Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z asystentem znaków j12FL

2pac
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mi kilka dni temu Nissan odpisał:

"Szanowny Panie,

Dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Nissan i szczegółowy opis zgłaszanego problemu.

Przepraszamy za wszystkie niedogodności związane z funkcjonowaniem nawigacji.

Informujemy, że sprawa została eskalowana do Działu Informatycznego, będziemy informować Pana na bieżąco o postępach lub niezwłocznie po uzyskaniu wszystkich potrzebnych danych.   

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt z naszym Biurem Obsługi Klienta pod numerem telefonu, bądź adresem mailowym umieszczonym na stronie Obsługa klienta | Kontakt | Nissan.  

Pozdrawiam

Natalia

Dział Obsługi Klienta Nissan"

Mam nadzieję, że zapowiadana aktualizacja aplikacji w ten weekend jest z tym również powiązana i naprawią te problemy.

Takich maili od Nissana otrzymałem chyba z 10, ale niestety nic z nich dalej nie wynikało. W moim przypadku dotyczyły aktualizacji oprogramowania systemowego i map w J12, ale myślę, że mają jeden szablon, który stosują niezależnie od sytuacji.

23 minuty temu, PRIMAR napisał:

Takich maili od Nissana otrzymałem chyba z 10, ale niestety nic z nich dalej nie wynikało. W moim przypadku dotyczyły aktualizacji oprogramowania systemowego i map w J12, ale myślę, że mają jeden szablon, który stosują niezależnie od sytuacji.

Z tym, że po otrzymaniu maila pojawiło się też u mnie info o aktualizacji aplikacji Nissan Connect Services, więc może ta kolejna wiadomość coś popchnęła dalej, biorąc pod uwagę, że nie tylko w Polsce ten problem występuje, a w GB to niby najpopularniejszy SUV i masę tego sprzedali. Zobaczymy co dalej.

1733911130570.jpg

Dziś ustawiłem z aplikacji punkt docelowy oddalony od miasta (ostatnio jak znów zaczęło mi działać czytanie znaków - na navi w samochodzie ustawiałem taki sam punkt - poza miastem). I znaki czyta. Ciekawe jak długo. Ale jest problem kolejny: jak ustawiam sobie indywidualne ustawienia, żeby np. nie było sygnałów dźwiękowych przekroczenia prędkości - to samoczynnie mi się to wyłącza po kilkudziesięciu sekundach. Nie zapamiętuje tego, że ma dźwięki wyłączyć.

Edit: Oczywiście po weekendzie znów nie działa 😐

Edytowane przez Gumas

No więc. U mnie wszystko działa z czytaniem znaków normalnie. Czyta każdy znak, dodatkowo jak nie ma żadnych znaków to chyba sczytuje z googla, choć dziwne, że momentami na S7 pokazywał mi ograniczenia do 100 km/h, chociaż żadnych znaków na to nie widziałem...

No mi w pierwszych dniach na S5 też nagle 60 wrzucił, ale tam google się myliło kilka razy ostatnio, więc przez to.

Gratuluję bezawaryjności. Dziś wieczorem pojechałem w nowy punkt na mapie i wszystko działało. Ciekawe czy jak jutro rano wrzucę kompletnie nową pozycję, to znów zadziała?

Ciężko mówić o bezawaryjności. Mam nabite dopiero 316 km :) Ale komunikat o błędzie jakiegoś asystenta wywala...

1 godzinę temu, tomkek1912 napisał:

Ciężko mówić o bezawaryjności. Mam nabite dopiero 316 km :) Ale komunikat o błędzie jakiegoś asystenta wywala...

Ja 689. Błąd asystenta parkowania przy gaszeniu silnika z włączonym podglądem kamer. Znany tu wszystkim 😜

Po kolejnej wiadomości od bok_nissan@astara.com z prośbą o dosłanie papierów identyfikujących pojazd i użytkownika i ponownym opisaniu kolejnych objawów chyba coś zdalnie zadziałali, bo od momentu odesłania info z danymi wszystko działa jak należy. Oprócz tych szybkich ustawień asystentów przyciskiem z kierownicy, bo mimo wyłączenia ostrzegania dźwiękowego o przekroczeniu prędkości, to się samo włącza po chwili i pika...

