Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czerwona migająca ikonka na widoku z kamer

dar7man
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Niedawno odebrałem mój nowy pojazd i chciałbym zapytać o jedną niepokojącą mnie rzecz. Na dołączonym zdjęciu na środku samochodu jest taka czerwona ikonka. Za każdym razem jak włączę samochód i wrzucę R, na centralnej konsoli pojawia się widok z kamery, a na środku samochodu ta tajemnicza czerwona, mrugająca ikona. Mrugnie kilka razy i znika. Chyba się już więcej nie pojawia aż do ponownego uruchomienia. Przeszukałem instrukcję ale nic nie znalazłem. Wygląda jakby wszystko działało, ale jakoś mnie to niepokoi. Ktoś może pomóc?

Z góry dzięki,
Konrad

Zrzut ekranu 2025-01-25 182536.png

Czy wszystkie systemy pomocnicze są włączone? Może oznacza, ze jakis nie jest włączony albo wyłączony dźwięk? Trochę strzelam, bo tez nie znalazłem tej ikony w instrukcji, a trochę mnie to zaintrygowało. 

Może u siebie wyłączę np. ruch poprzeczny (bo ten ratuje czesto z opresji)  przy cofaniu i sprawdzę. 

Tak, wszystkie są włączone. Zastanawiam się czy to ma coś wspólnego, że uruchamiam auto w garażu. Muszę zrobić test gdzieś na ulicy, gdzie nie będzie nic dookoła samochodu.

Też to mam, a nie mam garażu, nie zastanawiałem się co to...

W czasie odbioru j11 też mnie to zaciekawiło. Sprzedawca i serwisant nie byli wstanie tego wyjaśnić. Obecnie j12 (też jest taka ikonka) nie zwracam na to uwagi. 

Może to aktywacja systemu kamer 360. Raczej to nie usterka.

Aha, to spoko. Dzięki za wszystkie odpowiedzi - w takim razie nie będę się tym przejmować ;-).

W dniu 29.01.2025 o 07:07, doodster napisał:

IMHO to jest sygnalizacja aktywności systemu automatycznego hamowania przed przeszkodą.

Rozwiń  

chyba się mylisz

tutaj koledzy znajdziecie opis i jego rozwiniecie tego tematu. https://www.nissan.pl/dla-wlasciciela/instrukcje-obslugi/instruktionsboger/iom/qashqai/0j12/e0/2023/ostrzeenie-bd-czujnika-parkowania-patrz-podrcznik-waciciela-1.shtml pozdrawiam serdecznie.

Zrzut ekranu 2025-01-29 152020.jpg

Edytowane przez exopel

W dniu 29.01.2025 o 14:22, exopel napisał:
Rozwiń  

Dzięki, ale wydaje mi się, że to jednak nie to. Symbol podobny ale nie taki sam. No i ten błąd pojawia się raczej na wyświetlaczu kierowcy, a nie na widoku 360 na tablecie. Dodatkowo, wszystkie czujniki działają bezbłędnie. Jutro podjadę do serwisu i się zapytam. Dam znać co powiedzą.

W dniu 29.01.2025 o 16:18, dar7man napisał:

Dzięki, ale wydaje mi się, że to jednak nie to. Symbol podobny ale nie taki sam. No i ten błąd pojawia się raczej na wyświetlaczu kierowcy, a nie na widoku 360 na tablecie. Dodatkowo, wszystkie czujniki działają bezbłędnie. Jutro podjadę do serwisu i się zapytam. Dam znać co powiedzą.

Rozwiń  

obstawiam czujniki, ale cierpliwie poczekam na opinie serwisu. miejsce pojawiania się błędu, albo sami fakt, że się pojawia, wcale nie musi świadczyć o usterce. no ale do jutra ;)

Informacja o załączonych czujnikach parkowania. Jeśli jeden przestanie działać, powiedzmy przez mocne zabrudzenie, to wtedy ta ikonka na środku jest przekreślona i wówczas oznacza usterkę asystenta parkowania.

• Like 1

W dniu 29.01.2025 o 17:37, kobra napisał:

Informacja o załączonych czujnikach parkowania. Jeśli jeden przestanie działać, powiedzmy przez mocne zabrudzenie, to wtedy ta ikonka na środku jest przekreślona i wówczas oznacza usterkę asystenta parkowania.

Rozwiń  

Tak jest. Właśnie wróciłem z serwisu i dokładnie to samo mi powiedzieli. 

Temat zamknięty, raz jeszcze wszystkim dziękuję i pozdrawiam,
Konrad