Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

T32 1.6dCi - Moduł świec żarowych - błąd P0380

zaq79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W moim "nowym" X-ie przy  niskich temperaturach pojawił się problem z uruchamianiem silnika -  trzeba dłużej "pokręcić". Sprawdziłem świece żarowe (mają po ok. 0.6 - 0.8 oma) więc są OK.

Po sprawdzenie błędów w komputerze -  aplikacja pokazuje  błąd P0380. Brak sygnalizacji błędów na desce rozdzielczej.

1) Czy wymiana modułu -  poza tym że jest zamontowany w tragicznym do wymiany miejscu wymaga podłączenie samochodu do komputera i programowania go  aby  "współpracował z moim  X-em???

2) W internecie  przewijają się  dwa modele modułu świec żarowych do  silników  1.6 dCi

- oznaczenie RCS/8-12 12V 271206395R

- oznaczenie RCS/8-12 12V 8200558438A

Który  będzie  pasował?

Macie jakieś  ewentualne  sugestie  w czym  może być jeszcze problem?

Swieca zarowa powinna miec 02-06 oma. Sprawdzic trzeba jeszcze obwod zasilana ze strownika czyli zlacze F140 i styki 6 10 do masy czy jest napiecie z akumulatora. Oraz ECM zlacze F117  styki 35 i 67 do steronika F140 styki 11 i 9 powinna byc ciaglosc. Sterownik do kazdej swiecy czyli F140 stylki 1 do 4 to odpowieniki swiec zarowych zlacza F95 do F98.

Dzięki

Gdzie  znajdę schematy w których są  wspomniane przez Ciebie oznaczenia złącz?

M

• 3 tygodnie później...

Cześć

Moduł o który pisałem powyżej to sterownik grzałek nurnikowych - czy jak one się nazywają.

Moduł - przekaźnik świec żarowych dla silnik 1.6dCi ma oznaczenie 0 281 003 070 firmy Bosch - a przynajmniej taki mam u mnie. Jak by kogoś interesowało jak jest zbudowany w środku - poniżej kilka zdjęć :).

Jak widać nie można tego już nazwać klasycznym przekaźnikiem - nie ma cewki, nie ma styków .... ewentualnie przekaźnik półprzewodnikowy...

Przekażnik ściec żarowych.PNG

F140 - złącze przekaźnika świec żarowych.PNG

Przekaźnik_1.PNG

Przekaźnik_2.PNG

Przekaźnik_3.PNG