Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy każdy Qashqai j10 ma czujnik kąta skrętu w kierownicy?

gagi3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Jestem właśnie po wymianie taśmy kierownicy w moim Qashqai-u z 2007 roku. Przygotowując się do tej czynności przejrzałem najczarniejsze czeluście internetu i jestem lekko zaskoczony bo u mnie nie było pod taśmą czujnika kąta skrętu. Wtyczka od czujnika wygląda na oryginalnie zawiniętą i zabezpieczoną.

Wspomaganie od momentu jak go kupiłem z drugiej ręki nigdy nie było najmocniejsze ( w porównaniu do innego mojego auta to nawet żałośnie słabe), ale zakładałem że ten typ tak ma. Teraz zakładam, że może być one słabsze przez brak tegoż czujnika. Może się mylę.

Nie mam błędów w komputerze ani na desce.

Czy mogę liczyć na waszą poradę? jest możliwe, że nie wszystkie qaśki miały ten czujnik?

Wspomaganie niestety jest słabe bo nie jest hydrauliczne tylko na silniczku elektrycznym jak w większości małych autek miejskich. Japończycy wyszli z założenia, że to nie Audi ani nie terenówka które bez hydrauliki będzie beznadziejne, no i żeby było atrakcyjne cenowo i się dobrze sprzedawało to muszą na czymś przyoszczędzić. Co do tego że będzie im schodzić to się nie pomylili. No tyle że wspomaganie w QQ jak nie powalało tak nie powala.

Każdy Qashqai ma czujnik kąta skrętu, przy wymianie taśmy airbagu w razie jej uszkodzenia czujnik sie odpina a póżniej podpina do nowej taśmy. Jeżeli chodzi o skuteczność wspomagania elektrycznego to jest nie prawdą że jest słabe wszystko zależy z jaką mocą ustawi ją producent auta miałem kiedyś punto evo i tam w fiatach są dwa tryby wspomagania normalny i funkcja city do parkowania gdzie mój syn 4 latek wtedy jedną ręką krecił kierownica. Na marginesie to fakt że nissan ma słabo ustawione wspomaganie.

To mój qashqai nie ma tego czujnika. Była sama goła taśma. Wyglądało to dziwnie stąd moje pytanie. Coś musi być nagrzebane bo żadnego błędu związanego z brakiem czujnika nie ma niestety.

Osobiście mam jeszcze passata z 2009 roku i tam elektryczne wspomaganie jest nawet lepsze jak w punto na opcji city a koła 245 i 19cali

Edytowane przez gagi3

8 godzin temu, gagi3 napisał:

To mój qashqai nie ma tego czujnika

To pewnie też nie ma wspomagania kierownicy i kilku innych funkcji do których działania jest niezbędny.

No tak jak pisałem coś tam wspomaga bo lekka różnica jest przed włączeniem silnika i po ale niewielka. Dziś wciskałem przycisk esp ale żadnej reakcji.

Ale też jak pisałem wtyczka od czujnika siły skrętu jest przypięta do instalacji taką gumeczką i wygląda to jak by tak było w oryginale.

Nie ma też żadnych błędów. Sprawdzany był przed zakupem w serwisie nissana i nie mieli żadnych zastrzeżeń po za duperelkami eksploatacyjnymi o których wiedziałem.

Dziwne to jest. Dodam tylko że że mój qashqaj to kompletna bieda i miałem nadzieje że brak czujnika kąta skrętu jest połączony z brakiem ksenonów ale wychodzi na to że się myle.

Kolego nawet wersja bidna tzn VISIA bez tempomatu też ma czujnik skrętu i wspomaganie powtarzam wszystkie kaszaki mają wspomaganie.