slimak0000 Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia Witam wszystkich. Od paru dniu jestem posiadacze X- traila T31 z silnikiem diesla 150 km. Mam problem z pierwszym biegiem, przy ruszaniu bez względu czy auto zimne czy ciepłe bieg wchodzi normalnie. Problem pojawia się gdy muszę zredukować z dwójki na jedynkę, wtedy nie mogę wbić pierwszego biegu. Dzieję się tak tylko podczas jazdy, gdy auto toczy się 2 km na godzinę bieg nie chce wejść ale jak się zatrzymam wchodzi od razu. Czy ktoś miał podobny problem i podpowie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia U mnie i to już 2razy podobnie było.. Raz w ogole biegu nie dawalo sie zmienić a drugi raz to tylko z 5 i 6 biegiem były problemy. Winna była linka a konkretnie pękniecie plastikowych elementów na niej . Za każdym razem po wymianie linki od razu było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimak0000 Opublikowano 5 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 6 minut temu, piotrek3 napisał: U mnie i to już 2razy podobnie było.. Raz w ogole biegu nie dawalo sie zmienić a drugi raz to tylko z 5 i 6 biegiem były problemy. Winna była linka a konkretnie pękniecie plastikowych elementów na niej . Za każdym razem po wymianie linki od razu było dobrze. A co to za linka? ,możesz ją opisać jakoś bardziej precyzyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitet Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia Po zakupie dobrze jest wymienić olej w skrzyni ( ile go jest i jaki jest okaże się podczas wymiany). Bardzo często wymiana i kontrola poziomu w skrzyni jest pomijana przez użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimak0000 Opublikowano 5 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 44 minuty temu, mitet napisał: Po zakupie dobrze jest wymienić olej w skrzyni ( ile go jest i jaki jest okaże się podczas wymiany). Bardzo często wymiana i kontrola poziomu w skrzyni jest pomijana przez użytkowników. No to chyba od tego zacznę, auto akurat stoi u mechanika. Jak by ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenia z podobnym problemem to proszę o informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2 godziny temu, slimak0000 napisał: No to chyba od tego zacznę, auto akurat stoi u mechanika. Jak by ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenia z podobnym problemem to proszę o informację Zmienić /dolać olej do skrzyni to nie wielki koszt,zawsze mozna to zrobić ale nie łudź się-nic to nie da na Twoje problemy ze skrzynią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimak0000 Opublikowano 6 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 8 godzin temu, piotrek3 napisał: Zmienić /dolać olej do skrzyni to nie wielki koszt,zawsze mozna to zrobić ale nie łudź się-nic to nie da na Twoje problemy ze skrzynią. Też mi się wydaje że szansa na poprawę jest marna ale to najtańsza rzecz więc od niej zacznę..... nadal proszę o jakieś podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz10 Opublikowano 7 Grudnia Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia W dniu 5.12.2024 o 19:03, slimak0000 napisał: Witam wszystkich. Od paru dniu jestem posiadacze X- traila T31 z silnikiem diesla 150 km. Mam problem z pierwszym biegiem, przy ruszaniu bez względu czy auto zimne czy ciepłe bieg wchodzi normalnie. Problem pojawia się gdy muszę zredukować z dwójki na jedynkę, wtedy nie mogę wbić pierwszego biegu. Dzieję się tak tylko podczas jazdy, gdy auto toczy się 2 km na godzinę bieg nie chce wejść ale jak się zatrzymam wchodzi od razu. Czy ktoś miał podobny problem i podpowie rozwiązanie? A ty nie masz już większych problemów? Za możliwość włączenia danego biegu odpowiadają synchronizatory i ew. linka, która łączy dźwignię z wybierakiem. To, że jedynka wchodzi z oporem, jak samochód jest w ruchu jest normalne dla manualnych skrzyń. Jeśli ci to przeszkadza, trzeba przejrzeć wszystko i doprowadzić do stanu fabrycznego. Może wystarczy jakaś regulacja. Niestety potrzebujesz kumatego mechanika, a to duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimak0000 Opublikowano 9 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia W dniu 7.12.2024 o 19:06, Janusz10 napisał: A ty nie masz już większych problemów? Za możliwość włączenia danego biegu odpowiadają synchronizatory i ew. linka, która łączy dźwignię z wybierakiem. To, że jedynka wchodzi z oporem, jak samochód jest w ruchu jest normalne dla manualnych skrzyń. Jeśli ci to przeszkadza, trzeba przejrzeć wszystko i doprowadzić do stanu fabrycznego. Może wystarczy jakaś regulacja. Niestety potrzebujesz kumatego mechanika, a to duży problem. Gdyby wchodziła tylko z oporem tom bym jakoś to przebolał ale u mnie nie wchodzi wcale do póki się nie zatrzymam. Przejechałem autem może 500km od zakupu i większych na razie nie stwierdziłem..... no może poza rdzą na podwoziu i zastanawiam się nad piaskowaniem i porządną konserwacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi