Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Niezgodność certyfikatu zgodności z rzeczywistością

Kuba12345
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem. Jestem w trakcie zakupu Nissana Qashqai 2024 po face liftingu z powiększonym grillem. Powinna więc to być wersja J12B.

Tymczasem w certyfikacie zgodności, który otrzymałem z salonu do rejestracji pojazdu zapisano, że jest to model J12A - czyli jak domniemuję sprzed face liftingu. W salonie uspokajają mnie, że wszystko jest ok, certyfikat dostają od Nissana więc nie mogą w niego ingerować. I że tak mają w innych, niż tylko mój egzemplarzach. 

Jakoś średnio mnie to uspokaja, szczególnie, że w dowodzie rejestracyjnym będzie pewna niezgodność: auto po face liftingu, ale opisane jako starsze J12A.

Czy też może działanie Nissana jest prawidłowe i nie należy się tym przejmować? Jak myślicie?

3 godziny temu, Kuba12345 napisał:

Witam.

Mam taki problem. Jestem w trakcie zakupu Nissana Qashqai 2024 po face liftingu z powiększonym grillem. Powinna więc to być wersja J12B.

Tymczasem w certyfikacie zgodności, który otrzymałem z salonu do rejestracji pojazdu zapisano, że jest to model J12A - czyli jak domniemuję sprzed face liftingu. W salonie uspokajają mnie, że wszystko jest ok, certyfikat dostają od Nissana więc nie mogą w niego ingerować. I że tak mają w innych, niż tylko mój egzemplarzach. 

Jakoś średnio mnie to uspokaja, szczególnie, że w dowodzie rejestracyjnym będzie pewna niezgodność: auto po face liftingu, ale opisane jako starsze J12A.

Czy też może działanie Nissana jest prawidłowe i nie należy się tym przejmować? Jak myślicie?

Faktycznie błąd producenta i muszą poprawić, gdyż model jest J12 typ B i tak powinno być w deklaracji zgodności. Dealer powinien zwrócić się do Nissana i wymienić deklarację na właściwą.

Też mi się tak wydaje. W salonie jednakże upierają, się, że Nissan nie odróżnia wersji J12A od wersji J12B. I również wszystkie poprzednie wersje QQ również po face liftingu były określane jako J11A. Ta literka B ma oznaczać tylko pewność dla klienta, że kupuje wersję po face liftingu. To ma być takie oznaczenie wewnętrzne.

Już sam nie wiem co myśleć, czy chcą mnie spuścić na drzewo, czy może tak jest jak mówią.

Spojrzałem w swoją deklarację zgodności dla J11 zakupionego w grudniu 2019 r. i mam:

Marka (nazwa handlowa producenta): NISSAN
Typ: J11
Wariant: F
Wersja: F06

A potocznie jest to Nissan Qashqai J11B.

Wydaje mi się, że jest wersja J12 i J12A (potocznie nazywana teraz J12B, jako wersja druga).

Aby uspokoić klienta, diler powinien pokazać inną deklarację, innego klienta i byłaby jasność, czy jest to powszechne.
Bywały jednak w historii Nissana przypadki, że zbiorczo poprawiali dokumenty importowe z powodu błędu.

Edytowane przez aquariusmax

• 2 tygodnie później...

U mnie też jest w certyfikacie j12a, ale jest jakiś wariant a52 czy coś takiego...