Także, jeśli komuś nie działa, niech pisze.

Dzisiaj luks odczytał mi znak... chyba z naklejki na tylnych drzwiach busa. Jadę sobie drogą na której był znak ograniczenia do 30. Minąłem znak, z 50 zrobiło 30. A po chwili 100. Myślę co jest grane i zauważyłem po kilkunastu sekundach, że przed samochodem, który był przede mną jechał BUS z dużą naklejką 100. Po kilkuset metrach był powtórzony znak 30 i znowu zmieniło na 30, a po kilkunastu sekundach znowu na 100. Potem bus gdzieś skręcił, minąłem inny znak ograniczenia i już było ok. Myślałem, że system zmienia tylko po minięciu znaku, który odczytał. Jak widać chyba nie, a w taki zbieg okoliczności ciężko mi uwierzyć :) Zaliczyłem też już zwiechę radia. Nie chciało przełączać źródła dźwięku, mimo przełączenia na FM z kierownicy pokazywało bluetooth. Z ekranu dotykowego też przełączenie nie działało. Po przełączeniu na chwilę profilu użytkownika na gość i z powrotem na mój imienny póki co działa...

Co do radia, to ciągle mam w Poznaniu ustawione jedyne słuszne - bez reklam - Radio Afera. Ale od kilku dni pokazuje mi, że nazywa się ono PR1 czyli po prostu Jedynka. I jak chcę włączyć streaming to nie Aferę tylko jedynkę mi włącza. Ale to na szczęście pierdoła, choć nie mogę przeczytać przez to kto w danej chwili śpiewa itp.

Jak na razie - od środy - ograniczenia działają mi poprawnie.

Zobaczymy co dalej 😜

ha, to ja dodam swoje uwagi po 3 miesiącach użytkowania i przejechaniu 7k km:

• sama aplikacja czasami nie pozwala na zalogowanie się, ale powiadomienia przychodzą
  • w aplikacji nie działa zdalne sterowanie (zablokuj, odblokuj, światła, klakson i światła) - w ogóle nic, nigdy
  • czasami aplikacja nie podaje podstawowych danych: ilości przejechanych km, stanu paliwa, 
  • od około 2 tygodni asystent znaków częściej pokazuje (---) niż prędkość z znaków (jeszcze nic nie robiłem z kontami)
  • android auto czasami nie chce się automatycznie połączyć, trzeba mu pomóc ręcznie, a już kilka razy zdarzyło się, że nawet to nie pomaga, wymagane jest zatrzymanie się, wyłączenie silnika, odczekanie paru sekund i ponowne uruchomienie
  • tydzień temu ekran radia wyłączył się - całkowicie, cały czarny, brak reakcji na wszystko, po ponownym uruchomieniu auta również czerń, dopiero po godzinie, kiedy ponownie wsiadłem do auta wszystko zaczęło działać poprawnie

i teraz smaczek:

• 3 dni temu zauważyłem olej na klapie silnika wzdłuż "uszczelek", po J11 wiem już, że trzeba uszczelnić pokrywę rozrządu, czyli samochód min. 2 dni na warsztat

na minus:

• wkurza po każdym uruchomieniu silnika wyłączanie alarmu o przekroczeniu dozwolonej prędkości, ale ostatnio (---) powoli pozwala nie musieć o tym myśleć 😉

Mi znaki (odpukać) na razie działają od 18.12. Chyba nawet jakaś aktualizacja wleciała, bo na autostradzie sam zmienia prędkość bez potwierdzenia na ProPilot (nie zawsze to dobre). Ale nie mogę nadal uciszyć pikania, bo włącza się samo po kilku sekundach od wyłączenia. A że po wielu latach nie zwracania uwagi na prędkość (jak zmienili przepisy i podnieśli mandaty i po kilku wizytach w Czechach, Austrii i Słowenii), nauczyłam się jeździć tak jak znak mówi, to mi to nie przeszkadza zbytnio.

