Koluniu Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) Witam Posiadam Qashqaia J11 1.6 DCI 130 km z 2016r. Tydzień temu wymieniłem cztery świece żarowe ( jedna była spalona). Teraz jak temperatura spadła do ok. 0 stopni mam problem z odpaleniem, długo kręci. Sprawdziłem świece a tam wszystkie spalone ( świece oryginalne Renault ), wymieniłem świece i założyłem nowy sterownik świec. A teraz mam pytanie . Jak długo mają grzać świece po odpaleniu auta? Przed porannym uruchomieniem auta podpoiłem komputer , temperatura płynu chłodzącego 2 stopnie , temperatura na zewnątrz też 2 stopnie. Po odpaleniu silnika przez jakieś cztery minuty było podawane napięcie ok 2,5 volta aż silnik osiągną 58 stopni ( mam wpięty w wiązkę multimetr). Czy to tak ma być? Edytowane 10 Stycznia przez Koluniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koluniu Opublikowano 5 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Sprawcą spalonych świec był przekaźnik żarowych, miał przypalone styki i nie za każdym razem przestawał podawać napięcie świece. A to że podaje napięcie ok 2,5 v przez kilka minut aż silnik nie osiągnie 60 stopni to normalne w tych silnikach. Potwierdzone przez pracownika serwisu Nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi