Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Coś nawala przy rozrządzie

lorak48
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich może ktoś miał coś podobnego albo coś podpowie. We wtorek w tym tygodniu wsiadając wieczorem po pracy do x-traila słyszałem takie jakby przelewanie płynu?? połączone z delikatnym piszczeniem "Łiju" ale po chwili ustało więc się nie przejąłem. Na następny dzień rano po odpaleniu słyszałem głośne piszczenie w okolicach rozrządu. Odziwo zaczęło palić paski klinowe (czy jakie tam są) od napędu alternatora!! Uczułem smród spalonego paska połączony z piskiem i stukaniem więc od razu zgasiłem. Poodłączałem paski najpierw od kompresora klimy, i odpaliłem na chwilę, dalej to samo. Potem ten dłuższy od pompy wody i od alternatora. Dalej takie samo wycie w środku jakby przy rozrządzie. Auto na lawetę i do mechanika. Obdzwonił jakichś kolegów z serwisu nissana itp, odradzili mu od razu  żeby ruszać ten silnik. Znajomy który się zajmuje japońcami powiedział ze się tym zajmie ale dopiero za 3 tygodnie a tak jakby nie mówiąc potrzebuję auta. Silnik do remontu? Jakiś napinacz rozrządu strzelił? Nie chcę go odpalać żeby nagrywać specjalnie bo moze sie coś pogorszyć. Auto od 9 lat w rodzinie, nigdy się nic nie zepsuło, sama ekspolatacja typu hamulce, oleje itp. Ktoś się z takim czymś spotkał??? Dodam jeszcze, że czasami nie miał mocy. Obroty przy pełnym bucie powolutku powolutku się podnosiły i nagle był strzał i jechał normalnie. Często się to powtarzało ale w sumie mi to nie przeszkadzało. 

Model: X-trail t30 2003 

Silnik: 2.2 Di 114km 

Przebieg: 207 tyś. KM

Edytowane przez lorak48

Jak paliło paski, to się nie wymienia pasków przed diagnozą co było przyczyną.

Jeżeli mechanik nie zdjął pasków i nie znalazł  przyczyny ich uszkadzania to albo Pan mechanik miał jakiś problem, albo Kolega improwizuje w opisie tematu.

Paski nie były wymieniane. Mechanik ściągnął bo chciał sprawdzić czy przypadkiem łożysko na pompie wody nie jest zatarte czy coś w tym stylu. Mimo ściągniętych pasków coś w środku dalej stukało itp.