Mi wywaliło te same problemy ze znakami wczoraj co tu opisywane. Zaczęły się trzy kreski, pojawiają się po kilkuset metrach od znaku, mimo zalogowania do konta google na nissan connect (mapy google działały normalnie). Bez sprarowania telefonu to się pojawilo - musialem usunąć jak dziecku dałem do grania telefon, bo mimo wyłączenia bluetooth telefon automatycznie włączał go i słyszałem dźwięki jakie dziecko miało w grach i na youtube. Wczoraj tak działało, a dziś znowu ok, bez sparowania telefonu i bez android auto. Wkurza mnie to, że na ekranie nawigacji, mimo odpalenia adresu i włączonej nawigacji mapa na ekranie na środku samochoduwyświetla cały czas mapę w widoku jak w google maps przed odpaleniem nawigacji. Tzn. na head up poazkuje za ile mam skręcić, a na ekranie mapę pokazuje zawsze w kierunku północ południe z opcjami map z dłuższym czy krótszym czasem ale bez powiększenia aktualnego obszaru. Widzę całą mapę z trasy i to mnie wkurza. Nic nie ma o tym w instrukcji.

31 minut temu, tomkek1912 napisał:

Mi wywaliło te same problemy ze znakami wczoraj co tu opisywane. Zaczęły się trzy kreski, pojawiają się po kilkuset metrach od znaku, mimo zalogowania do konta google na nissan connect (mapy google działały normalnie). Bez sprarowania telefonu to się pojawilo - musialem usunąć jak dziecku dałem do grania telefon, bo mimo wyłączenia bluetooth telefon automatycznie włączał go i słyszałem dźwięki jakie dziecko miało w grach i na youtube. Wczoraj tak działało, a dziś znowu ok, bez sparowania telefonu i bez android auto. Wkurza mnie to, że na ekranie nawigacji, mimo odpalenia adresu i włączonej nawigacji mapa na ekranie na środku samochoduwyświetla cały czas mapę w widoku jak w google maps przed odpaleniem nawigacji. Tzn. na head up poazkuje za ile mam skręcić, a na ekranie mapę pokazuje zawsze w kierunku północ południe z opcjami map z dłuższym czy krótszym czasem ale bez powiększenia aktualnego obszaru. Widzę całą mapę z trasy i to mnie wkurza. Nic nie ma o tym w instrukcji.

Z tą mapą, to z lewej (4 ikona na samym dole chyba) jest przełącznik, który zmieni sposób wyświetlania - taki wężyk. Jak klikniesz to przełączy się na taką nawigację, do której przywykliśmy.

A ze znakami - piszcie do Nissana. Mi chyba coś zdalnie zresetowali, zaraz po tym jak VIN dostali, bo na razie działa.

Byłbyś w stanie screena wrzucić z tego "wężyka"? Mapa na ekranie działała mi ok, ale tylko w dniu odebrania od dealera, zanim włączyłem wyświetlanie nawigacji na zegarach za kierownicą. Po tym jak odpaliłem widok navi na zegarach to na ekranie środkowym włączyło widok północ-południe bez szczegółowegp obszaru i z opcjami trasy krótsza, dłuższa i nic z tym nie idzie przełączyć.

Edit. Znalazłem wężyka, nie było pytania. Dziś (26.12.24) asystent znaków się naprawił.

W dniu 25.12.2024 o 19:26, Gumas napisał:

Chyba nawet jakaś aktualizacja wleciała, bo na autostradzie sam zmienia prędkość bez potwierdzenia na ProPilot (nie zawsze to dobre)

Znalazłem w ustawieniach i można to przestawić na podpowiedź lub bez info nawet.

Edytowane przez Gumas