piotrek3110 Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Nissan Qashqai J11 1.6 dig-t wymiana oleju w skrzyni biegów manual co ile należy robić , mam auto od nowośći rok 2017 przebieg 70 000 km . Chciałem też zapytać o taki problem ze skrzynią , zauważyłem że 3 bieg jak chcę szybko wrzucić to mi haczy , tak jakby słychać było tryby , jak wrzucam bieg z wyczuciem , po obniżeniu obrotów to jest ok . Co to może być ?? Dzięki za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Ja olej w skrzyni wymieniłem po 20 tys. Masz 70 wymień spokojnie.Co do haczenia,ta skrzynia ma takie tendencje,natomiast zgrzyt na 3 cim biegu to nie jest nic dobrego,już kiedyś...może ze dwa trzy lata temu pytałem firmę która remontuje skrzynie,czy by coś poradzili na to,odpowiedzieli że tak,dorobiliby inne synchronizatory i daliby praktycznie dożywotnią gwarancje na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października 56 minut temu, piotrek3110 napisał: Nissan Qashqai J11 1.6 dig-t wymiana oleju w skrzyni biegów manual co ile należy robić , mam auto od nowośći rok 2017 przebieg 70 000 km . Chciałem też zapytać o taki problem ze skrzynią , zauważyłem że 3 bieg jak chcę szybko wrzucić to mi haczy , tak jakby słychać było tryby , jak wrzucam bieg z wyczuciem , po obniżeniu obrotów to jest ok . Co to może być ?? Dzięki za pomoc . nie wiem jak Ty się na to zapatrujesz, ale ja wymieniam olej raz w roku przy przebiegu 10-12k. kwestia samego oleju, to osobny temat i obawiam się, że co komentarz, to będą doradzać Ci oleje różnych producentów. ja Ci napiszę, że nie ma co oszczędzać. co do problemów ze skrzynią, nie potrafię Ci pomóc, u mnie wszystko odbywa się płynnie, lekko i bez najmniejszych problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Ale w teorii oleju się nie wymienia? Pytam, piszę bo taka była idpowiedz aso... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Exopel,wymieniasz w skrzyni co 10-12 tyskm? Czy w silniku??? Brzyku,teoria,teorią,a wymienić nikt nikomu nie zabroni .Dziwne podejście do wymian ze strony ASO...w starszych samochodach w obsłudze była wzmianka że olej w skrzyni wymienia się co 70-80 tys...w budowie skrzyń manualnych niewiele się zmieniło,stal,mosiądz,aluminim...a wymiany oleumu nie zalecają,trochę to trąci jakby teorią spiskową,jak w silnikach z olejami long life.Do czego to zmierza chyba wiemy,szybsze wizyty w serwisach i tekst "nieumiejętna jazda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 18 Października Udostępnij Opublikowano 18 Października kurde, oczywiście, ze w silniku. jakaś pomroczność jaśnista mnie dopadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drds Opublikowano 19 Października Udostępnij Opublikowano 19 Października U mnie trochę ciężej zaczęły wchodzić biegi ,wymieniłem olej po jakiś 85 tys i dodałem takiego ustrojstwa Liqui Moly do skrzyń manualnych i jak ręką odjął. Czy zadziałało razem czy osobno - nie wnikam . Myślę że warto zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października DRDS jawieeeele km temu wymieniałem w puszce i też dolałem ale MIliteca i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasiQ Opublikowano 27 Października Udostępnij Opublikowano 27 Października W dniu 14.10.2024 o 17:35, piotrek3110 napisał: Nissan Qashqai J11 1.6 dig-t wymiana oleju w skrzyni biegów manual co ile należy robić , mam auto od nowośći rok 2017 przebieg 70 000 km . Chciałem też zapytać o taki problem ze skrzynią , zauważyłem że 3 bieg jak chcę szybko wrzucić to mi haczy , tak jakby słychać było tryby , jak wrzucam bieg z wyczuciem , po obniżeniu obrotów to jest ok . Co to może być ?? Dzięki za pomoc . Synchornizator kaput :):) w innym wątku właśnie o tym pisałem:) jeśli ASO to licz się z duuuużym wydatkiem co do wymiany oleju w skrzyni się zgadzam, co 50-70 tys polecałbym to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi