Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Światła cofania...

exopel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo irytowało mnie ubóstwo światła które dawały żarówki w lampach cofania wiec postanowiłem zmienić owe żarówki. na jednym z chińskich portali aukcyjnych za 22 pln nabyłem żaróweczki led i powiem Wam ze po ich zamontowaniu z tyłu autka zrobiła się jasność :)

IMG_20241121_183220.jpg

IMG20241121174029.jpg

Ale światła cofania nie mogą oślepiać innych, a te wyglądają na takie 🤩

Ostatnio jechałem za entuzjastą wymiany tylnych świateł na ledy. Niestety przesadził, bo były jasniesze niz stop; prawie jak przeciwmgielne.

Btw.

Po co ta wymiana? Miliardom użytkownikom wystarczają standardowe. 

• Haha 1

Wiesz co. Mi też się wydaje że w qq 11 tylne są wyjątkowo fajne .
Jak widzę skodzinki czy inne VW to się śmieje.

2 godziny temu, JackSet napisał:

Po co ta wymiana? Miliardom użytkownikom wystarczają standardowe. 

Gdybyś zobaczył co widzi kierowca cofając w nocy w lusterku samościemniającym, to byś zrozumiał po co wymieniamy żarówki cofania na LED'y.
Nie rozumiem też narzekania na oślepianie - przecież w trakcie jazdy za kimś, światła cofania nie świecą.

6 minut temu, Bilunia napisał:

Gdybyś zobaczył co widzi kierowca cofając w nocy w lusterku samościemniającym, to byś zrozumiał po co wymieniamy żarówki cofania na LED'y.
Nie rozumiem też narzekania na oślepianie - przecież w trakcie jazdy za kimś, światła cofania nie świecą.

Czyli co? Nigdy nie cofałem w nocy? Też mam lusterko ;) i akurat w Nissanie jest wyłącznik samościemniania.

A oślepiać można innych na parkingu na przykład wyjeżdżając z miejsca. Wyobraź sobie,  ze inny kierowca wyjeżdża z miejsca parkingowego do przodu, a przed sobą ma takiego z reflektorami prosto w oczy. I akurat ktoś przechodzi przed samochodem mogąc go potrącić.

9 minut temu, JackSet napisał:

Czyli co? Nigdy nie cofałem w nocy? Też mam lusterko ;) i akurat w Nissanie jest wyłącznik samościemniania.

A oślepiać można innych na parkingu na przykład wyjeżdżając z miejsca. Wyobraź sobie,  ze inny kierowca wyjeżdża z miejsca parkingowego do przodu, a przed sobą ma takiego z reflektorami prosto w oczy. I akurat ktoś przechodzi przed samochodem mogąc go potrącić.

ty tak poważnie z tym oślepianiem na parkingu? :D :D no a co trzeba by powiedzieć gdy na ten parking wjeżdża ktoś na światłach mijania z żarówkami ksenonowymi albo na tęgich ledach? no kurde dramat, ludzie w samochodach zasłaniają oczy, ruch zamiera, a starsi kierowcy łapią za różaniec :D  nie no kolego, najpierw doświadcz czegoś empirycznie, a później skonfrontuj to z własnym widzimisie :D  zrobiłeś mi wieczór i za to ci chwała ;)

2 godziny temu, Brzyk napisał:

Wiesz co. Mi też się wydaje że w qq 11 tylne są wyjątkowo fajne .
Jak widzę skodzinki czy inne VW to się śmieje.

masz rację, wydaje ci się ;)

Ej no. Nie cofasz na autostradzie.
Albo z podjazdu albo na parkingu.
A wtedy lusterko jest " białe ".
Ściemnia się gdy mu zaswiecisz cofającymi się ledami. ;)

4 minuty temu, Brzyk napisał:

Ej no. Nie cofasz na autostradzie.
Albo z podjazdu albo na parkingu.
A wtedy lusterko jest " białe ".
Ściemnia się gdy mu zaswiecisz cofającymi się ledami. ;)

widzisz, mi przeszkadza firmowy parking na którym nie ma najmniejszego oświetlenia, za to jest ciasno, są słupy nieczynnych latarni, krzaki i takie tam. lusterka na nic się nie zdają, najlepsza opcją jest kamera i sygnał dźwiękowy. a ja po prostu lubie coś widzieć. masz inaczej? ok twoja sprawa :)

Mam wąski parking i oczywiście, może jakbym założył nowe lampki stałaby się jasność.
Ale w porównaniu z autami kt miałem wcześniej na prawdę tu jest w miarę ok. Przede wszystkim jest para świateł a nje jedna strona.

Ale przez 5 lat nie potrzebowałem wzmacniać w różnych miejscach.
Teraz mam inne auto z kamerami i czujnikami i .... odarlem zderzak. ;)

4 minuty temu, Brzyk napisał:

Mam wąski parking i oczywiście, może jakbym założył nowe lampki stałaby się jasność.
Ale w porównaniu z autami kt miałem wcześniej na prawdę tu jest w miarę ok. Przede wszystkim jest para świateł a nje jedna strona.

Ale przez 5 lat nie potrzebowałem wzmacniać w różnych miejscach.
Teraz mam inne auto z kamerami i czujnikami i .... odarlem zderzak. ;)

oj strasznie mi przykro, może gdybyś miał mocniejsze żarówki to nie obdarłbyś zderzaka :D

Edytowane przez exopel

Heehhe. Nie pociesze cie.
Obdarlem przedni :)

Bo kurna jest moda na betonowe małe klombiki których nie widać nawet w świetle mocnych tylnych ledow. :)
Fakt ... cofałem... wiec to wszystko tlumaczy.