gregor_bs Opublikowano 15 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Sasiad przyprowadził mi nissana quashqaia 1.5 dci 106 koni, rok 2008. Twierdzi ze w jezdzie pod gorkę zapalal sie check i auto tracilo moc. Odczytalem bledy car scannerem i znalazlem dwa: 1. P02263, turbocharger boost system performance stuck. 2. P0235, boost sensor pressure , circuit malfunction. Poza tym pojawil sie blad z swiecami zarowymi. Co sprawdzone: 1. Węze w calosci, od turbiny oraz podcisnienia i intercoolera. Kolanko z przepustnicy, opaski itd 2. Podmienione na nowe: czujnik doladowania i sterowania turbiną. 3. Wyczyszczony egr. 4. Wyczyszczona przeplywka. 5. Sztanga z gruszki swobodnie rusza geometrią. Brak luzow na wirniku. 6. Bledy pokasowane, jazda probna bez bledow juz od co najmniej 200 km, ale mocy brakuje z dolu. Jedzie dopiero od 3 tys. 6. Wyciagne jeszcze dpf i profilaktycznie przeczyszcze ale dopiero w kolejnym etapie. Nie wiem co tutaj jeszcze mozna sprawdzic w ramach garazowych napraw. Wtryskow na przelewy nie wyciagne nie mam warunków. Nie mam pomyslu w ktora strone sie kierowac. Jeszcze chcę dymiarka sprawdzic caly dolot bo moze ucieka gdzies delikatnie z roznych stron. Jakies pomysly? Podkladki pod wtryskami dają takie objawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitet Opublikowano 15 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Dobrze jest zacząć od przeczytania instrukcji serwisowej tego silnika . Instrukcja w załączeniu. Powodzenia . https://www.sendspace.com/file/n01he9 PS. Ten silnik nie grzeszy mocą i momentem na niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor_bs Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 40 minut temu, mitet napisał: Dobrze jest zacząć od przeczytania instrukcji serwisowej tego silnika . Instrukcja w załączeniu. Powodzenia . https://www.sendspace.com/file/n01he9 PS. Ten silnik nie grzeszy mocą i momentem na niskich obrotach. No wlasnie. Myslalem o shamowaniu tego silnika, bo ja prywatnie jezdze 2.0 biturbo 240 gdzie moja percepcja postrzegania tej mocy moze byc nieco zaburzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor_bs Opublikowano 20 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2024 Dzisiaj podpiąłem dymiarkę. Nieszczelnści brak. Jedynie na jednym z łączeń przy przeplywce leciał lekki dymek. Nie ma to raczej znaczenia. Uszczelnilem przewod nic sie nie zmienilo. Wymienilem filtr paliwa i powietrza. Powoli rozkladam ręce co do tego auta z myślą, że on tak ma chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi