Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony

PSCon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

posiadam Xtrail 1.6 dig-t 163km z 2018, czy rzeczywiście do jeżdżenia po mieście muszą być opony suv bądź xl? Ma kola 19 ale ceny zwalają z nóg, auto służy na dojazdy do pracy po mieście.

Dobra odpowiedz :)

a czemu masa Xtraila jest porównywalna do Skody Octavii 4? Dla mnie opony Xl kojarzą się większą masą ale w Xtrailu aż takiej nie ma. Opony SUV mają chyba większy bieżnik do lepszej jazdy w terenie czego jak pisałem nie używam w Xtrailu.

Wiesz możesz założyć jakie chcesz...  To Twoja odpowiedzialność. Ja jestem z tych co jak ktoś napisał że ma być tak i tak to z tym nie dyskutuję :) Może trzeba był kupic Skodę Octavię po prostu skoro SUVa nie potrzebujesz de facto? Producent nie jest w stanie sprzedając auto wziął od Ciebie oświadczenia, że nie będzie katował go w błocie albo na skałkach... Albo, że nie będziesz przekraczał 150 i możesz mieć mniejszy indeks prędkości... Zrobił tak aby było bezpiecznie jak mniemam :)

• Upvote 1

W dniu 20.10.2024 o 22:37, PSCon napisał:

Koledzy,

posiadam Xtrail 1.6 dig-t 163km z 2018, czy rzeczywiście do jeżdżenia po mieście muszą być opony suv bądź xl? Ma kola 19 ale ceny zwalają z nóg, auto służy na dojazdy do pracy po mieście.

A kto Ci zabroni?

W dniu 20.10.2024 o 22:37, PSCon napisał:

Przecież w tej chwili niemal wszystkie opony mają XL (wzmocnione). Kupowałem całoroczne 17" Pirelki do Pulsara i też mają XL.
Ceny zwalają z nóg ? To głównie zależy czy kupujesz "premium", czy z niższej półki i oczywiście od rozmiaru ("). W przypadku tej samej marki różnica w cenie między 16" a 17" jest spora.
Ale skoro stać Cię było by kupić SUV-a by jeździć nim "w koło komina", to chyba stać Cię też, na opony zalecane do Twojego auta.

• Haha 1

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, chociaż nie uzyskałem odpowiedzi :) bardziej liczyłem że ktoś miał podobne przemyślenia.

a wypowiedzi stać cie na suva do jeżdżenia wokół komina - Nissan to chyba najtańszy suv i kupiłem go 6 lat temu. Może szkoda mi 4 tys za opony na jeżdżenie wokół komina.

• Confused 1

5 godzin temu, PSCon napisał:

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, chociaż nie uzyskałem odpowiedzi :) bardziej liczyłem że ktoś miał podobne przemyślenia.

A jakiej odpowiedzi oczekiwałeś - że ktoś Ci podpowie, by do X-a założyć bieżnikowane, bo tanie ?

5 godzin temu, PSCon napisał:

Nissan to chyba najtańszy suv i kupiłem go 6 lat temu. Może szkoda mi 4 tys za opony na jeżdżenie wokół komina.

Proponuję uważnie i ze zrozumieniem przeczytać informację, którą zamieścił ciut wyżej kol. Smakor. Dla ułatwienia zacytuję ...

W dniu 23.10.2024 o 14:22, Smakor napisał:

No jak patrze zimówki do Xa od 300 do 1000 zł ) Od koloru do wyboru

Naprawdę trudno wyczuć o jaką pomoc Ci chodziło, skoro nasze odpowiedzi nie spełniły Twoich oczekiwań.

• Haha 1

19 godzin temu, PSCon napisał:

a wypowiedzi stać cie na suva do jeżdżenia wokół komina - Nissan to chyba najtańszy suv i kupiłem go 6 lat temu. Może szkoda mi 4 tys za opony na jeżdżenie wokół komina.

Kolego, skoro tylko jazda miejska (a zimy widać jakie są) to można nabyc nowe opony ekonomiczne w dobrej cenie ok. 300 zl za szt; mozna kupić na OlX używane lepszej firmy takze za ok. 1200 komplet; mozna dokupic felgi stalowe 17 i opony będą tańsze. 

Nie oczekuj, że rozwiązanieTwojego problemu "bo drogie" będzie podane na tacy. Może "stać cię na suva" nie przyjmuj bezpośrednio. Każdy samochód z takimi kolami ma drogie opony. Sam mialem T32 z 2015 (ktorego sprzedałem rok temu za 65k) i uważam ze biadolenie ze opony sa drogie jest niemęskie 😉 

Skoro uwazasz, ze do samochodu o wadze 1.5 t można założyć gorsze opony to zrób tak. To zależy od sposobu jazdy i umiejętności. W końcu nawet na letnich oponach da sie jeździć zimą. 

• Upvote 1