KlawY Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Witam. Kupiłem w na początku roku X-traila 2014r 1,6 dci 130 km i cieszyłem się jak dziecko bo wszystko w nim działało. Mam taki problem, że po ostatnim wypalaniu DPF w czasie obserwacji aplikacji "Nissan DPF Monitor" zauważyłem brak przyrostu zanieczyszczeń: 0 SAT gr w DPF mimo przejechanych ok 80km. Po przeskanowaniu "Car Scaner" wyskoczyły błędy P1641(64), P1642(64), P1643(64). Znalazłem jeszcze że wartość temp przed katalizatorem wynosi -35C. Po odłączeniu aku wartość zanieczyszczeń wskoczyła na 1 SAT gr. Po wizycie u mechanika gdzie sczytał mi na kompie błędy i skasował je przejechałem paręnaście km. Wartość sadzy stanęła na 2 SAT gr. Błędów nie ma a temp dalej -35C. Macie pomysły lub doświadczenie w temacie? Edytowane 2 Grudnia 2024 przez KlawY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 3 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 To są błedy grzałek nurnikowych. Sprawdzic na poczatek trzeba wiązki i styki na module zasilania świec żarowych ( F141 styk 4 5 a masa na akumulatorze) i potem pomiedzy ECM a tym modulem ( F141 styki 8 1 2 7 3 a ECM F117 styki 46 50 57 63 76 ). Sprawdził bym tez wartości referencyjne na stylu ECM styk 35 i 8 dla układu sterowania świec żarowych na zimnym silniku pracujacym powinno byc 12,91V na ciepłym 12,8V i 46 i 8 dla przekaźnika grzałek nurnikowych gdzie przy regeneracji dpf jest 0V a pozostałe przypadki 13,20V. Jeśli cos jest z DPF to sprawdził bym czujniki za i przed. Miałem przypadek ze nie było DPF, przez środek szła rura a ogłupiacze czujników były od środka.. z zewnatrz wszystko ok, nawer program zrobiony był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego W dniu 2.12.2024 o 21:23, KlawY napisał: Witam. Kupiłem w na początku roku X-traila 2014r 1,6 dci 130 km i cieszyłem się jak dziecko bo wszystko w nim działało. Mam taki problem, że po ostatnim wypalaniu DPF w czasie obserwacji aplikacji "Nissan DPF Monitor" zauważyłem brak przyrostu zanieczyszczeń: 0 SAT gr w DPF mimo przejechanych ok 80km. Po przeskanowaniu "Car Scaner" wyskoczyły błędy P1641(64), P1642(64), P1643(64). Znalazłem jeszcze że wartość temp przed katalizatorem wynosi -35C. Po odłączeniu aku wartość zanieczyszczeń wskoczyła na 1 SAT gr. Po wizycie u mechanika gdzie sczytał mi na kompie błędy i skasował je przejechałem paręnaście km. Wartość sadzy stanęła na 2 SAT gr. Błędów nie ma a temp dalej -35C. Macie pomysły lub doświadczenie w temacie? Mam podobne błędy od kilku lat ale nic z tym nie robiłem. Teraz po przeprowadzce do Finlandii auto "słabo" zapala (zima <to +5 stopni dla ECU lub niżej> praktycznie trwa 8 miesięcy) @KlawY - czy udało Ci się zrobic to co napisał @OsobaNN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlawY Opublikowano 5 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Poddałem się i oddałem auto do serwisu Nissana sugerując grzałki nurkowe na obiegu wody chłodzącej. Wymienili cały układ tzn. taki korpus z 4 grzałkami(świecami żarowymi)i wtyczka. Błąd się skasował i na razie nie wraca, silnik też szybciej się zagrzewa i kabina też szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego d 21 godzin temu, KlawY napisał: Poddałem się i oddałem auto do serwisu Nissana sugerując grzałki nurkowe na obiegu wody chłodzącej. Wymienili cały układ tzn. taki korpus z 4 grzałkami(świecami żarowymi)i wtyczka. Błąd się skasował i na razie nie wraca, silnik też szybciej się zagrzewa i kabina też szybciej. dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu Piter, jaki koszt takiej wizyty w serwisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi