Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Blad systemu start stop+ esp+ela

Micha_123
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przy niższych temperaturach także dłużej ładuje przy wysokim napięciu 14.4V po uruchomieniu zimnego silnika.

Kilka dni było ciepło i SS działał prawie idealnie.

Dzisiaj lekkie ochłodzenie , krótka trasa i SS martwy.

Z ciekawości  po przyjeździe do domu zmierzyłem napięcie na akumulatorze 12.6V oraz ładowanie 14.39V

Może faktycznie "niska" temperatura akumulatora ma wpływ na SS.

Chcę jeszcze wrócić do tematu  chrakterystycznego "puknięcia" , które słychać po wyłączeniu silnika ale też po odpaleniu ale to ciężko zaobserwować.

Na 100% jestem przekonany  , iż jest to objaw dobrze naładowanego akumulatora i SS też wtedy działa prawie zawsze.

Tak przynajmniej zaobserwowałem u siebie.

U mnie nic nie stuka, ani zimą, ani latem, a akumulator rozruchowy mam sprawny. Może to dlatego, że nie mam e-power. A może akumulatorka li-ion u mnie zapomnieli zamontować. Nie da się tego sprawdzić, bo nikt nie jest w stanie stwierdzić po co on jest, czy kiedykolwiek działa i czy w czymś pomaga. S/S nie używam, więc też nie wiemy czy działa. O ile spokojniejszy, w tym aspekcie, jestem.

Edytowane przez aquariusmax

Teraz, aquariusmax napisał:

U mnie nic nie stuka, ani zimą, ani latem, a akumulator rozruchowy mam sprawny. Może to dlatego, że nie mam e-power.

Nie mam e-powera , zwłykły MHEW ,   problemów z akumulatorem też  nie mam .  

Na forum ten temat był poruszany więc jest coś na  rzeczy.

Tak, był poruszany. Jak komuś puka, to jest ok. A jak komuś nie puka, to nie jest ok lub jest ok. No chyba, że wcześniej pukało, a teraz nie puka, to jednak nie ok. Takie wnioski.

5 minut temu, aquariusmax napisał:

Tak, był poruszany. Jak komuś puka, to jest ok. A jak komuś nie puka, to nie jest ok lub jest ok. No chyba, że wcześniej pukało, a teraz nie puka, to jednak nie ok. Takie wnioski.

Mój wniosek jest bardziej prosty , dziadostwo pierwszy i ostatni Nissan 😡