Bluk Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Cześć Posiadam QQ z silnikiem 2.0 benz + CVT 4x4. Dziwne odgłosy pojawiają się w dość specyficznych warunkach. Na zimnym silniku, podczas rozpędzania, gdy prędkość obrotowa silnika wynosi 2000-2500 i samochód zaczyna poruszać się z prędkością około 30km/h pojawiają się dziwne wibracje które przypominają jazdę na wyząbkowanych oponach, odczucia podobne jakby zębatkę przetaczać po stole. Po zmianie obrotów, bądź zmianie prędkości odgłosy ustają. A po rozgrzaniu całkowicie zanikają. Miał ktoś podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek70 Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Mam takie same objawy ale co dziwne tylko jak jest chłodno (chyba). Na mój chłopski rozum (😆) to jakby któraś poduszka padała? Na razie mi to zbytnio nie przeszkadza. Zbliża sie termin wymiany oleju więc powiem dla mechanika żeby popatrzył. A jaki masz przebieg, bo ja 103 890 potwierdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluk Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Przebieg około 205tyś, dokładnie nie powiem, bo żona użytkuje ten samochód. Masz CVT+ 4x4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek70 Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego (edytowane) Tak, mam taki sam silnik i skrzynię jak Ty. Jutro rano jak będę jechał do pracy to zwrócę uwagę czy dalej tak jest. Edytowane 3 Lutego przez Leszek70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluk Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Zastanawiam się, czy nie jest to wina przekładni CVT, jednak odgłosy są chyba w zbyt wąskim zakresie. Dzwoniłem do warsztatu naprawiającego skrzynie CVT i dostałem radę, aby sprawdzić, czy nie ma opiłków na czujniku prędkości. Dziś postaram się to zweryfikować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluk Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Udało się sprawdzić. Na szczęście czujnik czyściutki. Jeszcze mam jedną teorię ale musze ją sprawdzić. Dam znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek70 Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Ja dzisiaj rano sprawdziłem i u mnie to nie jest odgłos tylko takie uczucie jakbyś jechał na delikatnie pofałdowanej powierzchni. Tylko dziwne to jest, że jak zwiększa się prędkość to to zanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Bez pojazdu i wlasciwej diagnozy to wrozenie z fusow. Moze to byc choroba wieku starczego ( wiek i prezebieg i rozne zaniechania ).. albo milion roznych rzeczy powiazanych lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluk Opublikowano Środa o 17:54 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 17:54 (edytowane) Jestem po wymianie świec. W moim przypadku czuć drgania jakby pod butami. Jakiś czas temu łatałem rurę katalizatora i nie jestem pewien na 100%, ale kiedy była dziura to chyba nie było tego czuć. Auto jest zadbane, leje markowe płyny. Będę szukał dalej. Edytowane Czwartek o 03:57 przez Bluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluk Opublikowano Czwartek o 05:00 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 05:00 (edytowane) Sprawdziłem rano jeszcze coś innego. Jeżeli obroty podczas przyspieszania nie wzrosną powyżej 2 tys. to drgania w ogóle nie występują lub są niewyczuwalne. Jedynie przyspieszanie z obrotami w granicach 2tys-2.5tys i przy prędkości około 30km/h powoduje wibracje wyczuwalne na podłodze pod stopami. Leszek70 możesz sprawdzić to u siebie? Edytowane Czwartek o 05:01 przez Bluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek70 Opublikowano Czwartek o 12:03 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 12:03 Sprawdzę, ale tak jak pisałem u mnie to objawia się tylko rano. czyli jutro sprawdzę i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi