Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pierwsza wymiana oleju. Silnik/skrzynia

Figiel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, postanowiłem sam zmienić olej silnikowy po 5tys km. Zazwyczaj pierwszą wymianę robi się przy przebiegach 2tys km, jednak mój nissan z cvt pracuje na bardzo niskich obrotach (1,5k obr). Olej w misce był czysty, ten wylany z filtra już nie.

Czy ktoś już zdecydował się na wymianę oleju w skrzyni? Planuje swoją pierwszą wymianę przy przebiegu 20k ?

W dniu 20.10.2024 o 14:20, JJacek napisał:

No w epower nie ma skrzyni tylko reduktor

O jakim reduktorze mówisz? w ePower nie ma przeniesienia napędu z silnika spalinowego jest on połączony z generatorem prądu, który przekazuje napięcie do invertera, z tamtąd idzie na baterie i silniki elektryczne. To w silnikach jest elektrycznych są jakieś mechanizmy do sterowania ilością momentu na daną oś. Tzn tak ja to rozumiem, ale mogę się mylić :) 

3 godziny temu, Pabi84 napisał:

O jakim reduktorze mówisz? w ePower nie ma przeniesienia napędu z silnika spalinowego jest on połączony z generatorem prądu, który przekazuje napięcie do invertera, z tamtąd idzie na baterie i silniki elektryczne. To w silnikach jest elektrycznych są jakieś mechanizmy do sterowania ilością momentu na daną oś. Tzn tak ja to rozumiem, ale mogę się mylić :) 

No w zasadzie o tym przeniesieniu mówię, skrzynia redukcyjna. Wygląda to tak że są 3 koła zębate: silnik, redukcja, generator prądu i drugi zestaw silnik elektryczny, redukcja, koła. Oczywiście te koła zębate to nie taki tam jak z jetsonow. Ale w uproszczeniu tak to widziałem jak pan to rozbierał. No i te zestawy działają bez połączenia miedzy sobą. Czyli kręcisz kółkiem w jednej trójce to druga stoi.

Edytowane przez JJacek

Ja odbierałem swoje auto (e-power) tydzień temu. W książce gwarancyjnej jest napisane, że pierwszy przegląd i wymiana oleju po 15000. Wprost spytałem, czy pierwsza wymiana oleju nie powinna być wcześniej.

Otrzymałem odpowiedź, że nie jest to wymagane przez producenta. Oczywiście mogę sobie przyjechać i wymienić olej, jak mam taką potrzebę.

Pamiętam, że kiedyś w Maluchu pierwsza wymiana oleju była szybko, bo silnik był na dotarciu.

Z kolei w Qashqaiu 2.0 dci z 2010 roku nie robiłem pierwszej wymiany wcześniej niż po roku i szczęśliwie dziś mam przejechane 210kkm i silnik chodzi jak nowy.

Wymieniłem w e-power po ok 2000km, chciałem mieć pewność że świeży olej będzie miał właściwe parametry ( stosuję TotalEnergies Quartz Ineo XTRA Dynamics 0W20 ). Teraz jestem już po pierwszym przeglądzie po 15000km. Własny olej i filtr wychodzi trochę taniej niż ten oferowany przez serwis Nissana. 

Godzinę temu, lobster napisał:

Wymieniłem w e-power po ok 2000km, chciałem mieć pewność że świeży olej będzie miał właściwe parametry ( stosuję TotalEnergies Quartz Ineo XTRA Dynamics 0W20 ). Teraz jestem już po pierwszym przeglądzie po 15000km. Własny olej i filtr wychodzi trochę taniej niż ten oferowany przez serwis Nissana. 

U mnie salon (Japan Motors) dał mi voucher na wymiane oleju po 2.000 i zaplacilem jedynie za olej i filtr 550 zl.

Jestem przed 1 wszym przegladem i zapytalem ostatnio o cenę. Podali mi 1.900 w ASO Górczewska. 

Jaka różnica za całość wychodzi z własnym olejem i filtrami?

W dniu 31.10.2024 o 19:40, JackSet napisał:

U mnie salon (Japan Motors) dał mi voucher na wymiane oleju po 2.000 i zaplacilem jedynie za olej i filtr 550 zl.

Jestem przed 1 wszym przegladem i zapytalem ostatnio o cenę. Podali mi 1.900 w ASO Górczewska. 

Jaka różnica za całość wychodzi z własnym olejem i filtrami?

No to trochę słono liczą sobie za olej z filtrem, ja za 5 litrów TOTALA i filtr zapłaciłem 235 zł plus usługę recyklingową 50 zł czyli razem 285 zł. Za pierwszy przegląd (bez materiałów) wystawiono mi fakturę na 1250 zł. Reasumując zostało mi w kieszeni ok 400/500 zł. 

1250 zł za pierwszy, prosty przegląd bez materiałów?
To wg mnie też sporo.
Ja w QQ 1.2 płaciłem zazwyczaj bez materiałów 450-650 zł (przy przeglądach bez wymiany płynu hamulcowego, chłodniczego, filtrów, rolek lub innych dodatkowych materiałów i bez ozonowania, czy mycia).
To są po prostu zwykłe roboczogodziny za przegląd, zazwyczaj jakieś 1.5-2.5h.
Ale może inflacja galopuje?

Edytowane przez aquariusmax

• 1 miesiąc temu...
W dniu 31.10.2024 o 14:48, pklawit napisał:

wymiana oleju po 15000. Wprost spytałem, czy pierwsza wymiana oleju nie powinna być wcześniej.

Otrzymałem odpowiedź, że nie jest to wymagane przez producenta.

Olej w misce jest czysty ale po 5 tys km z filtra oleju wylewał się opiłki. Wylany z filtra olej pod słońce mienił się.

Edytowane przez Figiel
koszt materiałów ok 250zł, OLEJ Millers 0W-20 EE PERFORMANCE -200zł

2 godziny temu, Figiel napisał:

Olej w misce jest czysty ale po 5 tys km z filtra oleju wylewał się opiłki. Wylany z filtra olej pod słońce mienił się.

Czyli filtr działa. Pytanie ile tych opiłków, bo zawsze jakiś będą, byle z umiarem.

Wymieniłem olej po około 2000km i powiem, że silnik zdecydowanie chodzi ciszej. Olej był czarny jak smoła. Za robociznę w ASO zapłaciłem 185zl. Olej i filtr kupiłem sam. Z ich olejem i filtrem chcieli 900zl.

• 4 tygodnie później...

Aby utrzymać gwarancję w Nissanie wymiana oleju ma być po 15 000 km

Wymieniłem olej w ASO po  3K - to na logikę płowieniem umawiać się na duży przegląd  po 18k ? 

Może ktoś już to przerabiał ? 

21 minut temu, WojtekPt napisał:

Aby utrzymać gwarancję w Nissanie wymiana oleju ma być po 15 000 km

Wymieniłem olej w ASO po  3K - to na logikę płowieniem umawiać się na duży przegląd  po 18k ? 

Może ktoś już to przerabiał ? 

to nie ma chyba wpływu na okres 12 mcy.

tez robilem wymiane olej/filtr po 2.000 km i akurat jutro wybieram sie na 1-szy przeglad po 12 m-cach.

Nie wiem jak wyglądał olej po tych pierwszych 2 tys. ale po kolejnych 10 tys. całkiem jak nowy 

20250129_123530.thumb.jpg.cd6c4cafce300a18127819bf9417ac67.jpg

Sprawdziłem tez kabinowy, wygląda bardzo dobrze, brak zabrudzeń.

To samo z fìltrem powietrza -  tylko lekko zmęczony. 

20250129_124133.thumb.jpg.4b9dd635d0dc4829cc39026f42b4139f.jpg

Edytowane przez JackSet

3 minuty temu, JackSet napisał:

to nie ma wpływu na okres 12 mcy.

tez robilem wymiane olej/filtr po 2.000 km i akurat jutro wybieram sie na 1-szy przeglad po 12 m-cach

Ale odebrałem samochód w lipcu teraz jest prawie luty a mam już ponad 12k przejechane. A wymagane 15k osiągnę +/_ w kwietniu  przy oszczędnej jeździe. I wtedy mam jechać na przegląd ?

po 9 miesiącach ? - o to pytam 

6 minut temu, WojtekPt napisał:

Ale odebrałem samochód w lipcu teraz jest prawie luty a mam już ponad 12k przejechane. A wymagane 15k osiągnę +/_ w kwietniu  przy oszczędnej jeździe. I wtedy mam jechać na przegląd ?

no tak. co pierwsze przypada. przegląd to nie tylko olej. ale moge jutro zapytac w ASO 

6 minut temu, WojtekPt napisał:

no tak. co pierwsze przypada. przegląd to nie tylko olej. ale moge jutro zapytac w ASO 

Sugerował bym przestrzeganie tego co masz wpisane w papierach od pojazdu. 12m-cy / 15 000 km co nastąpi pierwsze dla przeglądu okresowego.

• Like 1

Bardzo proszę.

Pytam bo w aplikacji Nissan Connect wyskoczyła mi informacja, że najbliższy serwis ok 18 000km -  tak jakby o ten  przebieg przed pierwszą zalecaną wymianą serwis był wydłużony 

Edytowane przez WojtekPt

ciekawe.

ale tez jest wpis na górze, że "co nastąpi wcześniej"

822175529_Screenshot_20250129-125622_NissanConnectServices.thumb.jpg.03770afa6d2d4ed8be8098a9536dfa0b.jpg

Tak ale mnie te moje 3000k które zrobiłem przed 1 wymianą doliczyło do wymaganych 15k.

Obecnie mam 12k przebiegu gdy dodam to co wskazuje aplikacja to to wyjdzie ok 18k. 

Samochód odebrałem w lipcu więc spoko tylko czy ufać danym z aplikacji ?

nissan.png

Nie patrząc na część reklamową warto zwrócić uwagę na lany olej w fabryce i wiążące się z tym skutki.

Edytowane przez fuji

30 minut temu, WojtekPt napisał:

Tak ale mnie te moje 3000k które zrobiłem przed 1 wymianą doliczyło do wymaganych 15k.

Obecnie mam 12k przebiegu gdy dodam to co wskazuje aplikacja to to wyjdzie ok 18k. 

Samochód odebrałem w lipcu więc spoko tylko czy ufać danym z aplikacji ?

nissan.png

Faktycznie na to wygląda 

Jeśli 18 tys będzie wczesniej niz 30 czerwca to przy przebiegu. Jeśli nie to do daty. 

Ale i tak upewnibym sie, czy jeśli 15 tys będzie przed datą, to wtedy mimo wszystko trzeba zrobić przegląd. Książka tak sugeruje. 

Jak robiłem przegląd po roku a przebieg 10000 km. I następny po kolejnych 15000 lub rok czyli teoretycznie 25000km licznikowo.

olej będę wymieniał co 10000 tys. 
olej możesz zmienić w warsztacie tylko nie przyznawaj się w serwisie, najlepiej żeby panowie się postarali i zrobili to niewidzialnie. Bo oni mają to gdzieś kiedy i gdzie wymieniasz im chodzi o to że jak się coś stanie to będą szukać haków żeby nie naprawić.