Micha_123 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2024 (edytowane) Witam dzisaj zaczął mi sie urlop wychodzę z pracy, odpalam auto (J12 mild hybryd 140koni manual) Na wyświetlaczu informacja "blad start stop" i jednocześnie z tym błędem zapala sie ESP i Lane Assist Po sekundzie blad sam znika by pojawić sie ponownie za paare sekund (za każdym razem towarzyszą kontrolki ESP i Lane Assist) Tak ze 12 razy, I nagle błąd zniknął, specjalnie zostawiłem włączony system start stop (który normalnie wyłączam) i samochód normalnie się zachowywał na światłach silnik zgasł, po wciśnięciu sprzęgła odpalił jak ny nigdy nic. Od razu do nissana z tym pojechałem i zostawiłem tam auto mówili że dzisiaj sprawdzą i zadzwonią) Oczywiście we wtorek sie do Austrii wybieramy, samochód na gwarancji. I mam nadzieję że to nić poważnego. Miał już ktoś taki Problem? Wiele czytalem o tym ze jest blad Start/Stop ale nigdzie nie widziałem ze jednocześnie ESP jak i Lane Assist kontroli się pojawiają z tym błędem. Edit: auto z serwisu odebrane, mówili że bateria była słaba i żadnych innych błędów nie znaleźli. Troche dziwne, bo błąd "Start stop" sie na chwilę pojawiał i jak by sam znikał (tak samo kontrolki od ESP i Lane Assist) i tak 12x i problem zniknął. Auto odebrane, i nic dziwnego sie nie dzieję. Edytowane 20 Grudnia 2024 przez Micha_123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego No ja mialem to samo ale potem blad akumulatora sie pojawił, wiec chyba akumulator był bardzo slaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Byłem w serwisie i jest ok, gasi przed dojazdem nawet i za każdym razem jak nacisnę hamulec po zatrzymaniu, włączyła mi się nawet dzisiaj klimatyzacja i wtedy auto stop nie działało bo komunikat ze priorytet klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Godzinę temu, marcinmg napisał: Byłem w serwisie i jest ok, gasi przed dojazdem nawet i za każdym razem jak nacisnę hamulec po zatrzymaniu, włączyła mi się nawet dzisiaj klimatyzacja i wtedy auto stop nie działało bo komunikat ze priorytet klima. Wymienili akumulator tej samej marki / ja mam Varte 70Ah / czy dali inny ? Pytanie jest czy SS działa bo jest nowy akumulator , a z czasem systematycznie będzie niedoładowany i powtórka z rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Właśnie akumulatora nie wymienili ale ponad godzine cos w nim grzebali ale powiedzieli ze tylko blad czujnika był i go skasowali i samochód wrescie zaczał sie zachowywac jak w instrukcji. Nic wiecej nie wiem ale cos musieli zrobić bo tak nie zachowywał sie od nowosci czyli 2 miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Już byłem kiedyś na serwisie z tym problemem / brak SS/ Odpowiedź : akumulator musi być naładowany do min. 80% , krótkie przebiegi , zimno itp. Nie robiłem wtedy żadnej diagnostyki , ale ewidentnie jest coś nie tak. Dzisiaj przebieg ok. 50km i SS ani razu nie zadziałał . Pytanie na koniec , czy jak gasisz silnik słychać takie charakterystyczne " puknięcie" Tak podobno słychać przekaźnik jak akumulator jest naładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Nie zwróciłem uwagi, jutro napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F15 Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Mój J12 ma przejechane prawie 50000 km i powoli zbliża się do 4 lat. Jest już bez gwarancji Nissana, jedyne co to posiadam dodatkową gwarancję/ubezpieczenie na 5 lat. Moje problemy z SS zaczęły się gdy auto miało 1,5 roku. Pojawił się błąd systemu SS. Wizyta w serwisie, reset modułu SS + aktualizacja oprogramowania. Po kilku miesiącach ponowny błąd systemu SS. Kolejna wizyta w serwisie. Diagnoza do wymiany akumulator, który znajduje się pod siedzeniem. Po tej wymianie działanie systemu SS stało się mocno ograniczone. Auto codziennie pokonuje minimum 40 km + od czasu do czasu dłuższe dystanse. Problem jaki zauważyłem to w trakcie pierwszej jazdy/uruchomienia po nocy lub po dłuższym 8h postoju system SS nie wyłącza silnika. Ale gdy odstępy od uruchomienia silnika są krótsze, już po drugim uruchomieniu system działa prawidłowo. Brak działania SS przy pierwszym uruchamianiu irytował mnie. W trakcie gwarancji zgłaszałem to przy przeglądach. Dodatkowo byłem z tym problemem na dwóch wizytach. Każdorazowa odpowiedz "wszystko jest OK, brak jakichkolwiek błędów". W ten sposób jeździłem przez blisko rok. Po upływie 3 lat gdy gwarancja się już skończyła umówiłem się na kolejna diagnozę związaną z brakiem działania SS. Usłyszałem dokładnie to samo co poprzednio "wszystko jest OK brak błędów" ale dodatkowo na odchodne poinformowano mnie że akumulator, ten z komory silnika naładowany jest tylko w 25% i żebym go sobie podładował. J12 nie jest moim pierwszym samochodem z SS. Do tej pory nigdy nie miałem problemu z akumulatorami w samochodach. Akumulator w J12 nigdy też nie miał problemu z uruchamianiem auta, nawet gdy stało na mrozie. Kupiłem ładowarkę do akumulatorów i podłączyłem ją do akumulatora. Doładowywanie nie trwało długo, system SS odżył ale nie na długo. Biorąc pod uwagę że prawdopodobnie przez rok jeździłem z niedoładowanym akumulatorem, postanowiłem sprawdzić jego stan w punkcie gdzie sprzedają i wymieniają akumulatory. Okazało się że testery podłączone do akumulatora wskazują "wymień". Przez długotrwałe niedoładowanie akumulator zasiarczył się i niestety nie był już do uratowania. Akumulator kupiłem i wymieniłem poza serwisem. Po wymianie akumulatora działanie SS wróciło do prawidłowego stanu. Reasumując, jeśli ktoś ma jeszcze gwarancję Nissana i zauważa jakieś problemy z systemem SS, powinien zrobić test akumulatora i w przypadku gdy wynik pokaże do wymiany, próbować realizować wymianę na gwarancji. J12 "oszczędza" na doładowywaniu akumulatora w trakcie jazdy. Ja po wymianie akumulatora dodatkowo zamontowałem wskaźnik jego naładowania. Wskaźnik pokaże kiedy powinienem doładować akumulator ładowarką. Może dzięki temu nowy akumulator wytrzyma więcej niż 3,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Mi akumulator pod maska sprawdzali, dzisiaj dzwonili i się pytali czy ok, okazało się ze ma wiekszą pojemność niż fabryczna nawet, ale były błędy a jak są błędy sporadyczne to SS może nie działać, calkiem poważnie podeszli do sprawy i teraz jest ok. Jak długo tego nie wiem ale to podobno może to być też ten drugi akumulator ale jego nie są są wstanie sprawdzić, tylko odczytać z komputera ale błędów podobno teraz nie ma. Jak tylko pojawi się jeszcze coś to mogą wymienić ten drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Jestem po diagnostyce systemu SS + akumulatora Żadnych błędów nie wykryto , akumulator sprawny tylko naładowany na 75% Zalecenia : doładować akumulator ładowarką i sprawdzić czy SS zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego U mnie znów nie działa ale błędów brak, działa tylko jak stał w ciepłym warsztacie przez godzinę zobaczymy jak będzie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 44 minuty temu, marcinmg napisał: U mnie znów nie działa ale błędów brak, działa tylko jak stał w ciepłym warsztacie przez godzinę zobaczymy jak będzie cieplej. Ja podładowałem akumulator wg. zaleceń serwisu /niby do pełna taką zwykłą ładowarką , pokazała max. i nie ładowała już / Od razu pojechałem na jazdę próbną ok 15 km .... i nic , SS nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Jak działał to nawet mi to nie przeszkadzało bo szybko się odpalał i nie szarpał, jakiś wpływ na spalanie też pewnie ma więc chciałbym żeby to funkcjonowało ale dochodzę do wniosku ze to chyba kwestia tego akumulatora litowo-jonowego bo tak mi w serwisie powiedzieli, tylko jego jest trudno sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca 23 minuty temu, marcinmg napisał: Jak działał to nawet mi to nie przeszkadzało bo szybko się odpalał i nie szarpał, jakiś wpływ na spalanie też pewnie ma więc chciałbym żeby to funkcjonowało ale dochodzę do wniosku ze to chyba kwestia tego akumulatora litowo-jonowego bo tak mi w serwisie powiedzieli, tylko jego jest trudno sprawdzić. Zapłaciłem prawie 170k za samochód i tak jak zauważyłeś chcę aby wszystko działało , to czy będę tego używać czy nie to wyłącznie moja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca W dniu 28.02.2025 o 20:08, marcinmg napisał: U mnie znów nie działa ale błędów brak, działa tylko jak stał w ciepłym warsztacie przez godzinę zobaczymy jak będzie cieplej. I jak tam twój SS działa ? , bo u mnie nic go nie rusza ani w miarę wysoka temperatura , ani doładowanie akumulatora prostownikiem ... 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca Mam takie same problemy. U mnie SS dzialal ostatnio w listopadzie. Błędów brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca 4 minuty temu, xxx napisał: Mam takie same problemy. U mnie SS dzialal ostatnio w listopadzie. Błędów brak Jakie robisz dzienne przebiegi ? , zgłaszałeś problem w ASO . Wersja po lifcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca Wersja przed liftem(2022r). Przebiegi dzienne 40 km 20 trasa, 20 miasto. W aso nie zglaszalem bo i tak powiedza, wszystko jest ok. Czekam az sie ociepli i zobacze co bedzie I samochod garazowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F15 Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca Radzę zrobić test akumulatora w profesjonalnym punkcie. Miałem dokładnie tak samo, zero błędów, a SS nie włączał się. Po wymianie akumulatora działanie SS wróciło do normalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano Niedziela o 19:46 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:46 U mnie SS zaczął działać dzisiaj od tak i gaśnie za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano Wtorek o 14:48 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 14:48 U mnie tez ss zaczął dzałać. Pierwszy raz od listopada. Nic nie robiłem. Chyba temperatura na zewnątrz ma tu bardzo duze znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano Środa o 06:41 Udostępnij Opublikowano Środa o 06:41 Zobaczymy jak długo, he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobra Opublikowano Środa o 07:08 Udostępnij Opublikowano Środa o 07:08 Może zrobiłeś jakąś dłuższą przejażdżkę i akumulator się doładował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekyle Opublikowano Środa o 09:29 Udostępnij Opublikowano Środa o 09:29 Trzecią zimę jeżdżę z zawsze włączonym SS i faktycznie ten system śpi jak niedźwiedź. Jak jest ciepło to inna bajka i SS ochoczo wyłącza silnik. Mam manual i jestem z tego czegoś zadowolony. Silnik bardzo szybko startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmg Opublikowano wczoraj o 09:02 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:02 Bo w instrukcji napisali, że układ monitoruje też temperaturę akumulatora. Więc może to też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi