Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Box dachowy

piecia30
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu belek dachowych Thule Wingbar Edge i mam kilka pytań.

Jest to stosunkowo wąska i nisko osadzona belka. Jakieś minusy stosowania tych belek, oprócz tych oczywistych, dotyczacych ograniczonej przestrzeni montażowej boxa/ uchwytow rowerowych etc.względem szerszych belek.

Zastanawia mnie cecha nisko osadzonej belki, sprawia to jakies klopoty?  Nadmienię ze posiadam otwierany dach.

Kolejna sprawa to Box dachowy.... Planuje przewozic narty, max 180cm. Czy po montazu boxa bagażnik otwiera się całkowicie czy nie?

Moze jest ktos kto ma doswiadczenie z tymi akcesoriami?

Edytowane przez piecia30

Cześć. Używam Thule Wingbar Evo i jestem bardzo zadowolony. Też myślałem nad Edge, ale widziałem zamontowane oba i Evo bardziej mi się podobało. Poza tym jest bardziej funkcjonalne przez szersze belki. Co do prześwitu, to Edge nie powinien w niczym przeszkadzać. Też mam szyberdach i jest dużo miejsca między boxem a szybą, nawet jeśli belki byłyby niżej. Box to Interpack Traxer 6.6, mam narty 174 cm i na oko 180 też powinny się w nim zmieścić. Nie ma żadnego problemu z otwieraniem bagażnika. Nawet jeśli kupisz dłuższy box, to w Interpacku możesz regulować jego położenie przód-tył w zakresie tych wcięć w podstawie. a.thumb.jpg.ba601824478592f0345fe1d91a6066e7.jpgPrzesyłam zdjęcie, sam oceń jak to wygląda. Pozdrawiam.

Dzięki za odzew.

Zastanawiałem się bardziej nad Edge ze względu na kształt i ewentualny hałas generowany przez belki. Posiadam Edge na stanie w innym aucie, ale doświadczenia z innymi modelami niestety nie mam.

Nie planuję wozić dodatkowo niczego oprócz boxa, stad ta wezsza belka bylaby wystarczajaca, rowery zamierzam przewozić na bagażniku montowanym na haku, ale to pieśń wiosenna. 

Muszę się skupić  na belkach i boxie, bo obiecałem synowi wyjazd na narty i muszę to ogarnąć jak najszybciej.

Nasze narty aktualnie to również 175cm max, ale zastanawiam sie mocno nad GS-ami, a w tym układzie moglbym pojsc w dłuższe deski,ok 180-182cm i dłuższy box bylby koniecznym. 

Sprawdze te boxy InterPack-a ,chociaż najkorzystniej byłoby mi pojsc w zestaw Thule, bo na nich mam dobry deal. Musze sprawdzic czy ten zakres ruchu o którym wspominasz również występuje w boxach Thule.

Zalaczam zdjecie auta....  Belki czarne czy stalowy kolor? 

fd17b77b-943c-4068-80b9-63f898403317.jpg

Kolor to kwestia gustu, masz i czarny i stalowy kolor w aucie. Co do wyboru większego boxa, to jeśli masz możliwość, to lepiej przymierzyć do auta w sklepie stacjonarnym. Co do jakości i funkcjonalności, to sprzedawca powiedział, że w zasadzie nie ma żadnych różnic między Thule a tym modelem Interpacka, poza kolorem (Thule jest lakierowany na piano black) i oczywiście ceną. Użytkuję boxa latem i zimą już 4 lata i nie widzę żadnych minusów.