Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czkawka przy 2200rpm - 1.2t '16

Agamek12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. 1.2t. 138kkm. 2016r. Rozrząd zmieniony przy 132kkm.

Podczas przyspieszania w okolicach 2200rpm czuć przez ulamek sekundy delikatna czkawka. Auto ma moc, nie dymi, odpala normalnie.

Co to może być?

Komputer jeszcze nie podłączany.

Edytowane przez Agamek12

40 minut temu, uti napisał:

Czesc, turbodziura? 

Nie, to nie turbodziura. Generalnie od około 1500rpm już jakoś przyspiesza dość rowno, tylko przy tych 2200rpm ma krociotka czkawke/szapniecie...

Też mnie to denerwowało ale już się przyzwyczaiłem. Mechanik mi powiedział, że ten moment "zastanowienia się silnika" spowodowany jest zmiennymi fazami rozrządu.

2 godziny temu, tz1609 napisał:

Też mnie to denerwowało ale już się przyzwyczaiłem. Mechanik mi powiedział, że ten moment "zastanowienia się silnika" spowodowany jest zmiennymi fazami rozrządu.

Możesz mieć rację. Bardzo podobny objaw miałem w corolla e11fl z vvti - ale tam zmiana faz nasteppwala w okolicach 3000rpm.

W qq obstawiam raczej moment zmiany geometrii turbiny... W piątek posłucham komputera.

Typowy dla tego silnika kangurek.
Czasem jest mniejszy, a czasem większy.
Wpływ mogą mieć brudne zawory, dolot, czujniki MAP, czasem nieszczelności dolotu.

Edytowane przez aquariusmax

8 godzin temu, aquariusmax napisał:

Typowy dla tego silnika kangurek.
Czasem jest mniejszy, a czasem większy.
Wpływ mogą mieć brudne zawory, dolot, czujniki MAP, czasem nieszczelności dolotu. 

U mnie głowica po regeneracji, nowe zawory, nowy czujnik MAP, wszystko wyczyszczone i szczelne i przy 2200 jest to zająknięcie, nie zawsze ale występuje.

No to może dolej do paliwa środek do czyszczenia wtrysków, a na kolejnym baku środek do czyszczenia układu wydechowego, u mnie sporo pomogło.
Pewnie da się to ograniczyć, ale wszystko musi być tip top, aby nie było tego nigdy czuć.

Lej środek do czyszczenia wtrysków! Ja miałem w 1.2 to samo...pomogło po wyjeżdżeniu ok połowy zbiornika

Do paliwa też już lałem różne preparaty. To nie jest jakieś upierdliwe szarpanie, tylko takie delikatne przymulenie, najczęściej na drugim biegu i nie za każdym razem. Ktoś, kto o tym nie wie nawet nie zauważy, ale ja to raz wyczułem i tera mnie to niekiedy denerwuje 😆

• 2 miesiące temu...

Jestem po diagnozie. Diagnostyka komputerowa stwierdziła, że wtryskiwacze mają nieprawidłowa korektę i wymagają czyszczenia/wymiany.

Ciekawostka: oryginalny wtryskiwacz 1660000q2m kosztuje w aso 2300zl/szt.

A co ma korekta czasu wtrysku do wymiany wtryskiwaczy?

43 minuty temu, aquariusmax napisał:

A co ma korekta czasu wtrysku do wymiany wtryskiwaczy?

według mechanika nieprawidłowe korekty (a w ślad za tym czkawka, itp.) są spowodowane brudnymi wtryskiwaczami...

To chemię lej, mocną do paliwa. 

A masz info o konkretnym wtryskiwaczu, czy tylko zbiorczo?

Aby się nie okazało, że wydasz 10 tys. zł na wtryskiwacze i nie zauważysz poprawy.

PS. Ja miałem bardzo mocne korekty wtrysków i ASO twierdziło, że komputer sobie z tym radzi i póki nie ma błędów, to jest ok. Lałem tylko V-power.

Teraz, aquariusmax napisał:

To chemię lej, mocną do paliwa. 

A masz info o konkretnym wtryskiwaczu, czy tylko zbiorczo?

Aby się nie okazało, że wydasz 10 tys. zł na wtryskiwacze i nie zauważysz polepszenia.

Liqui Moly 5153 zalane. zobaczę co i czy coś to da.

Zregeneruję/wyczyszczę stare (500zł/kpl.) lub kupię nowe firmowane przez Renault dobrane po VIN (1300zł/kpl.). Wymiana 600zł + podkładki/uszczelki 500zł. Razem 1600-2400zł.

Działaj chemią, ale kilka baków, najlepiej różnych firm i możesz dać większą dawkę niż zalecana.

Osobiście wątpię, że bezpośrednią przyczyna są brudne wtryski. Obym się mylił.

Ja stawiam na koło zmiennych faz i/lub walki rozrządu z czujnikami lub przede wszystkim na łańcuch rozrządu z napinaczem.

49 minut temu, aquariusmax napisał:

Działaj chemią, ale kilka baków, najlepiej różnych firm i możesz dać większą dawkę niż zalecana.

Osobiście wątpię, że bezpośrednią przyczyna są brudne wtryski. Obym się mylił.

Ja stawiam na koło zmiennych faz i/lub walki rozrządu z czujnikami lub przede wszystkim na łańcuch rozrządu z napinaczem.

Rozrząd został wykluczony. Jest nowy, cichy, itp - zmieniany był komplet razem z kołami zmiennych faz rozrządu. Mechanik najpierw podejrzewał rozciągnięty łańcuch (coś mówił że zmiana "kąta"(?) była 8st przy maksymalnym 1st) ale po jeździe próbnej wykluczył  i stwierdził, że te zmiany kąta były powodowane tym, że wtryski nieprawidłowo podają paliwo i rozrząd próbował się odpowiednio ustawić.

Nie wiem, nie znam się... ufam, że mechanik się zna i stawia w miarę trafną diagnozę.

Edytowane przez Agamek12