Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Micra odpala tylko po odłaczeniu czujnika położenia wału. Z podłaczonym nie odpala.

Robojox
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

1. Kupiłem I micre k12 1.2 16v 65KM (2005) z biorącą olej. Jeżdziła normalnie ale kopciłą jak smok. Została dawcą. 

2. Kupiłem II  K12 1.2 16 80KMktórą przejechałem 100 km do domu. Ale miała problemy z rozruchem. Odpalała tylko z odpiętym czujnikiem wału. Chodziłą nie za równo i nie jechała tak jak powinna (zrzuciłem na rozrząd)

Wyjełem silnik i wstawiłem do skorupki.
Przy wymianie poszedł nowy rozrząd ustawiony na znaki kompletny razem z kołem zmiennych faz rozrządu (1050 pln po zniżkach). Koło zostało ustawione na niższą kreskę zaklikneło się.
Wymionione uszczelniacze. Docisk, tarcze sprzęgła. Poskładałem wszystko do kupy. Pokreciliśmy z zalanym olejem bez podpiętych cewek pare razy aby olej dotarł wszędzie. Odpalamy samochód nie pali. Odłaczmy czujnik położenia wału samochód odpala, jednak chodzi jak traktor. Nie reaguje na pedał gazu. Gdy już troche pochodzi zmieniają się obroty na chwile na wyższ potem spadają na 900 rpm i samochód zaczyna reagować na pedał gazu.
Wymieniłem czujnik położenia wału na drugi nowy Delfy. Samochód nadal nie odpala. Naciełem przewody od sygnałowego i podpiełem Scopometr i przebiegi są nie wiem tylko czy poprawne.

Pomóżcie bo mi już ręce opadają. Miesiąc już rozgrzebany stoi i mam dość.

Edytowane przez Robojox

Odłączyć na godzinę akumulator. Wykonać próby odpalenia z podłączonym czujnikiem do skutku. Nie odpalać z odłączonym czujnikiem położenia wału  korbowego. Z nowymi czujnikami to też różnie bywa.

Wstawiono nowy piec w innej specyfikacji, czy ECM tez przeszczeopiony?  Jesli nie to moze powodowac bledy. I warto tez by bylo zczytac DTC jesli ECM jest od dawcy silnika.

Chyba odpalił bo się nie odzywa. 

Sprawa jest zagadkowa bo w starej skorupce było tak samo. 

Edytowane przez mitet
uzupełnienie

Odpala tylko jak podam mase na zawór zmiennych faz rozrządu. Dzisiaj zczytałem przebiegi z dwóch czujników wału i wałka. Załczam poniżej. 

Dzięki za zainteresowanie.

micra_k12_nie odpala1.jpg

• 2 tygodnie później...

Dla potomnych przy wymianie koła zmiennych faz rozrządu koniecznie wsadzić wiertełko 3mm w otworek w kole i tak montować na znaki. Pozdrawiam