys km i w tym tygodniu wyskoczył mi błąd, który już sygnalizuje się na desce żółtym trójkątem : "usterka układu 12 V odwiedź dealera" . Co to może oznaczać? Nie widzę w jeździe żadnej różnicy ale może czeka mnie " niespodzianka". Co o tym myślicie? Mieliście coś podobnego ? Na dniach jestem ustawiony w serwisie nissana, mają podłączyć swój komputer. Pewnie przygotują wg. tego litanie wszystkich tych rzeczy do naprawy, ale myślę że może warto najpierw wgrać od nowa soft, może tam się coś wykrzaczyło. ps. sorry za jakość zdjęć, fotografowane klapkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 26 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2024 Kup nowy akumulator. Jak nie trzyma napięcia to czasem są takie kwiatki. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanR Opublikowano 26 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2024 Myślisz że to wina akumulatora że wyskakuje usterka z napięciem 12 V? A za wysyp tej litanii innych błędów podłączonych do kompa myślisz że co może odpowiadać? Gdzie może leżeć problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadius Opublikowano 30 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2024 Zacznij od akumulatora, jak jest niewłaściwe napięcie to wszystko może wariować. Wcześniej miałem Peugota 508 i tego typu sprawy to zawsze akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekyle Opublikowano 30 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2024 W dniu 26.09.2024 o 10:24, PanR napisał: "usterka układu 12 V odwiedź dealera" Cześć, miałem ten problem w aucie przy przebiegu ok. 25tys. km Ostrzeżenie: Usterka układu zasilania 12 V Odwiedź dealera, (serwis zmienił oprogramowanie na sterowniku - przez jakiś ok, bez błędów), kolejne permanentne zgłoszenie tego błędu wystąpiło przy przebiegu 26,4tys. km. Serwis ASO tym razem wymienia wadliwy akumulator pomocniczy (ten od mild-hybrid) na nowy. Podobno z fabryki wyszła niewielka seria wadliwych akumulatorów. Od tego czasy układ mild-hybrid działa bez problemów. Ta usterka nie wpływała bezpośrednio na jazdę, układ start-stop leży, żółty trójkąt świeci permanentnie i nie znika po ponownym uruchomieniu auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi