Figiel Opublikowano 10 Października Udostępnij Opublikowano 10 Października Hej, postanowiłem sam zmienić olej silnikowy po 5tys km. Zazwyczaj pierwszą wymianę robi się przy przebiegach 2tys km, jednak mój nissan z cvt pracuje na bardzo niskich obrotach (1,5k obr). Olej w misce był czysty, ten wylany z filtra już nie. Czy ktoś już zdecydował się na wymianę oleju w skrzyni? Planuje swoją pierwszą wymianę przy przebiegu 20k ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października A pisze w instrukcji o jakieś wymianie? ja bym zmieniał gdybym miał skrzynię biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekPt Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października W dniu 11.10.2024 o 23:08, JJacek napisał: A pisze w instrukcji o jakieś wymianie? ja bym zmieniał gdybym miał skrzynię biegów. 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października No w epower nie ma skrzyni tylko reduktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 27 Października Udostępnij Opublikowano 27 Października W dniu 20.10.2024 o 14:20, JJacek napisał: No w epower nie ma skrzyni tylko reduktor O jakim reduktorze mówisz? w ePower nie ma przeniesienia napędu z silnika spalinowego jest on połączony z generatorem prądu, który przekazuje napięcie do invertera, z tamtąd idzie na baterie i silniki elektryczne. To w silnikach jest elektrycznych są jakieś mechanizmy do sterowania ilością momentu na daną oś. Tzn tak ja to rozumiem, ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 27 Października Udostępnij Opublikowano 27 Października (edytowane) 3 godziny temu, Pabi84 napisał: O jakim reduktorze mówisz? w ePower nie ma przeniesienia napędu z silnika spalinowego jest on połączony z generatorem prądu, który przekazuje napięcie do invertera, z tamtąd idzie na baterie i silniki elektryczne. To w silnikach jest elektrycznych są jakieś mechanizmy do sterowania ilością momentu na daną oś. Tzn tak ja to rozumiem, ale mogę się mylić No w zasadzie o tym przeniesieniu mówię, skrzynia redukcyjna. Wygląda to tak że są 3 koła zębate: silnik, redukcja, generator prądu i drugi zestaw silnik elektryczny, redukcja, koła. Oczywiście te koła zębate to nie taki tam jak z jetsonow. Ale w uproszczeniu tak to widziałem jak pan to rozbierał. No i te zestawy działają bez połączenia miedzy sobą. Czyli kręcisz kółkiem w jednej trójce to druga stoi. Edytowane 27 Października przez JJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pklawit Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Ja odbierałem swoje auto (e-power) tydzień temu. W książce gwarancyjnej jest napisane, że pierwszy przegląd i wymiana oleju po 15000. Wprost spytałem, czy pierwsza wymiana oleju nie powinna być wcześniej. Otrzymałem odpowiedź, że nie jest to wymagane przez producenta. Oczywiście mogę sobie przyjechać i wymienić olej, jak mam taką potrzebę. Pamiętam, że kiedyś w Maluchu pierwsza wymiana oleju była szybko, bo silnik był na dotarciu. Z kolei w Qashqaiu 2.0 dci z 2010 roku nie robiłem pierwszej wymiany wcześniej niż po roku i szczęśliwie dziś mam przejechane 210kkm i silnik chodzi jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobster Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Wymieniłem w e-power po ok 2000km, chciałem mieć pewność że świeży olej będzie miał właściwe parametry ( stosuję TotalEnergies Quartz Ineo XTRA Dynamics 0W20 ). Teraz jestem już po pierwszym przeglądzie po 15000km. Własny olej i filtr wychodzi trochę taniej niż ten oferowany przez serwis Nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Godzinę temu, lobster napisał: Wymieniłem w e-power po ok 2000km, chciałem mieć pewność że świeży olej będzie miał właściwe parametry ( stosuję TotalEnergies Quartz Ineo XTRA Dynamics 0W20 ). Teraz jestem już po pierwszym przeglądzie po 15000km. Własny olej i filtr wychodzi trochę taniej niż ten oferowany przez serwis Nissana. U mnie salon (Japan Motors) dał mi voucher na wymiane oleju po 2.000 i zaplacilem jedynie za olej i filtr 550 zl. Jestem przed 1 wszym przegladem i zapytalem ostatnio o cenę. Podali mi 1.900 w ASO Górczewska. Jaka różnica za całość wychodzi z własnym olejem i filtrami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobster Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada W dniu 31.10.2024 o 19:40, JackSet napisał: U mnie salon (Japan Motors) dał mi voucher na wymiane oleju po 2.000 i zaplacilem jedynie za olej i filtr 550 zl. Jestem przed 1 wszym przegladem i zapytalem ostatnio o cenę. Podali mi 1.900 w ASO Górczewska. Jaka różnica za całość wychodzi z własnym olejem i filtrami? No to trochę słono liczą sobie za olej z filtrem, ja za 5 litrów TOTALA i filtr zapłaciłem 235 zł plus usługę recyklingową 50 zł czyli razem 285 zł. Za pierwszy przegląd (bez materiałów) wystawiono mi fakturę na 1250 zł. Reasumując zostało mi w kieszeni ok 400/500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada (edytowane) 1250 zł za pierwszy, prosty przegląd bez materiałów? To wg mnie też sporo. Ja w QQ 1.2 płaciłem zazwyczaj bez materiałów 450-650 zł (przy przeglądach bez wymiany płynu hamulcowego, chłodniczego, filtrów, rolek lub innych dodatkowych materiałów i bez ozonowania, czy mycia). To są po prostu zwykłe roboczogodziny za przegląd, zazwyczaj jakieś 1.5-2.5h. Ale może inflacja galopuje? Edytowane 7 Listopada przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi