Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

adaptacyjne światła LED - poziomowanie ?

JaroSz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z ciekawości, bo szukam po necie i znaleźć nie mogę :)

Nie mam w samochodzie "Regulatora ustawienia reflektorów". Zastanawiam się, jak poziomują się adaptacyjne światła LED ? Nie zauważyłem nigdy charakterystycznego dla poziomowania ruchu góra-dół. Czy trzeba sprawdzać ustawienia reflektorów na stacji diagnostycznej ? Bo jeżeli same się poziomują, to nie trzeba, a jak się same nie poziomują, to dlaczego nie ma pokrętełka zwanego "Regulatorem ustawienia reflektorów" ... 

Dla kolegi pytam 😁😁

Też się nad tym zastanawiałem . Wsiadając w garażu wiązka światła zawsze była na tym samym poziomie.

Ale ostatnio "zapakowałem" 4 osoby i stojąc przed ścianą światła zdecydowanie się obniżyły.

Więc "jakoś" to działa. 🤩

Może system poziomowania jest bardziej "zaawansowany" i nie kalibruje ustawienia przy każdym włączeniu silnika. Może poziomuje po jakieś chwili od ruszenia. Może oprócz czujnika poziomowania wykorzystuje do tego jeszcze jakoś kamery przednie w grillu i na szybie? Może przesadzam z tą technologią w nissanie :)Cholera wie. Ja w sumie nie zwróciłem na to uwagi jeszcze, ale ludzie z naprzeciwka nie migają długimi. Ciekawa sprawa.

49 minut temu, vanice77 napisał:

Te poziomowanie co odpalenie to raczej stare rozwiazania z xenonow.

Miałem okazję jechać dwuletnim Mercedesem i tam co odpalenie poziomowały się LED matrix, więc rozwiązanie może i stare, ale nadal stosowane 😊

• 2 tygodnie później...

A ja miałem wczoraj błąd związany z tymi światłami i ikonę z wykrzyknikiem, pojawił się jak jechałem za ciężarówka i wtedy światła przełączyły się na mijania, po umyciu auta i uruchomieniu ponownym  światła normalnie działają dzisiaj rano jak było ciemno.