Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Błędy P1641, P1642, P1643

KlawY
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem w na początku roku X-traila 2014r  1,6 dci 130 km i cieszyłem się jak dziecko bo wszystko w nim działało. 

Mam taki problem, że po ostatnim wypalaniu DPF  w czasie obserwacji aplikacji "Nissan DPF Monitor" zauważyłem brak przyrostu zanieczyszczeń: 0 SAT gr w DPF mimo przejechanych ok 80km.  Po przeskanowaniu "Car Scaner" wyskoczyły błędy P1641(64), P1642(64), P1643(64). Znalazłem jeszcze  że wartość temp przed katalizatorem wynosi -35C. Po odłączeniu aku  wartość  zanieczyszczeń wskoczyła na 1 SAT gr. Po wizycie u mechanika gdzie sczytał mi na kompie błędy i skasował je przejechałem paręnaście km. Wartość sadzy stanęła na 2 SAT gr. Błędów nie ma a temp dalej -35C. Macie pomysły lub doświadczenie w temacie?

Edytowane przez KlawY

To są błedy grzałek nurnikowych. Sprawdzic na poczatek trzeba wiązki  i styki na module zasilania świec żarowych ( F141 styk 4 5 a masa na akumulatorze)  i potem pomiedzy ECM a tym modulem ( F141 styki 8 1 2 7 3 a ECM F117 styki 46 50 57 63 76 ). Sprawdził bym tez wartości referencyjne na stylu ECM  styk 35 i 8 dla układu sterowania świec żarowych na zimnym silniku pracujacym powinno byc 12,91V na ciepłym 12,8V i 46 i 8 dla przekaźnika grzałek nurnikowych gdzie przy regeneracji dpf jest 0V a pozostałe przypadki 13,20V.

Jeśli cos jest z DPF to sprawdził bym czujniki za i przed. 

Miałem przypadek ze nie było DPF, przez środek szła rura a ogłupiacze czujników były od środka.. z zewnatrz wszystko ok, nawer program zrobiony był :)  

• 2 miesiące temu...
W dniu 2.12.2024 o 21:23, KlawY napisał:

Witam. Kupiłem w na początku roku X-traila 2014r  1,6 dci 130 km i cieszyłem się jak dziecko bo wszystko w nim działało. 

Mam taki problem, że po ostatnim wypalaniu DPF  w czasie obserwacji aplikacji "Nissan DPF Monitor" zauważyłem brak przyrostu zanieczyszczeń: 0 SAT gr w DPF mimo przejechanych ok 80km.  Po przeskanowaniu "Car Scaner" wyskoczyły błędy P1641(64), P1642(64), P1643(64). Znalazłem jeszcze  że wartość temp przed katalizatorem wynosi -35C. Po odłączeniu aku  wartość  zanieczyszczeń wskoczyła na 1 SAT gr. Po wizycie u mechanika gdzie sczytał mi na kompie błędy i skasował je przejechałem paręnaście km. Wartość sadzy stanęła na 2 SAT gr. Błędów nie ma a temp dalej -35C. Macie pomysły lub doświadczenie w temacie?

Mam podobne błędy od kilku lat ale nic z tym nie robiłem.

Teraz po przeprowadzce do Finlandii auto "słabo" zapala (zima <to +5 stopni dla ECU lub niżej>  praktycznie trwa 8 miesięcy)

@KlawY - czy udało Ci się zrobic to co napisał @OsobaNN?

Poddałem się i oddałem auto do serwisu Nissana sugerując grzałki nurkowe na obiegu wody chłodzącej. Wymienili cały układ tzn. taki korpus z 4 grzałkami(świecami żarowymi)i wtyczka. Błąd się skasował i na razie nie wraca, silnik

też szybciej się zagrzewa i kabina też szybciej.

d

21 godzin temu, KlawY napisał:

Poddałem się i oddałem auto do serwisu Nissana sugerując grzałki nurkowe na obiegu wody chłodzącej. Wymienili cały układ tzn. taki korpus z 4 grzałkami(świecami żarowymi)i wtyczka. Błąd się skasował i na razie nie wraca, silnik

też szybciej się zagrzewa i kabina też szybciej.

dziękuję za odpowiedź

• 2 tygodnie później...