sensei Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 Siemanko, co mogę wlać zamiast Nissan Motor Oil Synthetic Technology 5W30 C3 i Motul Specific17 5W30? Pierwszego już nigdzie nie można kupić, a bańka 5l drugiego obecnie kosztuje ponad 600 PLN (!). Jest jakaś tańsza alternatywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Czy tylko te oleje są dedykowane? Wejdź na stronę MOTUL i popatrz w katalogu olei,może nie tylko ten jest dedykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 23 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Nie wiem czy tylko te są dedykowane. Na pewno Nissan Motor Oil Synthetic Technology 5W30 C3 jest, a Motul Specific17 również ma klasę ACEA C3. Czy mogę prosić o wskazanie jakichś alternatyw, bez odsyłania do katalogów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Przyjacielu,to ktoś ma za Ciebie popatrzeć w katalog? Może odezwie się ktoś kto ma 1.3 i co leje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcpro Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Spójrz na to: https://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/PLATINUM MaxExpert C4 5W-30.aspx Co prawda to nie C3 tylko C4. ale to chyba lepiej. 4L bańka na alledrogo to jakieś: 100-110 zł. P.S. Ja go leję do mojego X-traila T31, bo jak to powiedział mój mechanik: "Nie ważne jakiej firmy olej lejesz, tylko jak często wymieniasz." Jeśli chodzi o C3, to Orlen też ma taki olej, ale niestety 5W40 https://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/PLATINUM MaxExpert C3 5W-40.aspx Edytowane 24 Listopada 2024 przez marcpro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 23.11.2024 o 09:56, sensei napisał: Nie wiem czy tylko te są dedykowane. Na pewno Nissan Motor Oil Synthetic Technology 5W30 C3 jest, a Motul Specific17 również ma klasę ACEA C3. Czy mogę prosić o wskazanie jakichś alternatyw, bez odsyłania do katalogów? Olej Nissana 5W30 C3 nie jest odpowiedni dla 1.3, bo 1.3 wymaga normy RN17, dlatego olej Nissana zniknął z rynku, bo nie opłacało im się robić certyfikatów, jeśli są tanie inne oleje. Wybierz dowolny olej 5W30 RN17, ja leję Elfa 5W30 FULL-TECH R z RN17 (R - jak Renault, a nie żaden Nissan). Serwisy leją też czerwonego Castrola 5W30 RN17. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uti Opublikowano 4 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 W dniu 22.11.2024 o 22:02, sensei napisał: Siemanko, co mogę wlać zamiast Nissan Motor Oil Synthetic Technology 5W30 C3 i Motul Specific17 5W30? Pierwszego już nigdzie nie można kupić, a bańka 5l drugiego obecnie kosztuje ponad 600 PLN (!). Jest jakaś tańsza alternatywa? Nie mam 1,3 ale 1,2 i leje caly czas Castrol Edge 5W30 C3. No i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 4 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 W sumie bez sensu są takie pytania, bo i tak większość pytających leje po swojemu inny olej niż przewidziany przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi