Prezes Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Panie i Panowie Stała się dziwna sytuacja. Po wizycie na SKP i dokonaniu przeglądu, przestał działać Auto Hold. Zauważyłem to po powrocie do domu. Diagnosta nic nie przełączał, a tylko "przebył ścieżkę zdrowia". Wszystko niby włączone a po wciśnięciu pedału hamulca, się nie załącza, nie pojawia się też kontrolka na desce. Kontrolka przy włączniku hamulca ręcznego się zaświeca przy włączeniu i gaśnie po wyłączeniu opcji Auto Hold. Co sprawdzić i gdzie szukać przyczyny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia A na desce pali się w ogóle na szaro? (BTW. ta wersja miała Auto Hold?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rex-er Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia A jak przytrzymasz przycisk auto hold to się nie włączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia W/g mnie trzeba kompa podłączyć. Przyczyn może być wiele, od prozaicznych takich jak niski poziom płynu do bardziej problematycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Smakor napisał: pali się w ogóle na szaro? Nie na szaro a na zielono zawsze informował kontrolką TAK-ta wersja ma Auto Hold. 2 godziny temu, Rex-er napisał: A jak przytrzymasz przycisk auto hold to się Też to próbowałem - nic się nie włącza. Godzinę temu, OsobaNN napisał: niski poziom płynu Też zaraz o tym pomyślałem ale wycieków nie ma i po sprawdzeniu poziom płynu jest OK Edytowane 7 Stycznia przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Sprawdz jakie DTC wyjda ( obecne i w przeszlosci ) i na tej podstawie mysle ,ze mozna bedzie cos podzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rex-er Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Ja mimo wszystko pociągnę temat wyłączonego auto hold, od kiedy mi na myjni wyłączyli i też szukałem jak go włączyć Przy przełączniku zapłonu w pozycji ON naciśnij przełącznik automatycznego utrzymywania hamulców (1). Kontrolka w przełączniku funkcji automatycznego utrzymywania hamulców (2) zostanie podświetlona. Gdy funkcja automatycznego utrzymywania hamulca przechodzi do trybu oczekiwania, podświetlona zostaje kontrolka automatycznego utrzymywania hamulca (biała) na ekranie informacji o pojeździe. Do korzystania z funkcji automatycznego utrzymywania hamulca konieczne jest spełnienie poniższych warunków: Pas bezpieczeństwa kierowcy jest zapięty. Hamulec postojowy jest zwolniony. Dźwignia skrzyni biegów nie znajduje się w położeniu P (parkowanie) (modele z przekładnią automatyczną (DCT)). Pojazd nie jest zatrzymany na stromym wzniesieniu. Uwaga: Po ponownym uruchomieniu silnika funkcja automatycznego utrzymywania hamulca pozostaje w stanie sprzed wyłączenia silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2 godziny temu, Prezes napisał: Nie na szaro a na zielono zawsze informował kontrolką Na szaro gotowy, na zielono aktywowany hold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Zaskoczył Instrukcja nie do końca jest precyzyjna w tym temacie. A co dziwne, że już tak samo robiłem i nie zaskoczył ale tym razem po dłuższej jeździe zatrzymałem się zanim dojechałem do punktu docelowego iiii. Zgasiłem silnik, otworzyłem drzwi (poszedłem do, mniejsza o to), wróciłem. Otworzyłem auto, wsiadłem, na wszelki wypadek zapiąłem pasy, wcisnąłem zapłon, nacisnąłem pedał hamulca, zwolniłem ręczny automatyczny, trzymając cały czas wciśnięty pedał hamulca, włączyłem ponownie przycisk Auto Hold. Podświetliła się kontrolka na desce informująca o działaniu na zielono, odpaliłem silnik i jazda próbna - działa 😁 Teraz pozostaje zagadką dlaczego mimo, że był cały czas włączony to przestał działać po przebyciu "ścieżki zdrowia" w SKP Ważne, że wrócił 👍 Jakoś się do niego już przyzwyczaiłem i jest bardzo pomocny, gdy auto zaczyna się staczać na lekkiej nierówności. Nigdy nie włączam i nie naciskam hamulca cały czas, stojąc w korku czy to na światłach, oczywiście gdy nie ma takiej potrzeby - szanuję oczy tych stojących za mną. 😁👍 Dzięki wszystkim za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rex-er Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, Prezes napisał: Teraz pozostaje zagadką dlaczego mimo, że był cały czas włączony to przestał działać po przebyciu "ścieżki zdrowia" w SKP Serwisant który wjeżdżał na ścieżkę zdrowia to wyłączył, bo robi to "zawsze". Start/stop też pewnie wyłączył, ale to się nie zapamiętuje Oni już tych odruchów nie kontrolują Ale pewnie przeszkadzało mu przy teście hamulców po prostu Edytowane 8 Stycznia przez Rex-er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2 godziny temu, Rex-er napisał: Serwisant który wjeżdżał na ścieżkę zdrowia to wyłączył, bo robi to "zawsze". Zapewniam cię, że nie wyłączył, gdyż byłem przy tym w pojeździe cały czas. 😁 Może coś się ruszyło przy sprawdzaniu hamulców na rolkach i potem na szarpakach i potrzebował dłuższej jazdy oraz kilkukrotnego hamowania, by się skalibrować - tak głośno myślę 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia W dniu 8.01.2025 o 06:29, Prezes napisał: Nigdy nie włączam i nie naciskam hamulca cały czas, stojąc w korku czy to na światłach, oczywiście gdy nie ma takiej potrzeby - szanuję oczy tych stojących za mną. 😁👍 a czy nie jest tak, ze światła stop świecą się nadal nawet po odpuszczeniu hamulca na Auto Hold? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Auto Hold zastępuje nogę więc świecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) W dniu 11.01.2025 o 11:31, JackSet napisał: ze światła stop świecą się nadal nawet po odpuszczeniu hamulca na Auto Hold? Tak jak pisałem poprzednio wyżej - używam tylko jak jest konieczność a nie za każdym razem. Dociskam pedał hamulca, aktywując Auto Hold, jak auto zaczyna się staczać 👍 Stoję na płaskim to nie wciskam bez potrzeby 😁 Edytowane 15 Stycznia przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi