Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Qashqai 2017 r J11 1.6 dig-t wymiana oleju w skrzyni biegów manual i inny problem ze skrzynią

piotrek3110
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nissan Qashqai J11 1.6 dig-t wymiana oleju w skrzyni biegów manual co ile należy robić , mam auto od nowośći rok 2017 przebieg 70 000 km .

Chciałem też zapytać o taki problem ze skrzynią , zauważyłem że 3 bieg jak chcę szybko wrzucić to mi haczy , tak jakby słychać było tryby , jak wrzucam bieg z wyczuciem , po obniżeniu obrotów to jest ok . Co to może być ??

Dzięki za pomoc .

Ja olej w skrzyni wymieniłem po 20 tys. Masz 70 wymień spokojnie.Co do haczenia,ta skrzynia ma takie tendencje,natomiast zgrzyt na 3 cim biegu to nie jest nic dobrego,już kiedyś...może ze dwa trzy lata temu pytałem firmę która remontuje skrzynie,czy by coś poradzili na to,odpowiedzieli że tak,dorobiliby inne synchronizatory i daliby praktycznie dożywotnią gwarancje na nie.

56 minut temu, piotrek3110 napisał:

Nissan Qashqai J11 1.6 dig-t wymiana oleju w skrzyni biegów manual co ile należy robić , mam auto od nowośći rok 2017 przebieg 70 000 km .

Chciałem też zapytać o taki problem ze skrzynią , zauważyłem że 3 bieg jak chcę szybko wrzucić to mi haczy , tak jakby słychać było tryby , jak wrzucam bieg z wyczuciem , po obniżeniu obrotów to jest ok . Co to może być ??

Dzięki za pomoc .

nie wiem jak Ty się na to zapatrujesz, ale ja wymieniam olej raz w roku przy przebiegu 10-12k. kwestia samego oleju, to osobny temat i obawiam się, że co komentarz, to będą doradzać Ci oleje różnych producentów. ja Ci napiszę, że nie ma co oszczędzać.  co do problemów ze skrzynią, nie potrafię Ci pomóc, u mnie wszystko odbywa się płynnie, lekko i bez najmniejszych problemów.

• Haha 1

Exopel,wymieniasz w skrzyni co 10-12 tyskm? Czy w silniku???

Brzyku,teoria,teorią,a wymienić nikt nikomu nie zabroni .Dziwne podejście do wymian ze strony ASO...w starszych samochodach w obsłudze była wzmianka że olej w skrzyni wymienia się co 70-80 tys...w budowie skrzyń manualnych niewiele się zmieniło,stal,mosiądz,aluminim...a wymiany oleumu nie zalecają,trochę to trąci jakby teorią spiskową,jak w silnikach z olejami long life.Do czego to zmierza chyba wiemy,szybsze wizyty w serwisach i tekst "nieumiejętna jazda"

U mnie trochę ciężej zaczęły wchodzić biegi ,wymieniłem olej po jakiś 85 tys i dodałem takiego ustrojstwa Liqui Moly do skrzyń manualnych i jak ręką odjął.  Czy zadziałało razem czy osobno  - nie wnikam . Myślę że warto zainwestować.

DRDS jawieeeele km temu  wymieniałem w puszce i też dolałem ale MIliteca i jest ok.

W dniu 14.10.2024 o 17:35, piotrek3110 napisał:

Dzięki za pomoc .

Synchornizator kaput :):) w innym wątku właśnie o tym pisałem:) jeśli ASO to licz się z duuuużym wydatkiem :) co do wymiany oleju w skrzyni się zgadzam, co 50-70 tys polecałbym to robić :)