Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z asystentem znaków j12FL

2pac
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Serwis nic nie poradzi w tej sprawie. Jedynie co zrobi to sprawdzi czy wszystkie podzespoly odpowiedzialne za dzialanie systemu sa sprawne. Z autopsji wiem ze technicznie od strony samochodu bedzie wszystko ok.......  tutaj trzeba cisnac Dział Obsługi Klienta Nissana  . Telefonicznie lub napisac meila wtedy dostajesz numer zgloszenia i moze zaczna cos robic w tej sprawie bo to jakas plaga z tym asystentem znakow i zdalnym sterowaniem z aplikacji. Koledzy piszcie meile i dzwoncie bo czym wiecej zgloszen tym lepiej dla naszej sprawy. Problem jest Nissanowi znany ale czy cos ktos w koncu zrobi?

2 godziny temu, Manius napisał:

I jeb….. rano dziś znaki padły ….

Trudno trzeba teraz cisnąć serwis do upadłego. Ma działać i tyle w temacie. 

Napisz do bok i postrasz EU, bo obowiązkowa funkcja narzucona przez Unię nie działa 😜 - nawet po aktualizacji! A miałem nadzieję, że ta załatwi sprawę... 

2 godziny temu, Manius napisał:

I jeb….. rano dziś znaki padły ….

Trudno trzeba teraz cisnąć serwis do upadłego. Ma działać i tyle w temacie. 

A próbowałeś może zrobić aktualizację bazy danych tych znaków? Ta baza nie jest aktualizowana przez internet, ani nie jest to czytana z Android Automotive (Google Maps itp). Trzeba to zrobić manualnie poprzez pendrive (tak jak w przedliftach się robiło aktualizacje map). Mnie się udało i (odpukać) od tamtego czasu TSR działa... (i przynajmniej w Krk jest całkiem aktualne).

Tu jest opis jak to zrobić (nie ma polskiej wersji): https://nissan.navigation.com/web/WFS/Shop-NissanEMEA-Site/en_GB/-/EUR/ViewNissanISAHomepage-Start 
Potrzebne 15min czasu, pendrive z USB-C i dwa podejścia do samochodu.

• Thanks 1

A jak asystent głosowy i internet u was w autach ? U mnie kuleje cały czas… a czy potraficie z telefonu udostępnić internet do samochodu ? 

20 minut temu, Manius napisał:

A jak asystent głosowy i internet u was w autach ? U mnie kuleje cały czas… a czy potraficie z telefonu udostępnić internet do samochodu ? 

Ja mam właściwie tylko problem ze znakami (od listopada już 2 resety robiłem, a problem z 5 razy się pojawił). Może aktualizacja go naprawiła. Udało mi się dodać numery telefonów do ulubionych, ale nie wiem jak ulubione wywołać jeszcze 😜

A w telefonie włączasz hotspot. W samochodzie wchodzisz w połączenia -> wifi i tam szukasz swojego hotspota i hasło wbijasz i powinno działać. Jeśli nie działa, to masz moduł łączności uszkodzony (prawdopodobnie wifi jest blisko karty SIM w pojeździe i dlatego obie rzeczy szwankują naraz)

Nie można wyświetlić ulubionych nawet po tej aktualizacji.

Rozpoznawanie znaków i asystent głosowy działają od nowości poprawnie u mnie

Odwiedziłem jeden salonów samochodowych w celu sprawdzenia działania znaków Drogowych oraz Internetu wraz z asystentem głosowym. Sprawdziłem również czy telefony przekazują internet do samochodu po udostępnieniu hot Spota. 
Chyba nie muszę wam pisać o efektach …  Żaden samochód testowy nie mógł przyjąć Internetu z telefonu, w żadnym samochodzie nie działa asystent głosowy oraz w żadnym samochodzie nie działają  poprawnie znaki drogowe. Po rozmowie z pracownikami każdy wie O istnieniu tego problemu Jednak no cóż to nie jest wina chłopaków. Śmiało możemy założyć iż znając problem Nissan sprzedaje oficjalnie felerne  samochody …. Podsumuje to wszystko jednym zdaniem Taki mamy klimat…

Problem z asystentem pojawił sie teraz prawdopodobnie jest to spowodowane bardzo słabym internetem po odinstalowaniu aktualizacji asystenta zaczęło działać ale bardzo powoli, trzeba czekać długo az spróbuje pobrać dane i dopiero zadziała. Aktualizowanie  trwa bardzo długo 1 % na minutę, poprzednio szybko pobierało dane. Jednak znaki działają u mnie idealnie.

