Pabi84 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Też tak macie że na auto ogrzewanie w zimie a klima w lecie strasznie mocno (grzeje, chłodzi)? W lecie się przyzwyczaiłem ale musiałem zamknąć kratki na desce bo wiało niemiłosiernie nawet na najmniejszej sile nawiewu. Teraz w zimie zauważyłem że pomimo obniżenia temperatury na powiedzmy 16 stopni, ogrzewanie nadal grzeje auto dużo ponad zadaną temperaturę. Problem tylko w trybie auto. Jak ustawię sobie na ręczny, nawiew na szybę i siła nawiewu wybrana to nagle temperatura się stabilizuje. Czy ktoś się z tym spotkał i coś działał w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszPX Opublikowano 14 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Mam to samo. W lecie przykręcałem kratki, bo tak dmuchało zimnym. A w zimie, jak auto się już nagrzeje, to jest zdecydowanie za gorąco - temperatura ustawiona na 17 stopni, a dmucha cały czas ciepłym... W ASO jeszcze nie zgłaszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaren23 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Nie zauważyłem anomalii w tym względzie. Jedynie przeszkadza mi dość długi czas osiągnięcia zadanej temperatury przez co praktycznie nigdy wentylator nie dochodzi do poziomu pierwszego intensywności nadmuchu. Zazwyczaj działa conajmniej na trzeciej kresce, więc raczej słychać go przez cały czas dość wyraźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stas Opublikowano 16 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2024 Mam to samo. W lecie przykręcałem kratki, bo tak dmuchało zimnym. A w zimie, jak auto się już nagrzeje, to jest zdecydowanie za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 16 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2024 Ja nie stosuję Auto, a nawiew w zasadzie na szybę i nogi najczęściej przy sile 1 nawiewu. Sporadycznie włączam nawiew z kratek i siłę 2 w zależności od potrzeb. Obecnie w chłodne dni ustawiam w przedziale 18-19 (jeśli jade w kurtce, albo ok. 20 jesli bez) W lecie mam ustawione na ok. 22 i reguluję siłą nawiewu. I z takimi ustawieniami nie ma problemów przegrzewania czy przechłodzenia. Czesto jak jade sam na krótkim odcinku (kilkanaście km max) to tylko ogrzewanie kierownicy i siedzenia używam; to mi wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 W dniu 16.12.2024 o 11:53, JackSet napisał: Ja nie stosuję Auto, a nawiew w zasadzie na szybę i nogi najczęściej przy sile 1 nawiewu. Sporadycznie włączam nawiew z kratek i siłę 2 w zależności od potrzeb. Obecnie w chłodne dni ustawiam w przedziale 18-19 (jeśli jade w kurtce, albo ok. 20 jesli bez) W lecie mam ustawione na ok. 22 i reguluję siłą nawiewu. I z takimi ustawieniami nie ma problemów przegrzewania czy przechłodzenia. Czesto jak jade sam na krótkim odcinku (kilkanaście km max) to tylko ogrzewanie kierownicy i siedzenia używam; to mi wystarcza. Jak nie stosuje auto to jest tak jak piszesz. Natomiast nie uważam że to jest ok. To pierwszy mój samochód w którym tryb auto tak bardzo niedziała. Będę to zgłaszał do ASO przy następnej wizycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 19 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 14 godzin temu, Pabi84 napisał: Jak nie stosuje auto to jest tak jak piszesz. Natomiast nie uważam że to jest ok. To pierwszy mój samochód w którym tryb auto tak bardzo niedziała. Będę to zgłaszał do ASO przy następnej wizycie. Przetestuję u siebie auto. Ustawię 19°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 19 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Przetestowalem klimę w trybie Auto i wg mnie działa poprawnie. Właczylem od razu przed ruszeniem z garażu (15°). Na zewnątrz było 8° i dmuchawa ustawila sie na 1. Po jakims czasie ustawila sie na 2, potem znów na 1. Po zatrzymaniu się i powrocie po ok. 10 min po ruszeniu dmuchawa ustawila sie na 3, ale po po paru minutach spadla na 2. W żadnym momencie nie grzało z kratek nadmiernie; wydaje mi sie ze zgodnie z oczekiwaniami. Za każdym razem po powrocie z jakiegoś sklepu dzialalo podobnie. Dmuchawa najpierw 2 lub 3 a potem na 1. Temp zadana byla 19°. Może @Pabi84 ustawiasz większą? I dlatego stara sie szybko nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XGregory Opublikowano 24 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2024 Ja też mam ten problem z temperaturą. Obojętnie, czy auto, czy nawiewy ręczne, to nawet przy ustawienialu 17 stopni potrafi lecieć bardzo ciepłe powietrze. Kończy się tym, że włączam grzanie foteli, a nawiew tylko jak szybka zaparuje. Przy okazji zgłoszę do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 W dniu 19.12.2024 o 16:40, JackSet napisał: Temp zadana byla 19°. Może @Pabi84 ustawiasz większą? I dlatego stara sie szybko nagrzać. Niestety, mam ustawione 18 a z kratek wieje jak szalone, muszę mieć je prawie przymknięte. W lecie podobnie, mam 22 a pizga mrozem. Czytałem gdzieś na grupach UK że mieli podobne problemy. ASO przeprogramowuje sterownik/ czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi