Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Reflektory adaptacyjne

rudik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.  Proszę o podpowiedź. Czy warto zakupić pakiet technologiczny za 6200 złotych przy wyborze nowego Nissana nconecta. Czy reflektory adaptacyjne zawarte w tym pakiecie są warte takiej doplaty. Nadmieniam, że mało jeżdżę w nocy. Pozdrawiam 

Zakupiłem po namowie sprzedawcy . Jestem bardzo zadowolony. Też już mało jeżdżę w nocy ,ale są to bardzo dobre światła i na pewno po doświadczeniu z nimi bym się nie zastanawiał . Wiem ,że czasami oślepiają kierowców TIR-ów bo tylko oni czasami mrugają . Może tak pada źródło światła ,ale kilka razy zdarzyło się że kierowcy ciężarówek mrugali ,nigdy nie mrugały osobówki . 

W piątek odebrałem Teknę gdzie są te reflektory w standardzie. Powrót z salonu nocą, całe dwie godziny z włączonym asystentem, ani razu nikt nie „błysnął światłami”. Rewelacyjnie doświetlone pobocze. Widać jak reflektor „wycina” samochody, które może oślepiać. Jak najbardziej warto, zwłaszcza jak ktoś jeździ w nocy.
Dużo lepszy komfort jazdy jak reflektorami z led w modelu j11, gdzie asystent długi czasami zawodził.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam pytanie odnośnie budowy  reflektorów , a mianowicie jak działają lub jakie jest przeznaczenie  świateł obok głównych soczewek ?

nie dostajesz tylko świateł adaptacyjnych, ale też elektryczną klapę, światła przeciwmgielne, HUD. czy warto? wg mnie tak, szkoda tylko, że nie było gotowca w salonie, a nie mogłem czekać dodatkowego miesiąca na ściągnięcie tej wersji.

W elektryczną klapę bagażnika  można auto później doposażyć. Hud uważam za zbędny bajer, a o światłach przeciwmgielnych nie ma żadnej wzmianki.

Dokupowałem pakiet technologiczny do nconnect i nie żałuję, Uważam, że adaptacyjne światła drogowe i asystent to bardzo fajne udogodnienie. Poprzednio jeździłem j11 z tradycyjnymi światłami i po przesiadce to było przysłowiowe niebo a ziemia- zupełnie inny komfort jazdy nocą, jeszcze nikt nie migał, że go oślepiam. Wyświetlacz head-up początkowo trochę dziwnie, potem całkiem fajnie jak wyświetla ograniczenia i aktualną prędkość.

• 2 tygodnie później...

Matrixy w QQ to nie to samo co w Audi, wycinki snopu światła są o wiele większe (mniej precyzyjne) niż w takim Audi itp ale i tak świetna sprawa, pobocza są dobrze oświetlone. Moim zdaniem zdecydowanie warto. Teraz jak jadę jakimkolwiek innym autem w nocy to za każdym razem doceniam te światła z QQ.

HUD jest genialny. Też zanim skorzystałem myślałem, że to tylko bajer. W tej chwili ja w ogóle nie patrzę na prędkościomierz klasyczny. Mało tego przeszkadza mi jak tam zerkam, gubię się (swoją drogą mało czytelny z natury). Mega wygodne rozwiązanie ale robotę robi to, że jest na szybie a nie jakiejś płytce.

Moim zdaniem zdecydowanie warto za taki pakiet. To są opcje must have w moim kolejnym aucie. Do tego jeszcze kamery 360 (to myślałem, że już w ogóle tylko bez sensu bajer a okazało się, że przydaje się codziennie i jest świetne).

• Upvote 1

Potwierdzam te reflektory adaptacyjne w moim QQ J12  super świecą podczas nocnej jazdy i jestem bardzo zadowolony , polecam je do tego samochodu

Miałem wiele samochodów, ale w żadnym nie było tak dobrych reflektorów. Adaptacja działa praktycznie bezbłędnie. 👍