Ciekawe co piszecie, bo asystent u mnie działa bez problemu od początku. Mimo, że wifi udostępniłem tylko kilka razy (żeby sprawdzić czy aktualizację znajduje, bo nie ufałem połączeniu przez kartę w samochodzie; i żeby sprawdzić czy znaki zadziałają). 

Jedyne rozwiązanie jakie u mnie działa w pełni z tym czytaniem znaków, to reset fabryczny - czyli na głównym ekranie: ustawienia -> system -> i tam gdzieś jest reset. I Nissan Connect Services nie ma z tym nic wspólnego, bo znaki pokazuje jak tylko się system zrestartuje, a przecież dopiero trzeba się zalogować po resecie i dodać ponownie pojazd w aplikacji.

Asystent na pewno musi mieć dobry dostęp do sieci, czyli tam gdzie Orange ma dobry zasięg. Jeśli telefon będzie mieć wolny internet w tym miejscu, to na SIM w samochodzie tak samo nie można liczyć. Pytanie dlaczego w salonie to nie działa? Jak mają zamiar to sprzedać, jeśli połowa rzeczy nie działa? Ja wyjechałem z salonu że wszystkimi systemami i dopiero po jakimś tygodniu zauważyłem najpierw problem z mapą (po zmianie trasy nie mogła się odnaleźć), później z tymi znakami. I nic więcej. Ale jak widać to loteria jest 😜 

A wgrywaliście ręcznie tę bazę danych znaków? Bo jak mi padnie kolejny raz, to najpierw tak spróbuję. Mam nadzieję, że po tej aktualizacji będzie działać dłużej niż miesiąc 😜

Edytowane przez Gumas

Pojazd mam od 2 miesięcy ale przez ten czas nigdy nie miałem problemów z rozpoznawaniem znaków. Tak samo z asystentem. 

Jedynie co to zaraz po zakupie nie miałem połączenia z siecią i mapy były ze znaczkiem "offline" ale po skonfigurowaniu konta do NissanConnect wszystko działa ok. Od miesiąca używam regularnie hotspot ponieważ używam wbudowanych serwisów muzycznych(youtube music, spotify). Mam odruch włączania hotspot zanim wsiądę do samochodu. To tylko jedno kliknięcie w telefonie.   Wcześniej używałem Android Auto ale były problemy z rozłączaniem się co jakiś czas WIFI. A poza tym tutaj wszystko mam wbudowane i lepiej się używa wbudowanych aplikacji muzycznych więc bez sensu jest użytkowanie Android Auto w 12B.

Fajną funkcją jest opcja zaznaczenia streamingu przy stacjach FM. W moich okilicach czasem sygnał zanika więc to fajna opcja. Radyjko leci z Internetu bez instalowania dodatkowych aplikacji.  

Może nie na temat ale co to oznacza ?

Mam połączenie przez bluetooth z tel. + Hotspot 

Auto na wyświetlaczu przekreślone a jak klikam znajdź nowe aktualizacje to wyskakuje, serwer aktualizacji nie odpowiada.

Do tego jak chce zrobić reset ustawien fabrycznych - opcja niedostepna na tym profilu.

IMG_20250307_080823.thumb.jpg.dafea61ca647176a788a8ce222a7667a.jpg

Czyli są szczęśliwcy którym wszystko działa. U mnie jak wcześniej pisałem różnie, rozpoznawanie znaków ostatnio działa z tym, że 

20 godzin temu, Gumas napisał:

A wgrywaliście ręcznie tę bazę danych znaków?

po wgraniu nowej bazy danych znaków (bo jest nowsza wersja) od razu znaki wywaliło, ale po jakichś 2 dniach (nic nie robiłem, czekałem) zaczęło działać i już od jakichś 2 tygodni działa. Z asystentem też jest różnie (nie jest to raczej problem z zasięgiem bo w telefonie na karcie Orange jest full zasięg, a asystent i tak się zacinał) ale odkąd naprawiły się znaki to też działa. Ciągle nie mam też aktualizacji i czekam.

49 minut temu, marcin_1234 napisał:

Pojazd mam od 2 miesięcy ale przez ten czas nigdy nie miałem problemów z rozpoznawaniem znaków. Tak samo z asystentem

A możesz dodać ulubione numery telefonów i później je wywołać w systemie samochodu? Bo to chyba u nikogo to nie działa nawet po aktualizacji.

28 minut temu, vanice77 napisał:

Może nie na temat ale co to oznacza ?

Według instrukcji która podlinkował wcześniej w tym temacie dar7man NM24EN-A2GAE0EUR.pdf 

przekreślony samochód wskazuje na słaby odbiór sygnału TCU, czyli chyba brak połączenia wbudowanej karty SIM z Internetem.

a może można wymienić tą kartę SIM na swoją? 😄

Edytowane przez krzyleszcz

1 godzinę temu, Andrade napisał:

A możesz dodać ulubione numery telefonów i później je wywołać w systemie samochodu? Bo to chyba u nikogo to nie działa nawet po aktualizacji.

Po aktualizacji dalej nie działa. 

35 minut temu, krzyleszcz napisał:

a może można wymienić tą kartę SIM na swoją? 😄

To by była super opcja. Przeważnie druga karta sim do umowy to jakaś groszowa sprawa. 

Rece opadaja 

Wyłączyłem silnik i włączyłem i juz nie  mam ikonki autka przekreślona ale jak klikam aktualizacja systemu to server aktualizacji nie odpowiada a mam hotspota.

Znaki drogowe dzialaja od poczatku 

Dzis zawiesił sie system , ten duży ekran i nie działał dotyk do ponownego włączenia silnika 🙂

Czekam na ta aktualizacje ale mam blad " server aktualizacji nie odpowiada"

Może muszę zrobić reset ustawien fabrycznych ale pisze że nie moge tego zrobić na tym profilu.

Sprawdze zmienie profil na " Gość " i zobaczę czy juz reset ustawien fabrycznych jest dostepny bo licze że po resecie zadziała aktualizacja systemu.

Ekran dotykowy zawiesił sie dwa razy w ciagu tygodnia.

Takie zawieszenia ekranu to miał kolega w cupra formentor ale potem aktualizacje to naprawiły.

Edytowane przez vanice77

A przy nazwie konta masz administrator? Bo tylko on reset może zrobić. A spróbuj zrobić reset z aplikacji - tam też jest taka opcja.

1741339140831.jpg

U mnie nie może pobrać aktualizacji asystenta bo bardzo słaby internet ale chociaż działa asystent tylko bardzo wolno nieraz po kilkunastu sekundach dopiero robi to co mówiłem.

U mnie po aktualizacji padły multimedia czyli AA, DAB+,FM. Zero reakcji i brak dźwięku. Jako, że byłem na wycieczce objazdowej parokrotnie wyłączałem auto. Po jakimś czasie odpalił się AA. Dalej brak DAB+ i FM. Asystenci działają i znaki drogowe bez zarzutu.

14 godzin temu, Miras56 napisał:

U mnie po aktualizacji padły multimedia czyli AA, DAB+,FM. Zero reakcji i brak dźwięku. Jako, że byłem na wycieczce objazdowej parokrotnie wyłączałem auto. Po jakimś czasie odpalił się AA. Dalej brak DAB+ i FM. Asystenci działają i znaki drogowe bez zarzutu.

u mnie 2 krotnie zaginął dźwięk i także włączanie/wyłączanie auta nie pomagało. 

Już miałem jechać do ASO, gdy w próbie rozpaczy postanowiłem ponownie uruchomić odczyt muzyki z pamięci usb. I pomogło. Spróbuj. 

12 minut temu, JackSet napisał:

u mnie 2 krotnie zaginął dźwięk i także włączanie/wyłączanie auta nie pomagało. 

Już miałem jechać do ASO, gdy w próbie rozpaczy postanowiłem ponownie uruchomić odczyt muzyki z pamięci usb. I pomogło. Spróbuj. 

Miałem tak raz (myślałem, że po zabawie z kamerką bezpieczniki źle wpiąłem, ale po odpaleniu wróciło do normy. Ale często mam po wejściu do auta ciszę. Wtedy mówię asystentowi, żeby włączył konkretne radio (zapisane w pamięci) i nie ma problemu z otworzeniem.

9 minut temu, Gumas napisał:

Ale często mam po wejściu do auta ciszę. Wtedy mówię asystentowi, żeby włączył konkretne radio (zapisane w pamięci) i nie ma problemu z otworzeniem.

Też tak robiłem ale działa też wciśnięcie pokrętła od dźwięku 2 razy, tj wyłącz audio i włącz audio

• Thanks 1

Czyli po co ta aktualizacja była skoro więcej popsuła niż naprawiła.

Pytanie ilu osobom popsuła i ile osób wcześniej miało problemy i od czego dokładnie zależy to, że komuś znaki działają. Problem z asystentem zrzuciłbym na wadliwy moduł/antenę SIM.

Gumas, a ty masz już zainstalowaną tę aktualizację? Bo u mnie ciągle nie ma nowej wersji do pobrania. Sprawdzam  przez wbudowaną kartę i hotspot.