Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z asystentem znaków j12FL

2pac
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.02.2025 o 22:12, vanice77 napisał:

Zobacz te video od 1.53 sec.

Na innym video byly komendy do zmiany podswietlania kabiny czy zamykania  rolety itp.

A masz gdzieś link do tego innego video? Jakoś nie mogę się doszukać, a próbowałem z zamykaniem rolety i jakoś u mnie nie reaguje.

Swoją drogą przydałaby się jakaś lista rzeczy, które mogą być sterowane tym asystentem google-a (w instrukcji nie ma słowa na ten temat).

12 godzin temu, dar7man napisał:

Swoją drogą przydałaby się jakaś lista rzeczy, które mogą być sterowane tym asystentem google-a (w instrukcji nie ma słowa na ten temat).

No właśnie powinna być jakiś spis komend do asystenta.  Nie  wiem nawet gdzie znaleźć instrukcje do systemu informacyjno - rozrywkowego Nissan Connect z 2024r. Link podany w skróconej instrukcji obsługi prowadzi do pdf z jedną stroną w jakimś skandynawskim języku. Pisałem nawet na bok_nissan@astara.com o instrukcję, ale przysłali jakąś ze starym systemem bez Google twierdząc że jest do mojego samochodu po liftingu. Także też chętnie obejrzał bym to video i poznaj wszystkie możliwości. Na razie sam próbuję różnych komend głosowych i do czego doszedłem:

- można sterować całym panelem ogrzewania wentylacji i klimatyzacja np. włącz klimatyzację, włącz/wyłącz nawiew na nogi, szybę ustaw temperaturę na 20st., podnieś/obniż temperaturę o 1st., włącz/wyłącz podgrzewanie kierownicy, foteli, ogrzewanie tylnej szyby, z ogrzewaniem przedniej szyby jest problem bo włącza max. nawiew na przednią szybę zamiast ogrzewania 

- można ustawić głośność audio , komenda ustaw głośność na np. 50 % , głośność trzeba podawać w procentach inaczej nie rozumie,

- można zmienić stacje radiową komenda włącz radio i podać nazwę stacji np. włącz radio Zet

- można  przełączyć na Android Auto, komenda włącz Android Auto, włącz aplikację np YouTube Music

- można sterować nawigacją, prowadź do i podać adres, albo jeśli się ma zapisane to powiedzieć Dom, Praca i włącza nawigację i prowadzi

Może ktoś jeszcze coś próbował to chętnie poznam.

Próbowałem z oknami, lusterkami ale nie obsługuje tego, rolety nie mam ale chyba też nie obsługuje.

Jeszcze taka ciekawostka, krótkie naciśnięcie przycisku asystenta  na kierownicy powołuje wywołanie systemowego asystenta a dłuższe uruchamia asystenta z Android Auto, tak przynajmniej jest u mnie.

.

• Like 2

Tak, polska wersja instrukcji jest popsuta od dawna i oczywiście importerek ma to w nosie. Tu masz w wersji angielskiej: https://www-europe.nissan-cdn.net/content/dam/Nissan/nissan_europe/services/NavigationManual/A2GA/NM24EN-A2GAE0EUR.pdf może coś Ci się przyda.

Mnie ciekawi czy można głosowo zmienić źródło dźwięku np. na USB1 itp. Do tej pory mi się nie udało, ale może coś źle do niego mówię ;-).

Dziękuję za instrukcję. Zmienić źródło dźwięku próbowałem, ale mi też nie udało się znaleźć "magicznego zaklęcia" żeby przełączyć na USB. Będę jeszcze próbował, to co się udało to zmienić na konkretną stację radiową wtedy przełącza na radio FM i kolejne stacje można zmieniać z kierownicy i uruchom aplikację Android Auto wtedy dźwięk jest z  Android Auto.

Jak nazywa sie ten asystent co jak jadac najade na linie auto samo delikatnie hamuje, wibracja na kierownicy ok ale to że sam hamuje a raczej wytarca troche prędkośc po najechaniu na linię to irytujące, chce to wyłączyć.

7 godzin temu, vanice77 napisał:

Jak nazywa sie ten asystent co jak jadac najade na linie auto samo delikatnie hamuje, wibracja na kierownicy ok ale to że sam hamuje a raczej wytarca troche prędkośc po najechaniu na linię to irytujące, chce to wyłączyć.

"System ELA ostrzega kierowcę, gdy pojazd zbliża się do krawędzi drogi lub do oznaczenia pasa ruchu, za pomocą wskaźnika na ekranie informacji o pojeździe i wibracji kierownicy."

"Wybierz opcję [Awar. kontr. pasa] lub [Zaawans pas ruchu] i naciśnij pokrętło przewijania, aby włączyć lub wyłączyć system"

• Thanks 1

7 godzin temu, vanice77 napisał:

Po polsku: System awaryjnego asystenta pasa ruchu (ELA). Zanim wyłączysz spróbuj z mniejszą czułością. Zmieniasz to w Ustawienia->Asystent kierowcy->Utrzym. pasa ruchu->Czuł.p.ruchu. Jak u siebie ustawiłem na "łagodne" to jest super.

• Thanks 1